Camins de l'oblit

Un relat de: gypsy

ghetto varsòvia


"Ghetto de Varsòvia, 1943"


Miro al voltant i només veig estupor en tots els rostres que m'acompanyen i una por indecisa clavada en cada cos dels que caminen sense saber on van. Alguns encara tenen l'esperança de retrobar als seus en aquesta gernació humana. Jo he perdut la meva filla de cinc anys i no la veig en l'esguard de cap infant. No vull seguir endavant sense ella. Els soldats són robots hermètics. Ens empenten com si fóssim bestiar, ens apallissen davant de tots. La humiliació és un circ espontani. Observo els homes més joves. No entenc perquè no es revolten. I aquest pobre infant que avança sol deu haver perdut els pares. M'atanso a ell i li agafo la mà, com si fos la meva petita Maria. Ploro mentre faig el camí de la tenebra. Si pogués morir ara mateix ho faria, però hi ha ulls que interroguen arreu, en silenci. Per morir cal certa intimitat, tot i que ja he vist com han matat a dos homes que es revelaven contra els soldats. Dos trets al cap i una rialla estrambòtica. Els cossos a terra, esventats per l'horror de la resta. Aleshores, és quan la por et penetra. Qualsevol cosa per sobreviure. Jo sortiré fugint i faré que em matin. No, no puc. I si trobo la Maria? la meva nina dolça, de trenes rosses i cara pigada. M'arrapo al nen i ell se m'abraça fort.
Pugem a un tren camí de la boira. Un somiqueig pertorbador i tristíssim fa seu tot el vagó. Quants rostres per l'oblit, quants cors que bategen avui i ara. Som els vençuts del demà. Tenim nom, tenim famílies perdudes en algun lloc. No oblideu que varem existir. No oblideu que la meva filla du trenes, té la cara pigallada i es diu Maria.



gypsy

Comentaris

  • Ostres![Ofensiu]
    Illadestany | 17-03-2013 | Valoració: 10

    Ostres, Gypsy, què fort! T'has ben ficat a la pell d'una víctima de l'holocaust, i ens hi has fet ficar a nosaltres!. Molt intens, commovedor, terrible i tendre, mentre expliques quelcom d'horrorós que he pensat a voltes: no tenien el consol de fer-se matar ràpid, no mentre tinguessin l'esperança de poder trobar els estimats perduts.

l´Autor

Foto de perfil de gypsy

gypsy

377 Relats

2797 Comentaris

449362 Lectures

Valoració de l'autor: 9.89

Biografia:

Hem viscut per salvar-vos els mots,
per retornar-vos el nom de cada cosa.

Salvador Espriu