El regal del mestre

Un relat de: F. Arnau

Abans els alumnes fèiem regals als mestres, sobretot pel Nadal...

Quan l’Hilari va tornar a aparèixer pel col•legi, tothom estava esperant-lo. Lluïa en un genoll una gasa adherida amb esparadrap, mentre que l’altre semblava un mapa fet de mercromina. A la classe es va crear una atmosfera de rialles reprimides. L’Hilari va pujar les escales amb una seguretat decebedora, per a tots aquells bròfecs que esperaven un nou tràngol.

La mare d’Hilari havia comprat dues ampolles de cava per regalar-li-les al mestre. Al seu fill li mancaven un parell de regons, parlava botijós, era guerxo i malcarat, però bon xiquet.

Feia gelor i plovisquejava, un oratge en el que ni els caragols havien abandonat els seus amagatalls. L’Hilari va agafar la borsa i, tot pagat, es va dirigir cap a l’escola. La classe estava de gom a gom, i molts companys miraven per les finestres. Els esglaons de l’entrada relluïen com un espill. De sobte, va patir una forta relliscada, i les ampolles van esclatar al caure’s. L’Hilari se’n va tornar a casa tot afrontat i capcot. Sa mare li va comprar dues ampolles de sidra (la diferència de preu era considerable), i les va lliurar al seu fill dient-li: “Hilari, ves amb compte!”

Ell va tornar a sortir. Ja arribant, va notar una tremolor incontrolable que li pujava per les cames. Tots els alumnes estaven abocats a les finestres. Ja al replanell, es va esmunyir per segona vegada, però en aquesta ocasió, a més de trencar les ampolles, es va fer els genolls plens d’arraps. L’Hilari va esclatar en un plor, mentre tots es pixaven de riure.

Ara havia aconseguit pujar l’escala sense ensurts. L’Hilari va entrar a l’aula amb un posat bel•licós envers els companys més burletes. El mestre va rebre’l amb una abraçada. Va agafar la borsa, i va buidar el contingut, per deixar-ho al costat dels altres regals. De dins van sortir, com en un encanteri, dues llaunes de bresquilla i un pot de pinya tropical en xarop, sota la mirada perplexa del mestre i de tots els alumnes.


***

Comentaris

 • Humor negre i riquesa lingüística[Ofensiu]
  Aleix de Ferrater | 17-04-2014 | Valoració: 10

  Un relat d'humor negre, pobre nano, nafrat per tot arreu, davant una situació ben quotidiana. Fa poc he llegit una novel.la de Tom Sharpe i m'hi has fet pensar. D'altra banda la teva riquesa lingüística és impressionant, si més no pels del País Valencià Nord. Una forta abraçada Arnau.

  aleix

 • Suposo...[Ofensiu]

  Suposo, i no crec equivocar-me, que has triat el nom d’Hilari perquè es tracta d’un relat humorístic. Reconec que, a mi que m’agrada posar noms adients als personatges, ha estat el primer detall que m’ha fet somriure...
  —Joan—

 • Bresquilla?[Ofensiu]
  E. VILADOMS | 14-04-2014

  M'has fet buscar el viquidiccionari i tot, Francesc. Pel context, el pot de pinya, ja em semblava que podia ser préssec en almíbar, però la paraula era massa diferent. Deu ser la varietat de préssec que es fa servir per a la conserva, no?
  M'agrada veure que compartim una llengua que pot tenir tants accents i matissos.

l´Autor

Foto de perfil de F. Arnau

F. Arnau

207 Relats

1238 Comentaris

338516 Lectures

Valoració de l'autor: 9.90

Biografia:
Foto: A la Casa Museu Pinazo (Godella, febrer del 2016).
------------------------------------------------

Us demane que no em valoreu, com ja han fet molts companys de RC...

MOLTES GRÀCIES!!!

