Extractes del quotidià (1-3)

Un relat de: Biel Martí

Extracte 1

- Ja sé que vaig dir que ho faria, però no puc.
La Mariona se'l mira amb ull durs, freds com un glaçó. Són d'un marró intens, quasi negres. Es manté de mans plegades, cames creuades, a la cadira de darrere la taula, donant l'esquena a la pica de la cuina. En el fons, ho sabia.
- En el fons ho sabia -diu, sense canviar l'expressió.
- De debò que no puc -insisteix ell-. Pensava que podria però no puc. Ara no és el millor moment.
Ella es manté ferma. No cedirà. El coneix com a ningú i s'estranya que li hagués arribat a demanar en algun moment. Com a germana potser manté una esperança amagada en un racó ínfim del seu cor, que ell canviarà. Però no canvia, sempre fa el mateix.
- Sempre fas el mateix.
- Au, va! Mariona!
Ella s'aixeca, recull l'esmorzar de la taula i el deixa bruscament a la pica. Després es gira, se'l mira ara amb ulls de persona ofesa. Té una cara brillant i, quan s'enfada, els pòmuls de les galtes se li apugen formant dues boles llamineres a sota els ulls. S'estima en Carles com no estima ningú al món, li ha donat més oportunitats que totes les altres persones que l'estimen juntes i, un cop més, li falla a l'últim moment. Sempre a l'últim moment.
- No m'ho podies haver dit ahir o el divendres. No, m'ho has de dir dues hores abans.
- Ho sento, de debò. Volia fer-ho, t'ho prometo, però és que...
- Ets un imbècil.
- Ei, tia, que sóc el teu germà.
I bessó, a més. Ella va néixer primer, uns minuts abans. Fa exactament trenta-un anys i setze dies. Els dos han heretat, de la mare: el cabell negre i desordenat; els ulls marrons, quasi negres i la tendència al sobrepès; i del pare: el nas d'espinguet, les celles fines i el caminar viu i alegre. Però ella té el caràcter de la mare i ell no se sap de qui. Doncs el pare també era responsable, menys, però ho era. En Carles no. Va haver de fer el COU tres vegades, va començar Dret i ho va deixar, va començar Empresarials i ho va deixar, va començar Econòmiques i ho ha deixat. Ara no fa res en tot el dia. Busca feina, diu, però la Mariona ho dubta. Va treballar pel pare durant uns mesos fins que el va fer fora per gandul. Arribava tard quasi cada dia i sempre trobava excuses per marxar més d'hora. Més d'una vegada apareix amb un ull morat o amb el llavi partit per una baralla en algun local nocturn. N'està tipa d'ajudar-lo i de recollir-li la merda.
- Collons, Carles, és que n'estic tipa de recollir-te la merda! -els ulls es tornen plorosos.
- Va, Mariona, que no n'hi ha per tant -se li acosta i intenta fer-li una abraçada, ella el rebutja.
- Ves-te'n, tinc feina.
Ell, que la coneix des que van néixer (sempre fa aquesta broma), sap que no la convencerà, avui almenys, i agafant la jaqueta surt del petit pis, un sobreàtic de l'Eixample Esquerra.


Extracte 2

- No vull.
Per sorpresa seva, el nen es creua de braços i s'assentà com el indis, al mig de l'acera del carrer Urgell, cantonada València. La Mariona tarda una estona en reaccionar. Al seu voltant ningú sembla fer cas de l'escena de tossuderia del menut, d'uns cinc anys, encara no.
- Què, no vols?
- No vull venir.
La Mariona esbufega, mira al seu voltant. Una dona s'ho mira en passar i somriu, quina imatge més tendre, més graciosa.
- Això no té cap gràcia, Marçal. Aixeca't.
- He dit que no vull.
Amb aquella gorra de color blau fosc i els guants de llana a joc, l'anorac vermell, els pantalons blaus i les botes vermelles, tot ell sembla una pilota del Barça perduda al mig del carrer.
- Saps que sembles? Sembles una pilota del Barça. Vigila que no vingui un jugador i et xuti.
- No.
Entrar en raonaments pedagògics amb un marrec d'aquella edat no li sembla una idea acollidora. Podria passar-se mitja hora parlant-li de les raons de marxar però està convençuda que no se'n sortirà. Podria alçar-lo per la força i tenir una hora per endavant de enèrgica protesta infantil. Durant una estona, la Mariona analitza les diferents possibilitats que té i decideix, finalment, la que menys mandra li fa. Al cap de mig minut dues persones es troben assegudes al mig de l'acera, aguantant el fred hivernal de gener. Un nen de poc menys de cinc anys i una noia d'uns trenta, al seu costat. El nen se la mira una estona, després ella li torna la mirada, picaresca, i riu. El nen es posa a riure també, de fet ja no recorda perquè és al terra i sent adoració per la Mariona, que en té cura molt sovint des que en Marçal va néixer. Ella preferia que li haguessin posat Marc, però sa germana, la primera i més gran dels tres, va voler posar-li com el seu pare, malgrat aquest sigui un fill de puta. Ella l'anomena "el mal parit".


