Llums de Nadal

Un relat de: Vicenç Ambrós i Besa

Per raó d'especial agraïment, voldria amb la vostra vènia dedicar aquests quatre versos malgirbats a una persona que, fa molt poc temps, em va emocionar amb un mail molt emotiu. És en Manuel de Lino.
Gràcies, Manuel, per cada una de les teves paraules.
I a totes i a tots, gràcies també i, interpretant el Nadal com el vulgueu interpretar (com que m'ha semblat molt ben analitzat, cito el Follet Groc: religiós, de la il·lusió, del reagrupament familiar, consumista, màgic de l'infant, època vacacional, Nadal en general o Nadal com a no-res, pels no creients en el Nadal [perquè tots passarem per aquesta època i, dintre del que cap, tant per tant passem-la bé, i perquè no tot és religió, també hi ha el canvi d'any]), doncs això, deia, tant se val com el vulgueu interpretar, que el passeu feliçment al vostre gust.



Un mar
de llums
vesteix
l'hivern.

Enganyosa
primavera
de colors
que inventem,

i on tot
matisa
els freds
i esquerps

Dies blancs,
grisos, molls,
que bressolen
els sembrats.

Façanes
guarnides,
feixugues,
austeres,

però tot
viu Nadal
cor endins...
I somriu.

Nadal
pot ser,
si es vol
i sempre,

un dir "gràcies",
un somriure,
escoltar
i somiar

sentir-se
a prop
d'aquells
que mai

et fallaran.
Tu no fallis
i desitja't
(ara i sempre)
Bon Nadal...

Comentaris

  • Quina capsa tant increïble! [Ofensiu]
    Ullets | 27-12-2004 | Valoració: 10

    Totalment d'acord, sóc de les que pensa que Nadal és cada dia, potser sóc una mica "somiadora" com diu algú que hem coneix prou bé, però trobo que dir gràcies no costa tant, que ajudar algú que ens necessita es meravellós, sempre que ho puguem fer... i que de fet, demostrar tot aquest munt de sentiments associats el Nadal, hauria de ser un decret.
    Cuida't molt, i no deixis d'escriure mai... pq el que escrius, te molt sentit, i son mil sentiments en una capseta, sacsejada a l'atzar i plena d'emocions!

  • què xulo![Ofensiu]
    Shu Hua | 16-12-2004 | Valoració: 9

    Ara sí t'ha sorit la bena poeta del Nadal i has fet una aportació més típica. Molt bonica, com totes les teves poesies descriptives. I m'agrada que diguis que depen de tu mateix ser feliç, jo també ho crec.
    Apa un petonet
    Glòria

  • NADAL DESPULLAT[Ofensiu]
    Capdelin | 15-12-2004 | Valoració: 10

    Ens has despullat el Nadal, Vicenç:
    Aquest Nadal religiós- tradicionalista que barreja evangelis amb misses de gall...
    Aquest Nadal comercial, fam de lluir, fam d´omplir immensos buits de fracassos personals...
    Aquest Nadal decoratiu de llumetes, cançonetes, cagadetes de tió, caganers en un racó...
    Aquest Nadal materialista, de taules atapeïdes i de budells a punt de rebentar...
    Nadal despullat, on només quedes tu amb TU i quatre cosetes: una mirada, una paraula, un somriure i les ganes de no empitjorar més aquest nostre món...
    poema collonut, tio! un deu!!!

  • Un relat mol bonic[Ofensiu]
    AINOA | 14-12-2004 | Valoració: 10

    D'aquells que set fiquen al cor. Per tu el meu vot.

  • Una vegada més,[Ofensiu]
    brideshead | 13-12-2004 | Valoració: 10

    superb, Vicenç. Té l'elegància de la senzillesa, Versos breus i, alhora exactes, per definir colors, sensacions, pensaments, emocions. Tu ho dius, i millor que ningú, amb la saviesa d'un mestre, el que és (ho hauria de ser) Nadal. Nadal no ha de ser UN dia; Nadal hauria de ser cada dia. El Nadal de l'agraïment, el Nadal de l'amor, el Nadal de la concòrdia, el Nadal de la llibertat, el Nadal del respecte. I està a les nostres mans fer que cada dia sigui Nadal.
    Ara diga'm: com t'ho fas per embadalir-nos amb el misteri de l'Elena Ormondi, amb aquests poemes, siguin o no pel concurs (això és el de menys), i amb tot el carinyo posat en els tots i cadascún dels teus comentaris a tots els altres relataires, a part d'haver d'estudiar ????? No ho sé.... em penso que ja sé que demanaré als Reis: la resposta a un miracle anomenat Vicenç.
    Un petó. Encara no et desitjo bon Nadal perquè estic segura que tindré el plar de poder dir-t'ho unes quantes dotzenes més de vegades abans que arribi "el Nadal".

  • Bon Nadal!![Ofensiu]
    lilium | 12-12-2004 | Valoració: 10

    Hola Vicenç, m'ha agradat molt aquest poema i la introducció que n'has fet, ho has descrit d'una manera clara i neta. I gràcies per escriure tant bé i tenir bones paraules per interpretar tot el què vols transmetre. Ah! i moltes gràcies per fer-me un comentari al Nadal Màgic, m'ha fet molta il.lusió que tu em llegissis. Ja que encara em costa entrar al ritme dels demès. Salut i Bon Nadal company i a tots els lectors i escriptors de la web!!

    LILIUM, una abraçada i fins aviat.

  • gràcies, Vicenç[Ofensiu]
    Lavínia | 12-12-2004

    Deixant de banda el que qualsevol senti i pensi, se t'ha d'agrair els bons desitjos.

    Un petó

  • Gracies . . . per fer el mateix que tu.[Ofensiu]
    Manuel de Lino | 12-12-2004

    De vegades la vida te recompenses que t'omplin,
    Per uns es un bitllet de loteria premiat, per altres una herència, i fins i tot un amor que et correspon.
    Per mi el que una altra persona que no li he parlat mai, hem dediqui unes paraules de agraïment per una cosa que de segur ell ho hauria fet per mi, no te preu.
    Aprofito l'oportunitat que hem dona un dels relataires mes preuats de la nostra Web, per desitjar vos a tots i a totes. Lo millor del mon, pau, diàleg, humilitat i alegria.
    I permeteu-me humilment demanar-vos un petit favor, vull que penséssiu per un moment en lo mont que tots voldríem tenir. En som molts, i junts ho aconseguirem . . . en cara que sigui . . . un instant.
    Que el vostre Esperit Nadalenc sigui agraït amb tots vosaltres.
    Moltes gràcies i feliç any nou.

  • Res, Vicenç...[Ofensiu]
    Llibre | 12-12-2004

    ...que tens tota la raó del món. Que cadascú interpreti el Nadal com més li abelleixi, i que cadascú el celebri com més li agradi, però per damunt de tot, que tothom el gaudeixi i s'ho passi bé.

    Bon Nadal! Bones Festes! Feliç Anu Nou!

    LLIBRE

    PD.- M'ha agradat la imatge del mar de llums.

Valoració mitja: 9.88