------------------------------------------------

Sóc el Francesc Arnau i Chinchilla, un poeta autodidacte que el 24 d'Octubre del 2.006, va publicar per primera vegada a RC. Des d'aleshores he publicat gairebé 150 relats (sobretot poemes), he participat als diferents Reptes, així com als Concursos organitzats al web. També vaig assistir-hi a la Megatrobada de Premià de Dalt, amb motiu del lliurament dels Poemes Il·lustrats, on vaig tenir el plaer de conéixer a alguns dels relataires. Enguany, al mes de Febrer vaig assistir-hi a la GIGACALÇOTROBADA '09, on vam coincidir un munt de relataires (uns que ja coneixia i uns altres de nous) al voltant d'unes cebes grillades que ens guisaren al restaurant "El Nou Glop" de Barcelona. També he participat als llibres col·lectius "Contes de fantasmes" i "Relats per a llegir amb una sola mà", publicats per bubok. Finalment, el passat mes d'Agost a les Festes Patronals del meu poble es va fer la "II Nit dels Palmitos Blancs", on es va representar l'adaptació teatral d'algunes de les meues "Històries de Beniatrol", sota el títol de "Nit de brúfols", a càrrec del Grup de Teatre "Godayla", i també es va fer un recital de poemes meus amb acompanyament de música de corda. Actualment estic enllestint el llibre que el Regidor de Cultura del meu poble es va comprometre a publicar-me per la primavera de l'any vinent, i que sota el títol de "L'espill de l'orb", recollirà una antologia de la meua Poesia...

Portada
Portada del llibre "L'espill de l'orb"

Contes de fantasmes
Foto: Portada del llibre col·lectiu "Contes de fantasmes" publicat per bubok.

palmito
Foto: II Nit dels Palmitos Blancs (Godella, 15 d'Agost del 2.009)
------------------------------------------------

Hi ha una frase que defineix la meua relació amb tots els companys i les companyes de RC:

"Vosaltres m'heu fet mudar de pell..."

Photobucket
Foto: A una terrassa de Gandia (Octubre del 2.006)
------------------------------------------------

Aquesta és la meua "bio":

Vaig néixer el 10 de Novembre de 1.953 a Godella, un poble de la Comarca de l'Horta del País Valencià. Considere Vicent Andrés Estellés el meu veritable mestre, malgrat no haver-lo conegut personalment, doncs, fou al llegir el seu "Llibre de meravelles" quan em vaig sentir trasbalsat per aquest món de la Poesia. Ell va néixer a Burjassot, un poble veí del meu, i això encara em va encoratjar més...
També haig de dir que, com sóc autodidacte, les meues influències són molt nombroses, i van augmentant cada dia. Per això no vull esmentar cap autor més. Tanmateix, seria un sacrilegi si no fes cap referència a l'Immortal Ausiàs March, el més gran poeta en la nostra llengua que han parit mares.

F. Arnau "dixit"

Els meus blogs:

NOVES LLUNES

L'espill de l'orb

francescarnau@hotmail.com

©Francesc Arnau i Chinchilla

28 de Novembre del 2.009

------------------------------------------------

Casa natal de Franz Kafka (Praga)
Foto: A la casa natal de Franz Kafka (Praga, Agost del 2.009)
------------------------------------------------

Francesc Arnau recibe la Flor Natural 2003 ( El Periódico Mediterraneo - 16/03/2003 )

------------------------------------------------

Photobucket
Foto: Octubre del 2.005, al Cantàbric en Godella (Astúries)

Porto
Foto: Al riu Douro en Porto (Agost del 2.007)

Carrer de Lisboa
Foto: Carrer de Lisboa (Agost del 2.007)

Pont 25 d'Abril
Foto: A l'Estuari del riu Tajo en Portugal (Agost del 2.007)

Carrer de Praga
Foto: Carrer de Praga (Agost del 2.009). Noteu el gran paregut amb el Carrer de Lisboa...

Vista del Riu Moldava
Foto: Vista del riu Moldava (Praga, Agost del 2.009)
------------------------------------------------

"Vosaltres m'heu fet mudar de pell..."

------------------------------------------------

AGRAEIXO ELS VOSTRES COMENTARIS, SIGUEN DEL SIGNE QUE SIGUEN...
MOLTES GRÀCIES COMPANYS I COMPANYES RELATAIRES!

------------------------------------------------

Viatge virtual a Roma
Foto: Amb els meus fills Núria i Guillem, els dos millors poemes que he fet fins ara, en un viatge virtual a Roma, un dels llocs que espere visitar aviat. (Juny del 2.008) Muntatge de Photoshop: -Leti Garcia-


Foto: Amb la meua dona Isabel, coautora dels meus millors poemes... ("Els dansaires", edifici de Praga, Agost del 2.009)
------------------------------------------------

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
"ATZAR" (Bombardeig de tinta), dibuix de l'autor, de l'any 2.001, sobre el que es va realitzar el 9è REPTE POÈTIC VISUAL.

------------------------------------------------

Ametller en flor
"Ametller florit" de Josep Arnau i Xinxilla -Any 1.990- Oli sobre tela (335x270).

------------------------------------------------

Epifania
"Ja vénen els Reis!" Antonio Martínez (Godella, 1979) -oli sobre llenç- 80 x 65 cms.

------------------------------------------------