TSUNAMI

Un relat de: Seny i Rauxa

Jo vaig notar la tremolor de la terra. De vegades ho dubto, pero avui ho sé. La vaig notar. La banda sonora del succés és la definició que vaig memoritzar quan estudiava.

Tsunami és una sèrie d'ones massives. Jo, d'aigua, només en recordo una. Ara bé, ones de gent, ones de pànic, van ser més de cent. Les ones poden tenir lloc després d'un terratrèmol, activitat volcànica, esllavisaments submarins, impactes de meteorits etc. L'escala de la meva ona, indicava que la causa era un terratrèmol. De vegades, és provocat per grans trossos d'illa que cauen al mar. La meva ona no la va provocar un tros d'una illa. Però, gelosa que era, se'n va endur un bon tros de la que va soterrar, i amb ella, milers de vides. Shoalling, és l'efecte que fa créixer l'altura dels tsunamis dels no més de 3 metres a alta mar fins a més de 25 m al costat de la costa. Encara puc veure com la meva ona s'acostava a l' apartament, com la visió d'aquella gran massa d'aigua em va robar la mirada. Aixó és degut a que l'onada es troba en calatges menys profunds. Els crits de terror de la gent van marcar-me tant endins, que fins i tot en somnis em recorden que no mereixia salvar-me. Són importants a partir del 6.4 en l'escala Ritcher. Segons abans de que l'ona arribés, un xut d'adrenalina va treure'm del meu estupor. Si volia sobreviure, hauria d'actuar. A partir del 7 són devastadors. Set van ser les finestres que es van trencar amb el cop de l'aigua. El meu instint? El més humà, el més covard. Vaig amagar-me a l'interior de l'armari. Com si l'aigua no em pogués trobar allà i passés de llarg. La majoria de països rics al voltant del Pacífic, principalment al Japó però també a Hawaii, tenen sistemes d'avís i procediments d'evacuació d'emergència en cas de tsunami. El país on em trobava no era ric, ni tampoc la gent que va matar. Per això ningú recorda el nom de les persones que va endur-se l'ona, noms esborrats pel temps i l'oblit. Segons després d'haver-me trencat els vidres, l'ona em va trobar. I va esborrar el meu nom.

Comentaris

  • Catàstrofe[Ofensiu]
    Bonhomia | 02-09-2008 | Valoració: 10

    El tipus de relat instructiu i que desperta emoció i pena per la molta gent que no pot evitar aquest tipus de catàstrofes.


    Sergi