LA FAGEDA

Un relat de: E. VILADOMS
Quan en Xevi va entrar a la presó li van preguntar si volia participar en cap de les activitats que oferien. Va escollir la pintura, una cosa o altra havia de fer per passar el temps, no seria el primer en practicar aquest art com a evasió; de fet, allà ho anomenaven art-teràpia, un cop per setmana utilitzaven els pinzells per explorar i manifestar els seus sentiments i desitjos. Ell, però, s'interessà pel paisatge i, davant la impossibilitat de portar el cavallet al mig de la natura, el professor li proporcionà bones fotografies on inspirar-se. Amb atenció escoltà, observà, imità, recreà i, tot i que li costava dominar les formes, anà agafant destresa a l'hora de barrejar els colors i aplicar-los.
Avui té tot el taller per a ell sol, li han donat permís per anar-hi una estona, encara que no és dia de classe ni hi ha cap monitor per supervisar-lo. Es posa la bata, col·loca la tela damunt el cavallet, prepara paleta, pinzells, tubs, draps, aiguarràs, trementina... No mira cap de les fotografies que tenen penjades d'un cordill com si fossin roba estesa, aquesta vegada el paisatge és dins del seu cap.
Una, una altra, dues llargues pinzellades color ocre, sense arribar a tocar-se, s'acosten a un hipotètic punt de fuga. Perpendicularment a aquests primers traços, finíssimes línies violeta, clar al costat dret, més fosc a l'esquerre, s'enlairen fins al límit superior de la tela; prenen gruixària, es defineixen al primer terme, se superposen. Els colors terrosos prenen el relleu, reflecteixen la llum, marquen ombres, dibuixen desnivells. Ara són els tocs verds, a grans taques o a petits punts, els que insinuen molsa i escampen fullatge. Resta encara blanc, en primer terme, el tronc més gruixut i l'inici de les seves arrels; les tonalitats violeta en comencen a definir volum i textura, posen llum a la filera de troncs del segon terme.
En Xevi deixa la paleta empastifada damunt el tamboret, signa el quadre i s'evadeix fageda enllà.

Comentaris

  • Enhorabona!!![Ofensiu]

    Benvolgut / benvolguda relataire:

    Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista del IX Concurs ARC de Microrelats "Arts" i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.

    És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria, t’agrairíem que, al més aviat possible, ens fessis arribar l’autorització perquè el relat sigui inclòs al recull.

    Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com el text que adjuntem al final d’aquest comentari amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ ARTS, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les teves dades personals.

    Cordialment,

    Comissió Concursos

    ***********************************



    TEXT AUTORITZACIÓ

    En/na .........................................................................................................

    amb DNI. número ......................................................................................

    i nick/pseudònim relataire ............................................................................................

    AUTORITZO a l’Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat ...................................................................................................

    seleccionat del mes de ..............................................................................,

    del qual en sóc autor/a, en el recull de microrelats “ARTS” que s’editarà a finals de 2019.

    on vull constar amb el nom d'autor/a ............................................................... (en cas de no omplir aquest apartat s'entén que l'autor/a vol aparèixer al recull amb el nick/pseudònim amb el qual ha participat en el concurs).

    Així mateix també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.

    Data .......................................

  • He vist la fageda pintada.[Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 17-02-2019 | Valoració: 10

    L'he vista, sí, i això que va decidir la pintura, Xevi, el pres. Un relat preciós on es veu tota l'acció de la pintura i totes les tonalitats del quadre que ha pintat.
    Una meravella de relat, que és i té qualitat...
    Una abraçada...
    Perla de Vellut

  • Molt bo[Ofensiu]
    Naiade | 09-02-2019

    M'ha agradat molt aquest relat que allibera el pres de les rutines, de la gàbia on és i a traves de la pintura aconsegueix evadir-se i viure dins el mon de la il·lusió.
    Ben portat

  • Evasió[Ofensiu]
    llegiresviure | 30-01-2019

    És cert que per la gent que li agrada, la pintura és una manera d’evadir-se de la realitat. Em pregunto si el teu protagonista només “viatja” amb la imaginació o si aconsegueix auto-transportar-se...

  • Fugida[Ofensiu]
    brins | 24-01-2019 | Valoració: 10

    Sortós el moment en què el Xevi decideix participar en un taller de pintura i sortós, també, l'instant en què aconsegueix evadir-se d'un lloc que deu odiar. Tot i que el final del teu relat pot ser fantàstic, també podria reffectir el poder de la imaginació.

  • Donant idees[Ofensiu]
    SenyorTu | 21-01-2019

    En aquest conte et separes una mica de la teva línia temàtica més habitual i fins i tot et permets aquest desenllaç fantàstic. Sembla que coneixes bé la tècnica de la pintura o si més no això demostres, sense embafar. A veure què faràs amb la música.
    Per cert... sabem si els presos polítics que s’apunten a pintura tenen accés al taller fora d’hores? Haurien de llegir aquest relat.

  • Punt de trobada[Ofensiu]
    kefas | 20-01-2019

    En un sistema de projecció cònica el punt de fuga està situat en l'infinit, el punt de trobada en el que obligatòriament ens trobarem tots i allí, amb tota seguretat, podrem saludar a en Xevi

  • Sortosament...[Ofensiu]

    Sortosament aquest sistema de fuga no es gaire conegut...
    —Joan—

  • L'art a la presó[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 16-01-2019 | Valoració: 10

    Caram, quin final més sorprenent! Però és que l'art té això, un puntet de màgia. Mira, avui mateix he sentit que tres dels nostres presos polítics han iniciat classes de violí a la presó dels Lledoners. Una abraçada, Enriqueta.

    Aleix

  • Breu[Ofensiu]
    El poeta | 16-01-2019 | Valoració: 7

    És un relat que en diu ben poca cosa, al meu entendre.

  • Bonic[Ofensiu]
    montserrat vilaró berenguer | 16-01-2019 | Valoració: 10

    Molts voldríem. Com em Xevi endinsar-nos alguna vegada amb algun quadre o amb alguna historia. Molt bonic

Valoració mitja: 9.4

l´Autor

Foto de perfil de E. VILADOMS

E. VILADOMS

70 Relats

778 Comentaris

80494 Lectures

Valoració de l'autor: 9.85

Biografia:
Aprenent de relataire.
Gràcies a totes i a tots els qui passeu per aquí.