Els crits silenciosos

Un relat de: Baldomero Dugo Navarro
La mare sempre diu que no he de parlar amb persones estranyes. Jo m'esforço per ser obedient i fer-li cas, però de vegades, quan fixo la mirada en els ulls tristos dels passatgers del metro, he d'esforçar-me molt per no regalar-los alguna paraula de consol. I és que em fan molta llàstima: tan silenciosos, tan apartats els uns dels altres...

Ahir es van complir tres anys des de l'inici de la pandèmia, i, com cada divendres a la tarda, la meva mare i jo vam caminar xino-xano fins a l'estació de Penitents, de la línia verda, on vam pujar al metro que ens va portar a ca la meva iaia Conxita. La pobra va enviudar fa dos mesos i a mi m'agrada molt fer-li alguna moixaina que la faci somriure. Ella, en agraïment, em deixa jugar amb els seus collarets i anells, amb els quals m'invento emocionants històries de pirates i tresors amagats.

Asseguts al vagó, amb les mans entrellaçades, m'entretenia llegint les frases escrites als rètols enganxats a les finestres. En especial, em va cridar l'atenció un que deia: “prohibit parlar, perill de contagi per aerosols”. Just per sota d'aquest avís, una noia llegia amb atenció un llibre electrònic. Portava una mascareta de color rosa on ressaltava una paraula escrita amb lletres negres i gruixudes: “TINC”.

Em va sorprendre molt que aquella xavala hagués triat un mot sense sentit per adornar la seva mascareta, quan és d´allò més habitual veure-hi estampats des de personatges de còmic fins a gatets, passant per tota mena d'emojis. Que divertits que són, oi? Malgrat tot, de seguida em vaig adonar que gairebé tots els passatgers portaven escrita una determinada paraula a sobre de la pantalla de protecció. Semblava que algú s'havia tret una nova moda del barret de copa. De fet, al banc del costat, un senyor amb corbata i ulleres de pasta m'observava furtivament, exhibint un inquietant “POR”.

Va ser llavors quan vaig sentir que tothom en aquell vagó em mirava fixament, com si tots aquells desconeguts volguessin trobar refugi en la meva innocència, en la fantasia que, segons diuen els qui em coneixen, desprenen els meus ulls blaus i somiadors.

El metro va arribar per fi a les Corts i la mare i jo vam deixar al darrere aquell grup de persones perdudes, necessitades d'una resposta a cadascuna de les preguntes que les turmenten cada dia, incapaces de veure la llum al final del túnel.

Han transcorregut algunes setmanes durant les quals no hem tornat a agafar el metro, però aquesta tarda ho farem de bell nou. Estic impacient per seure al banc del vagó i estrenar la mascareta tan especial que la meva mare m'ha fet. Hi surten totes les lletres de l'abecedari. Tant de bo que els nostres companys de viatge hi puguin llegir paraules d'esperança i d'il·lusió.

Comentaris

  • Gairebé [Ofensiu]
    Prou bé | 28-10-2023

    No recordem què va passar i com va passar. Amb tot les ferides que ha deixat la pandèmia costaran de curar.
    Ara sembla que ja no sigui importat estar infectat pel virus i les mascaretes han desaparegut del paisatge quotidià.

    Fas una descripció des dels ulls d'un infant que fa reflexionar sobre com oblidem els adults, allò que volem oblidar.
    Molt bonic el pensament final i la idea de la mare genial.

    Amb total cordialitat

  • Esperança[Ofensiu]
    Ginebreda | 24-10-2023 | Valoració: 10

    La pandèmia vista amb els ulls esperançats d'un infant. Un relat amable que m'ha agradat moltíssim, sobretot per la bona descripció dels sentiments de la criatura.

  • Llàstima i il·lusió[Ofensiu]
    Helena Sauras Matheu | 24-10-2023 | Valoració: 10

    Bon dia, Baldomero:

    Has fet una bona observació i l'has mesclat amb els pensaments del protagonista del relat. Pel que dedueixo és una persona sensible, a qui li fan llàstima les persones del metro i tot i que no els hi diu res directament, ho expressa als seus pensaments.

    Crec que és un bon relat costumbrista. Tant de bo els seus companys de viatge trobin refugi i puguin llegir paraules que aportin esperança i il·lusió en la seua nova mascareta com s'entreveu al final del relat.

    Una forta abraçada,

    Helena

l´Autor

Foto de perfil de Baldomero Dugo Navarro

Baldomero Dugo Navarro

6 Relats

16 Comentaris

1099 Lectures

Valoració de l'autor: 5.00

Biografia:
Em dic Baldomero, però gairebé tothom em coneix com Beri. Vaig néixer a la ciutat de Barcelona l´any 1970. Estic encantat de visitar casa vostra, envoltat de tants textos meravellosos. Porto molts anys escrivint, sobretot contes de ciència-ficció i fantasia, encara que en els últims temps m´estic obrint a qualsevol altre tema o gènere que desperti la meva imaginació i/o el meu interès.

La gran majoria dels meus relats els he escrit en castellà, encara que estic iniciant una nova etapa com a escriptor de relats en català, valorant molt els comentaris i suggeriments que pugui rebre per part vostra, per tal d´anar millorant. Moltes gràcies a l´avançada!