El duel dels genis

Un relat de: F. Arnau
*

Hi havia dos pintors del segle XVI a la Florència dels Medici que es barallaven per veure qui dels dos era el millor. Tanmateix, cadascun d’ells tenia els seus adeptes que duien les discussions fins als extrems més violents.

Aleshores, les autoritats van organitzar un duel per poder sortir de dubtes. Es tractava de que tots dos artistes farien un fresc a la paret de la Plaça Major de la ciutat, i que haurien d’intentar que els ocells confongueren les seues obres amb la realitat de la natura. Haurien de recrear un lloc on les aus s’atansaren per a beure i menjar, amb la sola intervenció de les seues pintures i dels seus pinzells.

Es va fer un sorteig, i el primer dels dos va ser el més jove. Un artista de la propera província d’Arezzo que s’havia establert a Florència i havia sorprès tothom per la seua mestria tan precoç. No recorde el seu nom, però va ser un dels principals artistes d’aquella època. A la paret blanca va pintar una parra, i també uns cossiols amb diversitat de plantes. Els ocells s’apropaven al mur per aturar-se a les branques de la parra, fins que s’adonaven de que no podien plantar les seues potes a la superfície.

Després va fer la seua obra el segon dels artistes, que era un mestre de la Toscana ja una mica consagrat. A més de les seues pintures i escultures, havia fet treballs d’enginyeria i també uns quants invents revolucionaris. No vull mencionar el seu nom per no influir amb les preferències dels lectors. Ell va fer un mural on destacava una font on rajava l’aigua de forma continua sobre un basal. Els pardalets es deixaven el bec a la paret volent beure en aquella tarda tan calorosa.

Els jutges d’aquell repte van deixar la cosa en taules, però cap dels florentins va oblidar mai com els ocells foradaven la calç de la paret. També és veritat que el més jove dels genis va pintar uns anys més tard la Capella Sixtina al Vaticà, que sempre romandrà com una icona de l’Art, però també és veritat que mai no va poder oblidar-se d’aquell duel a Florència.


***

Godella (L’Horta), 16 de gener de 2019
Francesc Arnau i Chinchilla

Comentaris

  • Un duel d'altura[Ofensiu]
    leonardo | 02-06-2019 | Valoració: 10

    El que no varen saber jutjar els jutges ho varen fer els taulats!!! Ben escrit i ben portat

l´Autor

Foto de perfil de F. Arnau

F. Arnau

207 Relats

1243 Comentaris

334064 Lectures

Valoració de l'autor: 9.87

Biografia:
Foto: A la Casa Museu Pinazo (Godella, febrer del 2016).
------------------------------------------------

Us demane que no em valoreu, com ja han fet molts companys de RC...

MOLTES GRÀCIES!!!

------------------------------------------------

Sóc el Francesc Arnau i Chinchilla, un poeta autodidacte que el 24 d'Octubre del 2.006, va publicar per primera vegada a RC. Des d'aleshores he publicat gairebé 150 relats (sobretot poemes), he participat als diferents Reptes, així com als Concursos organitzats al web. També vaig assistir-hi a la Megatrobada de Premià de Dalt, amb motiu del lliurament dels Poemes Il·lustrats, on vaig tenir el plaer de conéixer a alguns dels relataires. Enguany, al mes de Febrer vaig assistir-hi a la GIGACALÇOTROBADA '09, on vam coincidir un munt de relataires (uns que ja coneixia i uns altres de nous) al voltant d'unes cebes grillades que ens guisaren al restaurant "El Nou Glop" de Barcelona. També he participat als llibres col·lectius "Contes de fantasmes" i "Relats per a llegir amb una sola mà", publicats per bubok. Finalment, el passat mes d'Agost a les Festes Patronals del meu poble es va fer la "II Nit dels Palmitos Blancs", on es va representar l'adaptació teatral d'algunes de les meues "Històries de Beniatrol", sota el títol de "Nit de brúfols", a càrrec del Grup de Teatre "Godayla", i també es va fer un recital de poemes meus amb acompanyament de música de corda. Actualment estic enllestint el llibre que el Regidor de Cultura del meu poble es va comprometre a publicar-me per la primavera de l'any vinent, i que sota el títol de "L'espill de l'orb", recollirà una antologia de la meua Poesia...