Extracte 3

Quan arriba a casa, el primer que fa és treure's la jaqueta esbufegant, com si pujar dos pisos per les escales fos una feina molt feixuga. L'ascensor només arriba fins a la quarta planta. L'abric queda estès al sofà, només uns minuts, fins que acaba de prendre's el te que es calenta al microones. Se'l beu asseguda a la cadira de darrere la taula, donant l'esquena a la pica de la cuina. Mira el sostre i les coses que hi ha per casa. De tant en tant sospira amb força i després anota en un paper les tasques que ha de fer: trucar en Carles (o no), confirmar el sopar, comprar, ordenar el despatx; i en un altre, les coses que ha de comprar: lleixiu, rentavaixelles, una carbassa, ceba, oli, porros, pastanagues, patates... Tot el necessari per la sopa de carbassa del sopar de demà i pel seu règim. Quan el te s'esgota, deixa el got a la pica i recull la jaqueta, va fins al bany i engega l'aigua calenta. Mira per la finestra, la nit de les tardes d'hivern ja ha tancat totes les portes per assegurar que no hi entra llum ressagada del dia. Mentre el bany s'omple de vapor, obre el calaix superior de la tauleta de nit de l'habitació, treu la marihuana, el paper de fumar i es fa un peta, per costum. El consumeix com si fos una cigarreta, mentre fa altres feines, una d'elles és revisar el poema que porta escrivint tot el gener. Cada dia se'l mira i de tant en tant hi afegeix un vers o en modifica un altre. Avui escriu. Tanca l'aigua calenta i deixa córrer una estona la freda. Es despulla, es mira al mirall i anota, al calendari d'imants del costat de les tovalloles, el seu pes d'aquell matí, que ha comprovat només llevar-se. La tendència a la baixa es manté, però en asímptota horitzontal. No és una obsessa del pes, però al tornar de les vacances d'estiu havia batut el seu rècord i va decidir tornar a aprimar-se.
- Ai, nena, però si no estàs grassa! -li diu sempre la mare d'en Marçal-. Als homes els agraden amb les seves carns, a veure si t'aprimes massa i no tenen on agafar-se.
I reia com una histèrica del Opus Dei. Cada cop que hi pensa li costa més entendre com aquell marrec ha sortit tant maco, amb la mare que té. Potser pel pare, que va anar a comprar llumins i no va tornar, literalment, ara fa tres anys. Allò la fa riure i s'adona que la marihuana ja li ha fet efecte, moment en que decideix masturbar-se, abans d'entrar al bany, que avui com a excepció substitueix la dutxa.

Comentaris

  • Bon comançament[Ofensiu]
    filladelvent | 13-09-2005

    Continauré llegint aquests extractes tant interessants. Estic d'acord amb el foster: teniu un estil similar.

    Salutacions,

    -Filladelvent-

  • un estil que em sona[Ofensiu]
    foster | 18-07-2005 | Valoració: 9

    Hola Biel,
    abans de res gràcies pels teus comentaris. Són encertats en els dos casos, són relats més aviat fluixos, purs exercicis narratius. has tingut mala sort. Si pots, prova amb "dubte raonable" o "Ui, de què poc", t'agradaran més, segur.
    Els teus extractes són bons, de veritat. Sembla fàcil fer el que fas i no ho és. Crec, humilment, que jo escric d'una manera similar. Els teus temes són recreacions de l'experiència, no invencions formulades en prosa. Vida pura, plena i generosa descrita amb bones maneres. et felicito. M'ha agradat especialment el final, amb un punt de contrast amb la resta tant políticament correcta.
    Crec que la nostra generació (malgrat que sóc força més vell que tu) fuma porros i es masturba d'una manera normal, sense prejudicis, i tot i així, no veig aquests elements en quasi cap dels relats que llegeixo en aquesta web.
    fins aviat
    foster

  • Hola bat-company![Ofensiu]
    OhCapità | 14-06-2005

    Prafrasejant en perdix, començo a pensar que sóc un incondicional teu, mmm, m'espanta. M'espanta perquè tens relats i de més de cinc minuts de durada, i no és que no sigui capaç de llegir tant, sic, sinó perquè els ulls em faran pampallugues i se'm sortiran de la seva posició original.

    El recurs que han observat tant en perdix con en Vicenç, l'utilitzen els polítics per fer discursos, així assenten bé el què volen dir (i no es perden, sempre poden tornar a dir el mateix).

    Bé, tant pallofa per comentar-te que són tres situcions expressades amb el teu estil clar, directe i sense floritures gramaticals així com tampoc utilitzant un vocabulari enrevessat que obligui a mirar el diccionari. Un estil on particularment, em sento còmode. Per altra banda,per la història tot i explicada a pinzellades un es pot fer una idea del personatge principal bastant clara.

