Quirze

Un relat de: Arxiax

A la llum clara i opal·lina, Quirze es despulla, poc a poc, fruïnt del moment, mentre es prepara per reviure la dolçor i la fresca de cada nit.
Nuu i lliure, s'acosta a l'estany del jardí, sabent que el que fa és secret i que així ho ha de ser. Primer submergeix la punta del peu dret, fent que l'aigua faci referències al voltant del polze. Seguint la melodia lleu i suau de la natura, submergeix l'altre peu i, lentament, amb passes tremoloses, deixa que l'aigua l'impulsi estany en dins. Els genolls, les cuixes, el cul, el melic, el pit, el coll, finalment el cap. Es deixa endur per l'aigua gèlida i acaba en un bany innocent, que li dóna un flux de vida que l'ajuda a resistir un dia més en aquella casa d'opressió, sempre somrient, sempre complaent, sempre sota els abusos d'aquell senyor...
Cada nit, abans que el gall canti amb la primera llum de l'alba, abans de començar a servir en la caòtica organització que l'amo no sap dur, abans de tot, es desfà de les vestidures i deixa que l'aigua li mulli els cabells, sentint-se jove i bell de nou, recuperant des de la ment vella la consciència del seu cos preadolescent.
Només fa cinc anys d'aquell dia: el mercader que arribava a emporion, els esclavers, que arribaren al seu poble... recordava la seva mare, amagant-lo sota el llit. Recordava la casa en flames, i ell sortint i trobant-se aquell home, i la seva mare cridant que fugís, i ell allà al mig, palplantat, que quan s'adonà de res ja era al vaixell...
L'infern, aquells dies, havia pres la forma d'un vaixell amb mercaders, o això semblà als deu nens i les tretze nenes que s'enduien. Havent vist el que passà a Roc, el primer nen que es negà a anar amb el mercader, ja cap d'ells no es negava. Restaven junts i esperaven covardament que ningú no es fixés en ells, almenys aquell dia.
Quirze no recorda la compra, ni el mercat. Recorda que en arribar, l'esclau vell li donà una peça de roba per mig vestir-se, i que l'advertí que fes allò que el senyor manés. Habitualment, la seva feina és rentar les vaixelles i ajudar Gunnel, la germànica que cuina; no són poques, però, les tardes que el senyor el crida amb ulls brillants a la seva cambra.
Però Quirze, en aquests instants de nit a l'estany, oblida l'amo i els seus ulls brillants, les seves mans fortes, la seva veu pretesament dolça però intimidatòria, i es deixa anar. Recorda quan es banyava a les basses de darrere el bosc, recorda el dia que pujà a l'arbre gros amb Roc i Adrià; recorda Helena, la noieta que serví a la casa fins que marxà amb la pesta, recorda tots i cadascun dels seus instants. Seus, i de ningú més.
Somriu sota l'aigua fins que sent el gall que clama el dia. Ràpidament, s'embolicarà el mateix tros de roba a lacintura i es disposarà a despertar l'amo i baixar a ajudar Gunnel. Sap que l'amo el retindrà, un quart d'hora com a molt, i que quan baixi a la cuina ja no tindrà els cabells molls i es sentirà com sempre. Però, refugiant-se en aquesta pau que indunda el seu cos preadolescent, ho oblida tot i somriu. Somriu sota l'aigua.

Comentaris

  • Descripció acurada[Ofensiu]
    Biel Martí | 25-11-2005

    Descripció acurada de sensacions i records en entrar al bany, amb un llenguatge ben trobat i una història dramàtica però tendre al mateix temps. Hi he trobat a faltar una mica d'explicació, sobre l'amo sobretot, però m'ha sorprès gratament, tant l'estil com el contingut.

    Biel.

  • M'agrada... [Ofensiu]
    ROSASP | 04-07-2005

    la suavitat amb que arriba el relat.
    Extreus la part més vital i diàfana dels records, aquells que l'alliberen i l'evadeixen de la realitat més trista i crua, en aquell bany que sembla simbolitzar l'instint de llibertat i l'esperit dels somnis.
    Una part d'ell que ningú pot posseir, que roman a recer de tot i tots i el fa somriure sota l'aigua.

    Bonic relat, amb paraules que saben portar imatges captivadores.

    Una abraçada i fins la propera!

  • Dolç i suau[Ofensiu]

    És un relat suau i dolç, situat en un temps inconcret, però amb l'escalvitud com a eix central de la trama.
    No estic d'acord en què no t'ha passat res que sigui digne de ser escrit, segur que en algun moment has rebut una mirada, o un somriure, o un crit, tot això i d'altres sentiments i/o emocions que hagis pogut tenir un un moment donat són els que donen les temàtiques per escriure, de fet jo ho faig així. La vida de cadascú sempre és original i única, de debò i val la pena, no d'explicar-les directament que això sí que és avorrit, sinó interpretar-les. Vaja, no ho volia, però t'he acabat comentant també la biografia i per dona el rotllo.
    Una abraçada

  • un relat ..[Ofensiu]
    Conxa Forteza | 04-07-2005

    molt ben escrit de forma senzilla, no som gaire bona per comentar, només volia dir-te que he llegit el teu relat i que he gaudit de fer-ho ..

    Conxa

  • bell![Ofensiu]
    filladelvent | 04-07-2005 | Valoració: 9

    És molt bonic, molt poètic, unes paraules molt dolces i una literatura molt fàcil de pair.

l´Autor

Foto de perfil de Arxiax

Arxiax

63 Relats

90 Comentaris

70269 Lectures

Valoració de l'autor: 9.03

Biografia:
Vaig néixer el 88. Sempre m'ha agradat escriure, no sé exactament perquè. De fet, potser mai m'ha passat res digne de ser escrit, però he estimat, he oblidat, he sentit... I amb això jo ja en tinc prou.

I look up in my inwards eye
which is the bliss of solitude....



Nota: Hi ha algú que comenta relats en nom meu.... em sap greu si us ofèn