Portada
Portada del llibre "L'espill de l'orb"

Contes de fantasmes
Foto: Portada del llibre col·lectiu "Contes de fantasmes" publicat per bubok.

palmito
Foto: II Nit dels Palmitos Blancs (Godella, 15 d'Agost del 2.009)
------------------------------------------------

Hi ha una frase que defineix la meua relació amb tots els companys i les companyes de RC:

"Vosaltres m'heu fet mudar de pell..."

Photobucket
Foto: A una terrassa de Gandia (Octubre del 2.006)
------------------------------------------------

Aquesta és la meua "bio":

Vaig néixer el 10 de Novembre de 1.953 a Godella, un poble de la Comarca de l'Horta del País Valencià. Considere Vicent Andrés Estellés el meu veritable mestre, malgrat no haver-lo conegut personalment, doncs, fou al llegir el seu "Llibre de meravelles" quan em vaig sentir trasbalsat per aquest món de la Poesia. Ell va néixer a Burjassot, un poble veí del meu, i això encara em va encoratjar més...
També haig de dir que, com sóc autodidacte, les meues influències són molt nombroses, i van augmentant cada dia. Per això no vull esmentar cap autor més. Tanmateix, seria un sacrilegi si no fes cap referència a l'Immortal Ausiàs March, el més gran poeta en la nostra llengua que han parit mares.

F. Arnau "dixit"

Els meus blogs:

NOVES LLUNES

L'espill de l'orb

francescarnau@hotmail.com

©Francesc Arnau i Chinchilla

28 de Novembre del 2.009

------------------------------------------------

Casa natal de Franz Kafka (Praga)
Foto: A la casa natal de Franz Kafka (Praga, Agost del 2.009)
------------------------------------------------

Francesc Arnau recibe la Flor Natural 2003 ( El Periódico Mediterraneo - 16/03/2003 )

------------------------------------------------

Photobucket
Foto: Octubre del 2.005, al Cantàbric en Godella (Astúries)

Porto
Foto: Al riu Douro en Porto (Agost del 2.007)

Carrer de Lisboa
Foto: Carrer de Lisboa (Agost del 2.007)

Pont 25 d'Abril
Foto: A l'Estuari del riu Tajo en Portugal (Agost del 2.007)

Carrer de Praga
Foto: Carrer de Praga (Agost del 2.009). Noteu el gran paregut amb el Carrer de Lisboa...

Vista del Riu Moldava
Foto: Vista del riu Moldava (Praga, Agost del 2.009)
------------------------------------------------

"Vosaltres m'heu fet mudar de pell..."

------------------------------------------------

AGRAEIXO ELS VOSTRES COMENTARIS, SIGUEN DEL SIGNE QUE SIGUEN...
MOLTES GRÀCIES COMPANYS I COMPANYES RELATAIRES!

------------------------------------------------

Viatge virtual a Roma
Foto: Amb els meus fills Núria i Guillem, els dos millors poemes que he fet fins ara, en un viatge virtual a Roma, un dels llocs que espere visitar aviat. (Juny del 2.008) Muntatge de Photoshop: -Leti Garcia-


Foto: Amb la meua dona Isabel, coautora dels meus millors poemes... ("Els dansaires", edifici de Praga, Agost del 2.009)
------------------------------------------------

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
"ATZAR" (Bombardeig de tinta), dibuix de l'autor, de l'any 2.001, sobre el que es va realitzar el 9è REPTE POÈTIC VISUAL.

------------------------------------------------

Ametller en flor
"Ametller florit" de Josep Arnau i Xinxilla -Any 1.990- Oli sobre tela (335x270).

------------------------------------------------

Epifania
"Ja vénen els Reis!" Antonio Martínez (Godella, 1979) -oli sobre llenç- 80 x 65 cms.

------------------------------------------------