EL TÍPIC CONTE DE NADAL

Un relat de: DJG
El nadal: el gran mite del consumisme.
Què és el nadal? fingir ser feliços mentre despengem els vells somriures enterrats a l'armari que vam penjar l'any passat? comprar, menjar, beure, passejar... de més? embolicar capritxos que tenen forma de regal? l'excusa perfecte per dir-li a la teva familia, la qual només veus durant aquests breus però intensos dies del mes de desembre, que vinguin a sopar a casa teva?
El nadal ens recorda que som uns hipòcrites: durant aquests dies aprofitem per fer totes les coses que no fem durant tot l'any. El verdader regal de nadal no és aquell mòvil nou o aquella joguina nova que es mou sola només prement un botó. Tampoc és menjar-te aquells turrons que engreixen tan. El regal de nadal és valorar el que tenim i aprofitar-ho quan ho tenim; no deixar passar el temps. Tenir valor i coratge per prendre decisions que hauríem d'haver pres ja. Ser conscients del què tenim; si esperem gaire a valorar-ho, potser ho perdrem. Disfrutar cada dia del somriure de la gent que ens envolta!
Quan ets petit només penses en els regals, la gent vinguent a veure't a casa i les cançonetes que em tornen boja. Però, què és el nadal per la gent gran? soledat? estar asseguts al sofà esperant la trucada dels seus fills tot dient-los que els conviden a casa seva? aquesta trucada, per molts, no arribarà mai. I no és trist? I no és massa trist pensar que hi ha gent que no passarà el nadal acompanyat? Sí, però més trist és pensar que hi ha gent que passa els 365 dies de l'any sense estar acompanyat i que, el nadal, és una vella però encisadora excusa per a fer veure que ens estimem i que, encara que sigui durant uns quants dies, ens preocupem de la familia a la que mai truquem. Au, pensem-hi. Deixem-nos estar de passar la targeta i esperar que ens treguin tots els diners que hem gastat perquè sí. Agafem els cotxes, omplim-nos de coratge i anem-nos-en, una dia, perquè sí, a veure a la familia a la que mai truquem, amb la que mai parlem, amb la que no somriem si no és perquè ho marca l'any. Deixem-nos estar de dates. Siguem espontanis. No truquem; presentem-nos a casa seva. No busquem excuses ni motius: fem-ho perquè realment volem. Suposo que això, si més no, seria un esperit nadalenc molt més convincent, molt més maco, més valuós, més ple de... sentit?


Bon nadal
Dolors Jou Gironès

Comentaris