    Tot un plaer tornar a llegir-vos.

  • ja va, ja va![Ofensiu]

    Ei! Intento trobar cinc minutets pels teus extractes del quotidià!

    Si no he entès malament l'enfocament que vols donar a la saga, es tracta d'alternar escenes i moments viscuts per diverses persones. En principi, sense cap relació aparent (tot i que al final pots sortir-nos enllaçant-los tots plegats, que ja ho veig difícil!).

    M'han agradat força (de fet, ja tinc acostumat el teu estil) aquests primers extractes del quotidià. De totes maneres, i com a observació, hi ha quelcom que et destacaria: si realment es tracta de plantejar-nos escenes autònomes, trobo que els dos primers estan un pèl lligats, no? Vull dir que en el primer utilitzes un recurs molt interessant, que consisteix en que allò que pensa el personatge és allò que diu tot seguit. Això ja ens demostra d'alguna manera com és o quina és la seva personalitat (es tracta d'una noia calculadora, que pensa les coses abans de dir-les). Però en el segon extracte fas servir també aquest recurs, concretament a l'expressió "tot ell sembla una pilota del Barça perduda al mig del carrer.
    - Saps que sembles? Sembles una pilota del Barça..."

    Potser són una mica massa exagerat anant tant al detall, però com que de tota la resta no te'n puc dir gran cosa més (ja saps que el teu estil m'agrada), t'escric la meva mera opinió sobre aquest punt.

    Continuo llegint!

    Vic

  • personatges de carn i os...[Ofensiu]
    ROSASP | 07-03-2005 | Valoració: 9

    Petits instants trets de la vida quotidiana, el batec de la vida de cada dia, amb personatges de carn i os, que senten sense massa filosofies ni guarniments.
    Crec que s'endevina un toc sensible en els sentiments, encara que només una mica boirós.
    Ja veurem que passa...
    Escrius clar i obert, sense massa embolics ni passions desmesurades, amb naturalitat i força amagada entre les paraules.
    Fins la propera!

  • Això!...[Ofensiu]
    rnbonet | 07-03-2005 | Valoració: 9

    ... extractes de vida, essències de l'ésser... anatomies del queviure... dia a dia... vida a vida... pena a pena... miracle a miracle...
    Ja ho dic: Què li anem a fer!
    I un exercici fabulós del viatge quotidià què ens ha tocat...
    A per ells, que són de terra.!.. encara que s'esmicolen conforme passa el temps...

  • jo també l'esper ...[Ofensiu]
    Conxa Forteza | 07-03-2005

    això, que jo també esper la continuació ...

    Una aferrada

    Conxa

  • Extractes que serveixen[Ofensiu]
    pèrdix | 07-03-2005

    per a treure una mica l'essència del teu personatge. Però crec que fas una mica de trampa, ja que en el primer extracte, sense voler, has descobert el teu secret: saps perfectament que ha de dir la protagonista abans que parli i així, estimat Biel, és molt fàcil.
    (ejem! bromes a part, m'ha agradat el recurs)

    També serveix per treure una mica l'essència de l'autor. M'encanta el teu grau de sensibilitat, ni embafador, ni excessivament fred, just en el mon dels matisos.

    Espero la continuació, evidentment... que he de fer si no? ja sóc un incondicional dels teus relats.


Valoració mitja: 9

l´Autor

Biel Martí

84 Relats

620 Comentaris

238450 Lectures

Valoració de l'autor: 9.29

Biografia:
Vaig néixer a Barcelona el 4 d'agost de 1973. La meva infància va transcórrer amb una normalitat quasi absoluta. A EGB, cada mes feiem un concurs de relats per classes, i d'aquí em va l'afició a escriure. He estudiat educació social i vaig fer uns quants anys psicologia, fins que per desamors i desmotivació ho vaig abandonar. Després d'haver treballat en gairebé tots els camps que aquesta professió m'ofereix, actualment treballo de tècnic de joventut al Vallès Oriental. He viscut tota la vida a Barcelona (Guinardó, Poblenou, Carmel), però ara visc a Premià de Mar.

Tinc al·lèrgia als acars i als gats (un record per la meva exgata, la Runa, que ara passeja pel pis d'un amic), sóc fòbic a les aranyes i a les alçades i no suporto els coloms de ciutat. Sé parlar català, castellà i anglés, i tinc nocions de francès.
Autors destacables: Nabokov, Capote, Chejov, Greene, Cortázar, Auster...
M'encanta el sol, la lluna, el mar... El color taronja i el color negre.

I sí, jo vaig ser fan de Bola de Drac

El meu emili: martiramos@gmail.com
El meu blog en castellà: www.lapsicologiadelosmonos.wordpress.com