El vell Calet

Un relat de: Naiade
El vell Calet passejava sempre sol. Amb posat trist i abatut, resseguia dia rere dia, els costeruts carrers del meu poble, d’origen medieval. Prim i demacrat arrossegava amb penes i treballs el seu cos encorbat. La misèria no l’havia deixat desenvolupar com un home normal i feia angúnia de veure com es desplaçava amb dificultat balancejant els camals dels pantalons espellifats com si a dins en lloc de cames hi haguessin pals d’escombra. Donava la impressió que havia de caure d’un moment a l’altre.
Vivia en una de les torres més antigues de la muralla. Diuen que quan van voler apuntalar el recinte a fi de que no es deteriores més, l’home es va negar a deixar entrar a ningú a dins:
- Com voleu que pagui res jo, pobre de mi, si no en tinc ni per menjar?
Entre els veïns van pagar les despeses de la façana, més per pena que no pas per simpatia, doncs era un individu tan desconfiat i antisocial que mai no s’havia volgut relacionar amb ningú.
Es veu que quan els seus pares van morir, l’home va tornar d’ Amèrica on havia anat a fer fortuna, però en lloc d’això va tornar pobre com una rata.
Quan ell va traspassar, ningú no se’n va adonar fins al cap d’una setmana, quan la ferum ja es notava de ben lluny. Varen enterrar-lo i, la casa que estava feta una ruïna, la van apuntalar i en barraren el pas, per perill d’esfondrament.
Uns anys més tard, el poble va ser declarat patrimoni nacional. Un reguitzell d’obrers van venir per restaurar el recinte.
Poc ens podíem imaginar tot el que els va sortir de can Calet, cada pedra que en treien amagava algun tresor, a més de feixos de diners antics que tan sols tenien valor històric; d’or i pedres precioses que devia portar d’Amèrica en van trobar a cabassos.
Me’n faig creus de com es pot arribar a ser tan miserable! No m’entra al cap com un individu es pot deixar morir... M’indigna imaginar-lo tancat dins el seu cau contemplant amb ulls cobdiciosos els objectes del seu desig.

Comentaris

  • Felicitats![Ofensiu]

    Benvolgut/uda relataire:

    Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat, pel jurat d'autors i autores, com a Relat de Qualitat del Concurs ARC de Microrelats a la Ràdio "Pecats capitals (7+1)" i per formar part del volum recopilatori.

    És per això que t'agrairíem que ens fessis arribar l'autorització perquè sigui inclòs al recull.

    Només cal que ens enviïs per correu electrònic, a l'adreça(associacio.relataires@gmail.com), el text que adjuntem al final d'aquest comentari, amb l'assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ PECATS CAPITALS, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les teves dades personals.

    (Si ja tenim la teva autorització, en relació a qualsevol altre relat seleccionat en la convocatòria, no cal que complimentes aquesta)

    Cordialment,

    Comissió Concursos

    TEXT AUTORITZACIÓ

    En/na .........................................................................................................
    amb DNI. número ......................................................................................
    i nick relataire ............................................................................................
    AUTORITZO a l'Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat ...................................................................................................,
    del qual sóc autor/a, en el recull de microrelats "Pecats capitals (7+1)" que s'editarà a finals de 2013 mitjançant una plataforma digital de publicació. Així mateix també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l'autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l'ARC.

    En aquest recopilatori vull constar amb el nom d'autor/a ..........................................

    Data .......................................

  • Un relat per fer pensar...[Ofensiu]
    brins | 27-01-2013 | Valoració: 10

    Un relat molt ben estructurat, Naiade, amb acurades descripcions que et permeten visualitzar molt bé la problemàtica del personatge descrit. Segurament que el vell Calet és un producte de la teva imaginació, però l'has descrit tan bé, que m'ha quedat la sensació que és una persona que tu has conegut a la vida real, i això té molt de mèrit.

    Una afectuosa abraçada, Montserrat,

    Pilar

  • Molt bona descripció[Ofensiu]
    Materile | 10-01-2013 | Valoració: 10


    El teu relat, estimada Montse, m'ha transportat cap a aquest pobre vell que passejava sol, amb pantalons esfilagarsats i segurament bruts, baixant i pujant aquells carrers costeruts. N'he sentit pena, molta pena. He sentit la flaire del poble i la seva, la de la pobresa, no només física, la que desprèn la persona com a persona. Un relat molt bo!

