TRUC O TACTE

Un relat de: 4punts

.... I en arribar la tardor, torna a ser Tots Sants.
Trec una carbassa a fòra i li clavo un ganivet, escric un cartell que diu que aquí no és Halloween, que aquí és Tots Sants i li enganxo.

Històricament i culturalment, aquí, s'ha celebrat la castanyada com a acte de recolliment,de companyonia, de familiaritat i de voluntat de compartir i de disfrutar de la benaurança dels fruits de la tardor.
Castanyes com moniatos o com les reconfortants cremes de carbassa que ens fan entrar en calor els primers dies de fred. Castanyes com panallets de pinyó, d'ametlla , de coco , de iema, de taronja, mmm.... i tants altres que fins i tot, alguns resulten extravagants.
Al principi de la tardor (com la resta de l'any) ens cal celebrar l'arribada dels nous aliments i donar gràcies.

La castanyada al nucli antic va ser un acte de germanor . Una verdadera trobada al passeig de la muralla per on passaren moltes persones. Nens i nenes varen dibuixar-nos la seva idea de la castanyada,va venir gent del barri, de diferents edats, orígens i procedències, els botiguers, les associacions....

,,,,TOT AIXÒ REPRESENTA AQUEST DIA, O AIXÒ ÉS EL QUE JO EM PENSO....

Aquesta setmana, a l'escola s'els hi ensenya com a temàtica ben combinada la castanyada i halloween, els nens arriben a casa i no saben si les carbasses es torren o si les castanyes els hi fan por. Alguns nens surten a demanar o pidolar a canvi de res, i piquen en algunes cases que no tenen res per a donar-los-hi perquè no entenem res.
Però ara que els nens i nenes són a dormir.... 6 bars 6 d'Olot 6 bars d'Olot 6 i els seus clients celebren la festa de halloween. Diada remarcada dins el seu calendari d'activitats d'arreu del món .

D'arreu del món? No.D'arreu del món menys una petita part de la mediterrània occidental a la que podem anomenar Països Catalans.
Tornant al seu calendari anual, que combina festes de diferents marques de begudes drogalcohòliques amb diades de reflexió ,integració i opinió (ja ja ja ja) com són: Fiesta brasileña, festa hawaiana,oktober fest, la beach party ( el concepte party pot anar precedit de qualsevol altre mot d'origen britànic o no).... i les enigmàtiques diades de reafirmació global i d'orgull de ciutadà del món i del ciberespai: el dia dels enamorats-sant valentí, el carnaval de río, halloween .... Tot això concentrat, remasteritzat , produït i dirigit sota la atempta mirada del patriarca de la història : Santa Claus ( els daltònics fixeu-vos que sempre va vestit de vermell com la coca-cola )
A més a més, per l'any que ve, es preveu la celebració de les festes de principi de mes, l'especial vacances, el dia del pare, el dia de la mare i la 1 jornada d'intercanvi de cartells del col.lectiu de bars, clubs i puticlubs a banda i banda dels túnels. Aquest col.lectiu té com a tret comú, l'empastifament massiu de les cartelleres públiques-culturals de la comarca.

Humor i amor a banda, us heu parat a pensar que al llarg dels temps( fixeu-vos que una part del temps és ara) hi ha persones que a part de voler tirar endavant els seus negocis i/o les seves vides han treballat fermament o no; però alhora,han mantingut una línia, una coherència , una tradició, una cultura, una llengua i un tarannà enmig de tota la resta i mesclant-se alhora amb tots plegats.
Res indica que aquí siguem els únics, els indiscutibles o els millors,bàsicament perquè hi ha coses com l'exclusivitat que no existeixen , ja que són valors erms i erronis....
Sense cap més dilació, us heu parat a pensar que feu, veneu, i viviu transportant continuament coses d'altres llocs i que alhora, no porteu res d'aquí a ningú ni a cap altre lloc? Més senzill encara, és normal que tot, absolutament tot ( músiques, begudes, conceptes, noms, personal esquadrinyant qui entra i qui no....) resulti eternament extrany i forani?
No caldrà que us digui que hi ha persones que continuen creient i treballant per a la dignitat d'aquest poble. Que independentment que decidim ser independents o no, què ens depara si ho buidem tot de contingut?
Finalment, i sense molestar a ningú,si tot és bo i vàlid, però res està aquí, perquè no marxar a un altre lloc ?

Comentaris

  • Noi...[Ofensiu]
    onatge | 08-11-2009 | Valoració: 10

    Tens tota la raó, jo totes aquestes "collonades" com diria en Pla, que importen des de fora i malament, ni les entenc ni les comparteixo.
    És com si als gegants d'Olot els canviessin la música i ballessin country... O els grallers toquessin aflamencat... En fi que no ho arreglarem.

    Visca la terra.
    onatge

l´Autor

Foto de perfil de 4punts

4punts

31 Relats

86 Comentaris

30015 Lectures

Valoració de l'autor: 9.39

Biografia:
costa brava
costa d'azahar
costa blanca
....
costa molt tenir una biografia al dia.
Feia temps prou de temps que no passejava per ací.....
fins aquest bon dia....
em diuen lluís, 4punts, cacau o el pastisser indomable.

sóc habitant d'unes terres oprimides (com totes)
de parla catalana ( com cap altre)

sóc pastisser i recol.lector de mots entrelligats sovint irònics i sempre entremeliats

una forta aferrada per a tots i totes
nins i nines
nanos i nanes
alots i alotes
xiquets i xiquetes
nens i nenes
menuts i grans
grans( grans persones)