ELECCIONS

Un relat de: Queca

RODA DE PREMSA A LA SEU DEL PARTIT DE LA VIDA

- Senyores. Senyors. Com bé sabran, les propostes electorals de l'altra candidata són ben ridícules: descans etern, el paradís... Jo dic que no us conformeu amb tan poca cosa!

- Així doncs, senyora Vida, creu que poder descansar eternament no és favorable?

- Miri, descansar està prou bé, sempre hi quan sigui només un respir per seguir després lluitant per la vida.

- Però, a diferència de les seves propostes, la candidata Mort ens dóna la possibilitat de no fer res, de deixar-nos anar. Ha de convenir amb mi que morir és molt més fàcil que viure.

- Però val mil vegades més la pena. La Mort sempre és la mateixa, però el que jo proposo és un canvi constant, és aprendre coses noves cada dia, és experimentar totes i cadascuna de les sensacions d'aquest món en la pròpia pell. És tenir amor, alegria, gratitud, felicitat...

- I què me'n diu que les sensacions desagradables? De la tristesa, l'amargor, la por, la inseguretat...

- Sense cap mena de dubte, han tingut un mal publicista. No crec pas que sentir-se trist sigui negatiu. Coneixem la tristesa perquè som capaços de sentir l'alegria. Sense saber que existeix l'amargor, no apreciaríem el que és la dolçor. La clau, amics meus, és que jo, la Vida, us dono tot un ventall de possibilitats. Sou vosaltres, i només vosaltres, els que podeu escollir, Perquè podeu fer-ho. És això precisament el que proposo i el que us ofereixo. La Mort és només una, però la Vida... n'hi ha tantes com persones.

- Una última pregunta, senyora Vida: Què els hi diria a aquelles que no tenen ganes de viure? A aquells que es llencen als braços de la seva contrincant, la senyora Mort?

- Doncs és ben fàcil. Els hi diria que jo, la Vida, tinc una cosa que la Mort no té: el Temps.

- Però vostè és l'efímera...

- Exacte. Jo tinc un temps, finit, però tinc un temps. I al tenir-lo, es pot aprofitar, en pots gaudir, però quan no tens temps, quan el que tens és eternitat... És capaç d'imaginar-se l'eternitat? Ho ha provat? No ho faci, perquè es marejaria. Per això, demano als electors que quan exerceixin el seu dret al vot, siguin solidaris, i pensin també en aquelles persones que s'estimen i que l'estimen. Què voldrien? Jo els asseguro, que tota persona sensata i que busca la felicitat, m'ha de votar a mi, a la Vida.

----------------------------------------------------------

RODA DE PRENSA A LA SEU DEL PARTIT DE LA MORT

- Benvolguts difunts i futurs difunts, no fa gaires dies que hem pogut escoltar l'absurd discurs de la candidata Vida: "Voteu-me! És guay estar viu!". Per favor... Fan venir ganes de vomitar amb tantes mentides! I jo, la Mort, des d'aquí vull fer-li una pregunta a l'"estimada Vida": Perquè no explica la política econòmica que pensa dur a terme? Jo els hi explicaré. Perquè és simplement nefasta. Ens podria explicar, senyora Vida, com s'ho pensa fer si guanya les eleccions? Perquè ja em diran vostès com pensa organitzar i dirigir un planeta on no mor mai ningú, on no paren de néixer criatures, on els mutilats, els malferits, els moribunds no puguin abandonar aquest món per anar a un lloc millor... Simplement és impossible. Perquè el que no explica la Vida és que no està present sempre de la mateixa forma. Ens enganya, i ens fa creure que sempre serem joves, però la realitat és una altra. La Vida gaudeix veient-nos patir, ens va traient cada dia bocinets d'ella per veure'ns consumir, i no tan sols ens roba la vitalitat, sinó que ara pretén tenir-nos sempre en aquest estat! Jo dic que és indignant! El que jo proposo és l'alleugeriment, la llibertat absoluta. La pau.

- I què ens pot dir sobre les morts violentes?

- Això és culpa de la lamentable gestió de la Vida. Sé que no agraden, i és per això que si surto elegida, les retiraré, i només proporcionarem morts dolces, i dignes.

- Senyora Mort, aquí. Què ens pot dir del sentiment d'enyorança que provoca la mort d'un ésser estimat? Diria vostè que és "llei de vida"?

- Francament senyors, el que vostès anomenen llei de vida, és una absoluta vulgaritat. La Vida no pot fer lleis. És impossible es miri per on es miri. I responent a la seva pregunta, li diré que el sentiment d'enyorança no és res més que una farsa inventada per la Vida per voler aferrar-nos a ella, però... en quin pla queda la dignitat? Deixi'm que sigui jo qui els hi formuli una pregunta: Què s'estimen més, veure a un ésser estimat agonitzar, saber que no hi ha milloria absoluta, ser testimonis de la seva decrepitud, o saber que amb la mort pot trobar el descans del que no gaudeix en vida. Permeteu-me que us digui, que sentir enyorança d'un ésser estimat que s'ha mort, i desitjar que es mantingui en aquell estat de "vida", és pur egoisme. Moltes gràcies.

