GERUNDIS

Un relat de: Pilar (brins)
Solem tenir bastant clar que no hi ha cap gerundi que acabi en “guent” , o sigui que els gerundis dels verbs “ dur, beure, ploure, rebre,riure, moure, dir, treure”, serien “duent, bevent, plovent, rebent, rient, movent, dient, sabent, traient”, però el que moltes vegades oblidem és que existeixen gerundis BONS (correctes) i gerundis DOLENTS (incorrectes)


Els BONS expressen una CIRCUMSTÀNCIA simultània o immediatament anterior a la del verb de l’oració principal, expliquen com, quan, de quina manera, es va produir un fet (vaig pel camí cantant) i els DOLENTS expressen, erròniament, POSTERIORITAT O CONSEQÜÈNCIA L’oració “Buscant les Claus, va trobar les ulleres” Hauría de dir “ Buscava les claus, i va trobar les ulleres”

Els següents gerundis són CORRECTES perquè l’acció és simultània:

- Tot sopant, llegia un llibre
- Anava pel bosc xiulant
- Estimant-te tant, sóc feliç
- Mentre jo escrivia la carta, tu estaves escoltant la ràdio
- Jo estava fent el dinar i el meu fill feia els deures
-Vam passar molt temps vivint a Barcelona




I aquests serien INCORRECTES, perquè parlen de posterioritat, indiquen un fet posterior a l’ expressat pel verb principal:

-Pelava taronges tirant les pells a les escombraries (Primer pelava les taronges i després tirava les pells a les escombraries)

- Se li va fondre una bombeta havent d’anar a la ferreteria (Primer es va fondre la bombeta, i després va anar a la ferreteria)

-No va trobar cap cadira buida havent d’estar dret durant tota la tarda.(Abans de romandre dret va buscar una cadira buida)

-Observeu bé aquest eclipsi, essent l’últim enfosquiment que veureu.



Hauríem d’haver dit:

- Pelava les taronges i tirava les pells a les escombraries.
- Se li va fondre una bombeta i va haver d’anar a la ferreteria
- No va trobar cap cadira buida i va haver d’estar dret tota la tarda.
-Observeu bé aquest eclipsi. És l’últim enfosquiment que veureu.

Aquests gerundis incorrectes s’anomenen “copulatius”


A vegades ens pot resultar una mica difícil distingir si el gerundi és bo o és dolent, perquè són enganyosos, però tenim una petita ajuda: Els gerundis dolents van sempre col•locats darrere l’acció principal, i els bons poden anar a davant o a darrere; si amb el gerundi a davant l’oració té sentit, vol dir que és bo, i si no en té, és que és dolent.
Fixeu-vos: Havent d’anar a la ferretería, se li va fondre una bombeta”no tindria sentit, oi? Però, en canvi, “tot sopant, llegia un llibre" sí que en tindria; el gerundi de la segona oració és bo perquè expressa una acció simultània.

Pilar (brins)


Comentaris

  • SABER CADA VEGADA MÉS[Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 08-04-2021

    Molt bé, Brins. Ací, expliques molt bé tota l'acció dels gerundis, que s'escriuren malament i en la parla també.
    Senzilla explicació dels gerundis per a estudiar-los bé.
    Saluts i abraçades.

  • Aprendre[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 05-04-2021 | Valoració: 10

    Llegir i aprendre, trobar coneixement i plaer en la lectura. Una meravella! I una forta abraçada.
    Aleix

  • Hola![Ofensiu]
    brins | 11-03-2021

    Aquest gerundi és bo perquè parles d'accions simultànies, homo insciens i, a més, puc dir-te que és una expressió molt bonica.
    Salutacions,

    Pilar

  • dubte[Ofensiu]
    Homo insciens | 11-03-2021


    Ostres! Anava a penjar un relat i he vist la teva entrada dels gerundis i m'han entrat dubtes! Així aquesta frase estaria malament? "albirant el destí, vas accelerar..." Gràcies brins.