La dimensió oblidada

Un relat de: Àfrika Winslet

Recordava, amb més tristesa encara, l'olor d'aquell matí... l'olor a tancat del seu pis. No podia treure-me-la del cap ara que me l'havia tret de sobre després d'una dutxa.
En obrir la porta havia deixat enrere un món, el meu món, i havia entrat, sens dubte, en una dimensió... oblidada. L'àvia jeia al seu sofà, com sempre... com, pel que es veia, havia estat tants i tants dies, amb aquella llàntia encesa il·luminant la buidor d'aquell pis fosc i decrèpit. Els seus cabells eren blancs i greixosos, despentinats. La seva mirada, absent, llunyana. Un escarabat s'arrossegava sense por pel terra, entre els seus peus diminuts. Sobre la tauleta, una gerra d'aigua i un got caigut... potser feia dies que no menjava, vés a saber. En tocar-li el braç, escanyolit, ella m'ha mirat i ha mormolat amb un fil de veu:
- Mariona, tu saps on és en Pepito? Encara no ha tornat...
M'ha mirat amb aquells ulls blaus i miops, estranyada per la meva presència.
- Àvia... l'avi va morir fa vuit mesos, no te'n recordes?
No, no se'n recordava... Tampoc se'n recordava de caminar, i en voler aixecar-la del sofà brut i esgarrinxat ha xisclat amb la veu ronca. Tenia por de posar-se dempeus, pensava que cauria... i jo pensava que es trencaria en mil bocins. Semblava una fotografia en un marc de plata vella que jo volgués rescatar del passat...
He hagut d'apartar amb el peu brossa i objectes llençats i podrits mentre enfilàvem el passadís, cap a la porta. Ella es deixava portar, encara amb la mirada perduda. Però, en arribar a la porta, s'ha abraçat al marc de fusta...
- No, no podem marxar... de seguida arribarà en Pep... i si no ens troba?

Comentaris

  • GRAN TROBALLA[Ofensiu]
    evivol | 16-10-2008 | Valoració: 10

    He obert el teu relat perquè l'he trobat a ELS ÚLTIMS COMENTATS.

    M'ha agradat moltíssim. Has estat capaç de fer-me sentir que era jo qui veia la meva àvia i que l'acompanyava. Molt real!

    Et seguiré llegint. Endavant!

  • Àfrika, torna!![Ofensiu]
    Sol_ixent | 16-10-2008 | Valoració: 9

    Hola noia! Feia temps que no passava pel teu raconet, però tampoc has produït gaire, jejeje... jo en aquest repte també hi vaig participar, me'n recordo bé :) El meu relat es deia "El pis de l'àvia", i anava sobre un tema ben diferent al que tractes aquí.

    No he pogut evitar sentir certa tristesa i empatia pel que hi expliques, és trist com l'edat no perdona i cada cop ens apaguem més i perdem vida i agilitat... M'has entendrit de debò.

    Tan sols una petita crítica: t'hauria quedat molt millor si haguéssis dividit el text en paràgrafs, fa de més fàcil llegir, el lector no es cansa tant.

    Vinga maca, un petonàs i a veure si tornes amb ganes!!!


    Sol_ixent

  • Sí senyora.[Ofensiu]
    Jere Soler G | 11-05-2006 | Valoració: 10

    Efectivament en el seu dia aquest relat em va agradar molt, i això que em posa trist per allò que plasma a la perfecció: el pas del temps i com afecta a les persones que s'aferren als records, a la tendresa de les persones que ja no hi són i que ens resistim a abandonar. Aquesta realitat, tal com l'has expressada em posa la pell de gallina; només per aconseguir aquest efecte aquest relat ja val un deu.
    M'agradaria ser crític, però jo no sóc capaç de trobar-li defectes.

  • la piràmide...[Ofensiu]
    Capdelin | 04-05-2006 | Valoració: 10

    que hom creu que té tres cares: una lateral il.luminada per un tendre sol ixent (la infantesa), la frontal on hi peta la força del sol en plenitud (la joventut) i l'altra lateral il.luminada per un sol decaient (la maduresa)
    però... hi ha una altra cara no visible, la quarta cara (dimensió oblidada: la vellesa) que està sota, sense llum, on hi dormen els records, plena de passadissos secrets, de mòmies que descansen, de cames sense passes on anar... però plena de tresors de tota una vida...
    Tu, tant humana, has descobert aquesta cara oculta del món humà i t'has convertit en FARAONA!
    petons i una abraçada.

