Receptari per escriure un conte

Un relat de: Núria Comas Fornaguera

Per escriure un conte en una tarda xafogosa d'estiu cal que prèviament hagis marxat de la ciutat i dels autobusos plens de gent que et fan suar cada segon.
Situa't a la frescor dels Pirineus, en aquella casa des d'on domines la vall, el rierol, els oms movent-se amb l'aire, els pins que et dónen ombra. Situa't de cara al balcó i espera que el sol estigui ben alt: serà el moment de començar. No tinguis però pressa, assaboreix cada minut, cada hora; però tampoc t'entretinguis massa : has de calcular l'el·líptica del sol viatjant a traves del cel.
Agafa un full blanc, una ploma amb tinta negra i ressegueix amb els ulls aquell diari vell de fa un any. Si tot ho veus confós, no dubtis a posar-te les ulleres o a agafar la lupa que t'ha d'ajudar a desxifrar alguna paraula; no esperis la inspiració divina.
Afanya't, el sol va declinant. Tomba els fulls amb certa celeritat, passa les noticies internacionals i els esports, la política i l'agenda del dia,... FOC, si, això pot ser un bon començament : " El foc de Sant Joan il·lumina la fosca nit
mentre el Gerard deixa la casa on ha viscut fins ara"
Bé, ja tens el fil, però no et confiïs. No facis cas del silenci del lloc on estàs, trencat només per la piuladissa dels ocells i el grinyol d'aquella porta de fusta mal tancada. Pensa que el sol no s'atura i has d'acabar abans no declini del tot.
"Inicia un camí sense retorn ,ha de retrobar-se amb ell mateix, ha de poder oblidar aquell mal son" Ja tens dues frases, dues idees, però falta quelcom més. No pots tirar endavant, no saps quin és l'objectiu d'aquest començament.
Estàs al principi i voldries ser al final, pateixes per omplir el full. Pots tornar a resseguir el diari i extreure'n una altra paraula: PEDRA. FOC i PEDRA et fan pensar en el joc que feies amb els teus amics quan eres infant i amagaves les mans darrera l'esquena: foc,... pedra,... la pedra guanya al foc; o era el foc a la pedra?
" De cop una pedra li barra el pas i l'obliga a aturar-se; flaira l'aroma de les herbes del seu voltant, es frega els ulls. No sap on és el seu pensament, quina acció l'ha empès a fugir"
Vigila el sol per entre els finestrals del balcó; s'acosta la posta. Com el foc de Sant Joan, el cel agafa un to rosat i vermellós. Els segons, els minuts, les hores han anat passant. Rellegeixes el fragment, dubtes. No rebreguis però el
full, te n'has de poder sortir. La tarda et sembla llarga, molt llarga. La piuladissa dels ocells ha canviat, el cucut resta en silenci, creus començar a sentir el cant de l'òliba que t'avisa que el temps va passant. No en facis cas, torna els ulls al paper. Continua!.
"Gira la vista a la casa per a poder fer l'últim adéu, per a poder, potser, emportar-se'n un miratge, el darrer alè. Sent una frisança, la lluentor d'uns petits ulls que el miren... Ara recorda..."
Ja has avançat.
"Enceta de nou el camí; l'acompanya el gos arrossegant el braç d'una dona: la seva dona. La resta del cos mutilat ha quedat dins la casa. En uns segons ha perdut el cap; quan l'ha vist amb aquell home... no ha pogut... Ha alçat l'aixada
i l`ha deixat caure repetidament sobre el seu cos. El gos ha pres el braç, ell ha pres l'anell i ha sortit. Ara la fosca l'acompanya; la fosca i els espetecs de Sant Joan"

Ja està. La nit inicia el seu camí. Pots descansar. No cal explicar res més: el lector sabrà continuar.

Comentaris

  • Bona recepta![Ofensiu]
    Unaquimera | 05-03-2010 | Valoració: 8

    Tal com et vaig dir que faria, i un cop arreglats els problemes de funcionament de la pàgina, torno a passar pel teu espai: en tornar a tenir davant el títol i la introducció ( que és realment molt temptadora! ) d'aquest relat, he decidit obrir-ho tot seguit.
    Veig que ha estat una elecció encertada, ja que m'ha agradat molt el relat dins el relat i com han estat portats tots dos nivells de narració: una tècnica molt interessant, desenvolupada amb èxit.

    Segurament la resta dels teus relats són també molt interessants... Evidentment, tornaré a llegir-te.

    Abans d'acomiadar-me, voldria adreçar-te una pregunta suggerida per la teva biografia: treballes per casualitat a un EAP?

    I ara si, t'envio una abraçada per escrit,
    Unaquimera

  • Benvinguda i...[Ofensiu]
    Calderer | 18-02-2010



    ... ben trobada.

    M'ha agrdat molt aquest escrit teu, el primer que et llegeixo. Jo l'hagués titolat Instruccions per escriure un conte...però són manies meves/nostres (i aquí el nosaltres som el GrupdeSants...uns autors de RC que ens reunim periòdciament i que fa unes setmanes vam fer aquest exercici: escriure unes instruccions)

    Ben escrit, bon ritme, amb un llenguatge planer i una idea senzilla però molt ben desenvolupada. I aquest fet que a mi encara em sorpren....com les idees (la inspiració si volguéssim ser pretensiosos) sorgeixen de qualsevol manera, de qualsevol lloc.

    Hi ha alguna frase que es pot millorar..per exemple....."creus començar a sentir"...et sembla sentir ..o... comences a sentir...

    Salutacions

    Lluís

l´Autor

Foto de perfil de Núria Comas Fornaguera

Núria Comas Fornaguera

32 Relats

26 Comentaris

25793 Lectures

Valoració de l'autor: 9.40

Biografia:
Sóc la Núria i vaig néixer el segle passat, l'any 1954, a Badalona on encara visc, a prop del mar tot i que sóc més de muntanya.
He treballat d'assessora psicopedagògica però ara ja em dedico de ple a la fotografia, el cant i l'escriptura com a aficionada, amb moltes ganes i moltes il·lusions.
M'agradaria compartir amb vosaltres aquesta necessitat d'escriure sobre tot contes i alguna poesia.
Espero que ens anem retrobant.