    Gràcies per ser la primera a comentar el meu relat, que havia d'haver arribat abans, però ja saps que la persona no ho pot dominar tot.

    El desitjo un any, típic desig, ple de joia i bons relats, d'aquells que ens fan créixer per dins; la resta vindrè sola.

    Una abraçada tot desitjant poder gaudir de la teva presència una altra vegada. M'ho vaig passa molt bé "Estrella".

    Materile (Maria Teresa)





  • Era un pobre home[Ofensiu]
    joanalvol | 31-12-2012 | Valoració: 10

    Crec que es pot tractar d'una malaltia psíquica. Certes persones pateixen la patologia d'acumular bens i no pas per avaricia ni egoisme, sinó per altres raons que encara no estan prou estudiades. El relat està mol ben narrat, m'agrada.
    Feliç 2013 i millor 2014.
    Una forta abraçada per a tots vosaltres
    Joanalvol


  • Bones festes...[Ofensiu]
    free sound | 30-12-2012 | Valoració: 10

    un BON ANY I FELIÇ 2013.

    Una abraçada de lletres.

  • Transmissió[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 25-12-2012 | Valoració: 10

    M'ha agradat molt la transmissió dels teus ulls cap a la literatura. el que tu veies ho has transmès perfectament, emotivament i amb un detallisme fantàstic. La teva lletra són els teus ulls. He vist perfectament el vell Calet, he vist perfectament la seva manera de caminar. Només em falta saber de quin poble emmurallat es tracta. Que passis un molt bon Nadal, que l'escudella o els canelons siguin ben bons i que tot vagi molt bé. Una nadalenca abraçada.

    aleix

  • Un bon retrat...[Ofensiu]
    Mercè Bellfort | 21-12-2012

    Un bon retrat d'un personatge miserable. Penso que, malauradament, hi ha molts vells Calets a la nostra societat, i tu n'has fet una descripció molt encertada.
    Una abraçada ben forta, Naiade!
    Mercè

    PD- Que passeu unes Bones festes, i que "tot" vagi endavant, ben endavant.

  • Es passejava sol.[Ofensiu]
    aurora marco arbonés | 19-12-2012 | Valoració: 10

    És evident que el vell Calet no volia companyia per por a perdre els seus preuats tresors. Els va guardar per ell sol i va renunciar al millor tresor que pot tenir una persona: amor i amistat.
    L'avaricia és un dels pecats capitals més nefastos però no serveix per a res. Els diners, al final de la vida no te'ls pots endur enlloc i has desaprofitat l'ocasió de ser feliç i fer feliços els altres.

    Bé, a banda d'aquesta reflexió, t'he de dir que el teu relat està molt ben escrit i demostra una magnífica capacitat de contar històries. Utilitzesun vocabulari ric i
    engrescador i acabes el relat amb una reflexió personal que fa de guinda al pastís.

    Pau i bons aliments per a tu també. Ens retallaran el sou però no ens podran prendre la paraula ni l'alegria.

  • i és que la cobdícia és...[Ofensiu]
    joandemataro | 18-12-2012 | Valoració: 10

    sens dubte una de les pitjors companyies per dur una vida digna, ai els diners, jo ja n'estic ben tip !!!

    gràcies montse per compartir els tues escrits i per visitar i comentar els meus ! Ets molt amable, i l'altre dia va ser un plaer compartir una estoneta amb tu i el teu marit !

    una abraçada i fins aviat
    joan

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de Naiade

Naiade

246 Relats

1711 Comentaris

274875 Lectures

Valoració de l'autor: 9.91

Biografia:
Fa temps que escric, necessito plasmar el que porto dins. També m'agrada pintar, pel mateix motiu.
Però escriure per un mateix no té cap gràcia, necessito estar en contacte amb gent que també li agradi i poder compartir i intercanviar opinions, consells.
Varen parlar-me de relatsencatala i aquí estic, satisfeta de formar-ne part.

R en Cadena



(fes clic a la imatge i descobreix què és "R en Cadena")


Lèvingir en va encadenar i jo he passat la cadena a orchid i entortilligat. També a gaia1, Follet, Blaumar i Atlàntida

Per qualsevol cosa aquest és el meu e-mail:

mlloretp@gmail.com