Visions

Un relat de: gypsy

Sempre hi veig coses a la bola de vidre, retalls de vides alienes que passen com un miratge. En fotografies o en somnis recurrents. Primer ho deia als pares, però em renyaven sempre.

- Mare, aquesta nit he somiat que l'avia petita em trucava per telefon, he sortit del cos, he marxat amb ella i he volat sense sentir la feixuguesa de la carn que arrosseguem al caminar!
- Marta, prou d'aquest color, l'avia és morta i no pot telefonar

Després, ja no els hi contava res als pares, però alguna amiga sabia que veia bocins de la vida dels altres ocorreguts en un altre temps - passat o futur -

*****

La senyora Maria va venir un dia que la mare no hi era. Tenia la filla malalta.
- Marta, podries mirar la bola? per saber si l'Anna es posarà bona
- És que no sempre es veuen coses, de fet, gairebé mai no s'hi veu res.
- Va, tu mira, aviam què veus

M'acosto a la taula on tinc la bola de vidre. Quan la vaig comprar em va semblar un objecte decoratiu bonic. No pensava que mai hi veuria res, tret del meu reflex.

- Veus alguna cosa?

Em concentro en la imatge de l'Anna: una nena riallera, amb la cara pigallada d'esmolet. Veig un llac, enfosquit per la nit que s'atansa, una barca sense rems al bell mig del llac. L'Anna és dins la barca, voltada d'aigua obscura. Crida a la seva mare entre sanglots, mirant al seu voltant espaordida.

- Què veus?
- Veig el Sol que enlluerna la cambra on s'està l'Anna, i una finestra que dóna al mar. Tot és blau i ple de vida. La nena la demana en somnis.
- Oh, quina alegria sentir-ho. Segur que es guarirà!

La dona marxa amb un esbos de felicitat al rostre i amb una llum que no es veu, carregada d'esperances. Resto cansada i no vull tornar a mirar la bola de cristall, però finalment m'hi atanso amb lentitud: ara, la barca és buida. A uns metres, un nena s'ofega sense que ningú l'ajudi. Se'm claven al cervell els esbufecs entretallats respirant el darrer oxigen, mentre observo esbalaïda com una altra vida s'escapça sense poder fer-hi res. Em sento arbre mut, espectadora impotent de l'existència.

*****

Diumenge quatre d'abril. Toquen a morts a la parròquia de Sant Miquel. Tot el poble hi és concentrat a l'enterrament de la petita Anna de cal Ral. La mare plora, l'escolto amb un fil de veu, que minva en la meva oïda.

- Pobre angelet, que n'és d'incomprensible la vida

Faig que sí amb el cap, mentre sento percudir sense treva, els esbufecs de l'Anna dins el meu cervell cansat de veure la vida desdoblada en dues dimensions. I altra volta em sento estranya, com si les realitats convergissin en un punt, on vull creure que tot és mentida. Mentre sento un murmuri de pregàries, m'endinso en el somni de pensar que no sóc jo.

Voldria descansar, deixar de viure d'altres vides que no són la meva. Desfer el sortilegi d'endevinar cap futur. Esperar els esdeveniments, com qui espera un tren. N'hi hauria prou amb reeixir la pròpia vida sense sentir més dolor del necessari.


gypsy

Comentaris

  • Caram![Ofensiu]
    llamp! | 18-03-2010 | Valoració: 10


    M'ha sorprès el teu "Visions".

    El fet és que la màgia de la bola de cristall és indissociable de l'endevinació del futur. Tot i no creure massa en aquestes coses, sí que vaig tenir una època en que creia amb l'ocultisme i ciències paral·leles, tipus astrologia, ufologia, etc.

    Et recomano la pel·lícula "La maledicció de l'Escorpí de Jade" (La maldición del Escorpión de Jade) de Woody Allen com a director i actor. És una pel·lícula còmica i dramàtica alhora, és màgica i científica, és com les pel·lícules d'abans, però en color. Tota una obra mestra del geni de Manhattan. Parla, però, no de les boles de cristall, si no del pèndul i la hipnòsi, un altre tema prou complexe...

    De totes maneres, el teu relat és molt desenfadat i ben redactat.

    Ens trobem a la Calçotada d'aquest dissabte!!!


    llamp!

  • Llunyà però paral.lel[Ofensiu]
    Bonhomia | 13-02-2010 | Valoració: 10

    Mira, gypsy. Jo tinc un problema llunyà però paral.lel amb aquest.
    Crec que les altres vides formen part de mi. Totes: les humanes, animals, vegetals, fins i tot la matèria morta: les roques, la sorra, el vidre,... i el cas ( casualment ) és que em sento culpable de cada cosa dolenta que passa, de cada vida que es destrueix, de cada desastre ecològic.
    A vegades va a més, a vegades va a menys. És una sensació que pot anar de molesta a terrible. Em passa des que tinc esquizofrènia.


    Sergi

  • La maledicció de la lucidesa[Ofensiu]
    franz appa | 10-02-2010

    Tot i que el relat es mou en un paràmetres clàssics de realisme màgic -si m'ho permets, gypsy-, és a dir, que les capacitats paranormals esdevenen un element creïble de la trama, jo diria que puc notar, com un corrent subterrani, la queixa i el lament per l'excesiva lucidesa de qui sap veure el món amb ulls nets i clar, qui sap penetrar en la realitat profunda dels fets, el que ells de vegades encobreixen o no descobreixen del tot, i revelar així la terrible veritat que, si no és al futur, sí és a l'esmunyedís present en el qual, a través del qual, hi viatgem.
    Un relat sòlid, ben escrit, i que deixa una inevitable malenconia de regust tràgic.
    Una abraçada,
    franz

l´Autor

Foto de perfil de gypsy

gypsy

377 Relats

2797 Comentaris

451047 Lectures

Valoració de l'autor: 9.89

Biografia:

Hem viscut per salvar-vos els mots,
per retornar-vos el nom de cada cosa.

Salvador Espriu