----------------------------------------------------------

Les votacions han començat. Us toca a vosaltres exercir el vostre dret, i aquí, tot és perfectament i d'obligada índole, respectable.


Comentaris

  • F. Escandell | 26-05-2009

    Jo votaria per la vida, perquè almenys existeix l'oportunitat de canviar les coses, no?

    El teu relat m'ha paregut molt simpàtic i perfecte per valorar una mica més tot allò que tenim (sobre tot la part de Vida).

    Una besada!

  • Jo voto per l'amor!![Ofensiu]
    Màndalf | 24-01-2009


    Ai, no, no, per la mort!

    Voto per la mort, que tants nassos aquí!

    I per què? per què?

    1) Per portar la contrària

    2) Perquè quan la palmi la mort em dirà: "Home, el que va votar per mi! Passa, passa, t'ha tocat la poltrona de davant de la tele!"

    No es pot votar per la vida eterna?

    Petons

    M

  • 5è aniversari!!![Ofensiu]
    Ullsblaus1 | 11-01-2009 | Valoració: 10

    FELIÇ 5è ANIVERSARI d'RC,
    relataire!!!


    5 aniversari RC



    Si avui és diumenge 11 del 2009, avui és el cinquè aniversari d'RC. Passa pel fòrum i descobreix com pots "enganxar" en un dia com aquest Recorda: NOMÉS AVUI! T'ho perdràs?

  • Per què?[Ofensiu]
    Unaquimera | 10-12-2008

    Per què vaig escriure irponica?
    No volia escriure cap cultisme d'aquells que t'obliguen a buscar al diccionari, ni inventar-me cap nova paraula... Sort que he passat per aquí i ho he vist, si no hagués quedat així per sempre, però ara ho puc corregir:
    irònica, volia dir que la teva reflexió és irònica... i ho continuo dient, au!

    Aprofito l'oportunitat per enviar-te una abraçada resalada com tu,
    Unaquimera

  • Reflexió irponica, bona reflexió[Ofensiu]
    Unaquimera | 26-11-2008 | Valoració: 10

    Ei, Queca: totes dues hem tocat temes molt seriosos en els nostres relats ( totes dues hem escrit els títols igualment en majúscules! ) i hem dedicat uns quants minuts a exposar el discurs darrere el qual comença la reflexió:
    la vida i la mort, il·luminades per la teva ironia, semblen menys serioses mentre et llegeixo, però encara que somrigui sé que el tema és seriós.
    La teva sal, però, ho fa gustós!

    Gràcies per l'estoneta de bona companyia, que la valoro mooolt!

    T'envio una abraçada viva i ben viva,
    Unaquimera

  • parar el pèndol[Ofensiu]
    Avet_blau | 23-11-2008 | Valoració: 10

    Contraposar el pèndol de la vida,
    amb el seus canvis de vitalitat, de salut, sentiments,
    amb l' stop a tot ...no te color.

    Inclòs en el dolor i la misèria,
    hi ha el desig i la voluntat de curar i millorar.

    No hi hauria riure si no tinguéssim plors,
    i sempre després de la foscor de la nit,
    apareix una albada, i val la pena passar la nit fosca.

    potser al final, exhaurides les emocions i els sentiments, calgui parar el pèndol.

    Avet

  • Sempre amb la vida.[Ofensiu]
    JOANPG | 19-11-2008 | Valoració: 10

    Un relat encisador. Tinc 64 anys i em sento amb la suficient vitalitat com per desitjar viure, fer coses positives com escriure poemes per alegrar als altres, esperar amb il·lusió
    la vinguda de nous nets (tinc dos nens, una nena en camí i un altre? que comença a ser ).

    Sé que tinc més a prop la mort, que els anys s'escurcen a grans passes però cal lluitat fins on es pugui. Lluito per una mort digne, sense allargar inútilment el que s'acaba.
    He vist morts horribles de familiars i amics. Alzheimer, càncer, embòlies o vessaments cerebrals, morts d'accident de circulació als vint anys, prematurs de dotze dies, i d'altres casos tant o més terribles. I la vida, la meva professió de Farmacèutic, m'han enfortit. Com per exemple tenia un matrimoni, els dos amb càncer terminal, i que un sabia de la parella però no del seu propi. Quan els receptaven el mateix, la feina que tenia jo per guardar el secret professional i me'n sortia com podia, i al receptar-los als dos morfina
    els deia que com que els dos tenien dolors allò era un calmant.

    En fi t'estic donant una pallissa, però tu en tens la culpa per tocar aquest tema tant transcendental per a tots els que tenim dos dits de front.

