Nous feits de lo cavaller anomenat Josep Maria

Un relat de: homenot

E lo dia XXIX de octubre, lo cavaller anomenat Josep Maria e sons companys arribaren a Viladrau, e anaren a lo hostal a cercar hostatge. E quan passaren per la plaça gran, veieren que allí hi havia molts vilatans que semblaven força amoïnats, e lo cavaller Josep Maria s'atansà vers ells e los preguntà que los preocupava. E aço contestà un dels hómens que estava allí reunit:
- Gran és lo nostre maldecap, puix en aquet poble hi ha la tradició centenària de los goigs a sant Narcís e que tots observem i complim:
Per sant Narcís,
deixa'm la dona
o compra'm el pis.

E per a no prestar la muller, los hómens casats han de demanar un crèdit monetari cada anual per a poder comprar un pis cada diada de sant Narcís. E com que lo Frederic, que és lo usurer d'esta vila, no és un hómen casat, ha prestat molt diners amb enorme interés a los vilatans, e d'esta manera tots tenim los nostres béns hipotecats per lo Frederic. E com que és una antiga tradició popular e chrestiana, ni lo rector ni lo batlle tenen competència per a abolir o revocar esta festa.
E com que lo cavaller anomenat Josep Maria era nebot de lo Reverendíssim bisbe de Girona e cosí de lo comte d'Urgell, e tenia també la potestat de lo rei En Jaume II per a intervenir en nom seu en qualsevol succés que se produeixi en terres de la Corona, reuní a tots los veïns del poble, e davant lo batlle e del rector, proclamà esta sentència:
- Puix que tinc autoritat reial e eclesiàstica per a actuar en qüestions e litigis que se donin en qualsevol poble o vila de la Corona, substitueixo la diada de sant Narcís per la també chrestiana e pietosa festivitat de sant Benet, patró de la Europa, e que açí fan los seus goigs:
Per sant Benet,
o me cancel·les lo préstec,
o te tallo lo xiulet.

E tothom restà molt joiós d'esta nova ordenança municipal e clerical, e tots los habitants de Viladrau feien festa e gatzara per lo carrers de la vila, car lo Frederic va haver d'anul·lar tots los préstecs e hipoteques puix no volia perdre son xiulet. E açó digué lo cavaller Josep Maria a los seus companys:

-Cosa certa és esta, doncs tots los patiments de los mortals, tenen llur solució en lo santoral.

E lo senescal Hilari i fra Roger quedaren meravellats e enlluernats de la docta e magna sapiència de lo cavaller anomenat Josep Maria.

Comentaris

  • cavallers[Ofensiu]
    abeixa | 01-09-2005 | Valoració: 10

    un historia interesant

  • bé, ja no sé que dir-te[Ofensiu]
    Conxa Forteza | 21-06-2005

    ja saps lo que jo sent per lo Cavaller ... aquest Bisbe de Girona no dou ésser el mateix que lo pare de Jaume II si la fer tallar la llengua ... hi havia cavallers molt bèsties, no com en Josep Maria que és una "monada" de cavaller ...

  • peres | 21-06-2005 | Valoració: 9

    és boníssim, molt enginyós, i està molt ben treballat. Ara veig que en tens més que, pels títols, deuen ser del mateix estil. El problema és que, com sempre, ara no tinc més temps. Només vull deixar constància que auqest m'ha agaradt molt i que ja miraré de tornar per fer un cop d'ull als altres.

    Felicitacions.