  • Moltissimes gracies pel comentari[Ofensiu]
    entortilligat | 02-05-2006 | Valoració: 10

    Vec que escrius poesia en prosa.
    Jo no ho he fet mai, pero ho intentare.
    Gracies Afrika

  • Un brindis[Ofensiu]
    roda03 | 02-05-2006 | Valoració: 9

    Hola Afrika,
    He llegit el teu relat amb molta atenció, ja que la narrativa és un dels gèneres que m'agradaria poder escriure, però em fa por. I quan llegeixo relats com el teu i els sento tan a prop i tan naturals, penso que tot això té un mèrit molt gran. Moltes vegades he pensat que recloure's en la poesia no és bo, però jo m'hi sento més còmode, encara que cada dia admiro més els vostres relats i la seva bellesa. Potser en el fons la sensibilitat la tenim tots tan endins que això fa que ens sentim cada dia una mica més poetes i més realataires.

    Brindo per la teva transparència i per la frescor de l'escriptura, sobretot, ara que s'apropen les calors,
    Roda03

  • De la vida i de la mort.[Ofensiu]
    Bonhomia | 02-05-2006 | Valoració: 10

    La mort és present en la gent gran, jo ho he observat. M'ho prenc amb naturalesa i em deixo portar pel meu esperit terrenal, i d'aquesta forma connecto amb els demés,si: ells juguen i jo n'aprenc.

  • Els anys no perdonen[Ofensiu]
    capicua | 01-05-2006 | Valoració: 9

    Cada cop vivim més i potser cada cop vivim pitjor quan més grans som.
    Una història que no sona a nova i que desgraciadament però, mai deixa de ser indiferent.
    Curt però real. Breu , suau però intens.
    T'hauries pogut allargar força més, però val la pena

  • Els reptes...[Ofensiu]
    rnbonet | 01-05-2006 | Valoració: 10

    ...són complicats la majoria de vegades, perquè hi ha poc de temps, i et limita l'espontaneitat el nombre de paraules... Per contra, acostumen a ser frescos, naturals, senzills, sense artificis, com aquest teu. Enhorabona!
    Salut i rebolica!

  • ara m'he posat trist...[Ofensiu]
    Emelkin | 28-04-2006 | Valoració: 10

    però m'ha semblat un relat molt ben escrit i també colpidor en alguns moments... sens dubte ens aconsegueixs endinsar dins la dimensió oblidada on el futur, al final, ens portarà...

    un 10 Afrika...

Valoració mitja: 9.67

l´Autor

Foto de perfil de Àfrika Winslet

Àfrika Winslet

107 Relats

829 Comentaris

159764 Lectures

Valoració de l'autor: 9.76

Biografia:
Bones!! El meu nom és Laia, vaig néixer a Tarragona però des de ben petita visc a L'Hospitalet de Llobregat (visca L'H!). Tinc vint-i-quatre anys i estudio Enginyeria Tècnica en Informàtica de Sistemes a la UPC (Campus Nord, Barcelona).
Agraeixo el temps que dediqueu a llegir-me, els vostres comentaris, consells i crítiques...

Per qualsevol cosa, la meva adreça és:
Laia_fiber [arroba] hotmail.com

I, ara, també podeu visitar els meus blogs:
Àfrika Winslet
La otra Àfrika Winslet ...



eeeiiiii, ja és aquí!! Disponible, si el demaneu, a les llibreries!!

ELS ATZURS - CAMINS PARAL·LELS

Ed. Emboscall


Aquest llibre, del que formo part amb un relat, sorgeix d'un projecte engegat fa un any i compartit per cinc escriptors/es d'arreu de Catalunya que mostren, cadascú en el seu estil i des de la seva visió, una història que té com a protagonista alguna persona propera. El llibre, doncs, és dividit en cinc parts ben diferenciades que reflecteixen alhora la visió d'una realitat concreta i palpable i el tarannà literari de cada escriptor/a.


He arribat fins aquí gràcies a set casualitats:

1- Un dia avorrit i gris em va dur a aquesta pàgina.
2- Algunes persones van llegir i comentar els meus primers relats.
3- Després dels primers relats van venir d'altres.
4- Algú em va donar la mà i em va acostar al fòrum.
5- Vaig descobrir EL REPTE.
6- Vaig començar a conèixer en profunditat tot el que és RC.
7- Vaig descobrir quelcom perdut dins meu: l'escriptura.

Ara, no penso perdre-ho mai més.