    Voto per la vida i demano a la Ciència i als legisladors que ens ofereixin una mort digne si és possible.

    Una forta encaixada de JOANPG.

    PS: Vigila al comentar-me que no et posi a la llista del club que segons Raigdelluna us dediqueu a donar-me sabor i a alguns els ataca, com per exemple a ullsblau1, un noiet de tretze anys que està desfet i jo indignat. És la vida...

  • De moment em quedo "hivernant", que collons![Ofensiu]
    entortilligat | 19-11-2008 | Valoració: 10

    Ara que amb aquest relat tan ORIGINAL i ben escrit, qualsevol no es desperta!

    La mort, el naixement i la vida(incloses les vaques i les hipoteque...formen part de la vida, no craus?

    Però si tenim en compte que per votar s'ha d'estar viu(encara que molts atontats sembla que estiguin morts, voto per la VIDA!

    Felicitats Queca

  • A vida o mort...[Ofensiu]
    Alberich | 18-11-2008 | Valoració: 10

    Aquest reportatge sobre una campanya electoral entre dos ens tant antitètics, com son la senyora Vida i la senyora Mort, és un fresc i irònic treball literari, que ens evoca d'altres enfrontaments electorals, que sovint semblen tenir tanta transcendència com el que planteges.
    Original i divertit, enfoca un aspecte prou seriós com per pensar-ho una mica.
    Vaig a agafar-me una jornada de reflexió per veure a qui cal votar.
    Salut,
    Ramon

  • Farsaelectoral[Ofensiu]
    franz appa | 16-11-2008

    A mi, posats a seguir el to paròdic del teu -meravellós- relat, em recorda aquesta campanya que descrius la d'uns certs països a un cert món, on només hi ha dos candidats amb possibilitats de guanyar, dos candidats de discursos diferents, amb plantejaments aparentment oposats, però que hom sap que, a la fi, acabaran fent exactament el mateix.
    Vida i mort són dues cares de la mateixa veritat. Com bé dius, la vida juga amb el temps, però la mort és a l'extrem del temps, i és la seva negació i ahora la seva eterna propietària, perquè en ella ja no tenen sentit les seves limitades coordenades. Sí, mareja...
    Fa poc em va sortir en un relat la idea que explicitava un narrador narcotitzat que la mort és la fi inevitable, el cessament del moviment il·lusòriament perdurable que anomenem vida. O alguna cosa així. En aquests termes, vida i mort són tan interdependents com la tristesa i l'alegria i els altres aparents contraris que esmentes.
    Però el text encara té altres nivells d'interpretació, perquè certament és molt ric. Em donaria per a un comentari molt llarg i em faria pesat, així que abreujo i només esmento un altre dels temes que ens fas colar com qui no vol la cosa: el debat sobre qui i com pot decidir com posar fi a la vida. El debat de l'eutanàsia i temes connexos que és aquests dies tant d'actualitat amb el cas de la noia italiana.
    En fi, acabo, de veres. Votar per la vida, sí, evidentment. i, per tant, votar per la mort. per la bona mort (vaja, ja veus, al final m'hi he mullat).
    Petons,
    franz

  • Voto per la VIDA.[Ofensiu]
    Joan G. Pons | 15-11-2008 | Valoració: 10

    Salto i Ballo, tot votant per la Vida. I és precisament perquè sento la vida en mi, tinc ganes de salta i ballar, sense orquestra... tant és !!!
    Triar tot una aventura i un risc i jo estimo l'aventura i m'agrada el risc.
    Gràcies, Queca.

  • molt bé[Ofensiu]
    brins | 15-11-2008 | Valoració: 10


    Has sabut buscar un tema força original i l´has presentat amb fina ironia i gran simpatia.
    Et felicito!
    Una abraçada.

  • Al·luciant[Ofensiu]
    Divagador | 14-11-2008 | Valoració: 10

    Gairebé mai llegeixo relats dels llargs, més haviat les poesies.

    però el teu em sembla molt bo. Esta bé el contrapunt.

    possiblement falta un argument a la vida: si voleu la mort, amb mi la tindreu, si esteu amb la mort la vida ja no la podreu tenir mai més.
    xD

    Tot i això, el meu vot és nul. No vull escollir si la vida o la mort perquè penso que acceptar l'una és acceptar l'altre i viceversa!

    Salut

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de Queca

Queca

108 Relats

757 Comentaris

193284 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Fisioterapeuta i pedagoga.

Lectora intentant escriure.

Enamorada de la literatura, d'estimar, del mar i a vegades, de la vida.

Nascuda al febrer del 87, treballo amb avis, que són el pou de sabiesa on intento aprendre cada dia quelcom nou (sobre ells, sobre la meva professió, sobre la vida, sobre mi mateixa).

Per què Queca? Lleigeix "Te'n vas anar".