El mestre boig. (Bogeria)

Un relat de: Jere Soler G

Entaforada dins d'un vestit d'estamenya negra, es presenta davant del jutge, que la rep amb extrema amabilitat, conscient que coneix tots els secrets de la contrada.
I comença, tota prudent, amb el "Sap què senyor jutge...?"; i parla d'un boig que esvalota els joves; que tot i treballar de professor, no té cotxe i va amunt i avall en bicicleta. I que es banya despullat al riu i tant li fa que se'l mirin. I que quan plou dansa dessota la pluja com un beneit. I que parla amb el gos. I que de nit s'estira a la teulada a mirar el cel, i de vegades s'hi endú un clarinet i toca fins ben entrada la matinada.
El jurista la mira amb benignitat i diu que no n'hi ha per tant.
Ella s'esvera i exclama que com que no n'hi ha per tant, que és un immoral i que cal tenir en compte que es dedica a l'educació. I que llença els diners... que ella ho ha vist... que els reparteix a un grapat de pòtols que vés a saber com se'ls gasten. I que unes quantes noies ja han fet la dormideta amb ell.
I el jutge, fent que no amb el cap, va restant importància a les seves paraules.
La dona enxiqueix la mirada, i fa una pausa.
Després, envesteix de nou, afegint que ensenya als nens que això de la propietat privada de la terra és un mal invent de la societat.
El jutge s'incorpora.
I ella li assegura que sí, que un dia va deixar anar que no era correcte que algú tingués tres cases si un altre no en tenia cap.
Ara el jutge agafa la ploma i escriu veloç.
Ella s'anima, i assevera que va predicant que no és just que alguns puguin enriquir-se sens límit.
El jutge xiscla un "prou" que satisfà profundament la dona.
Tot seguit dicta una ordre de recerca i captura contra el mestre per alienació mental i immoralitat pública.

Comentaris

  • Denúncia de la diferència[Ofensiu]
    qwark | 21-12-2006

    El personatge de la dona simbolitza el pitjor vessant de l'obsessió contra la diferència. Estem rodejats de "bones persones" que no tenen altra cosa a fer que xafardejar i criticar tot allò que es surt del "normal". Els programes de la tele cada cop en van més plens.

    El teu relat potser l'hauriem de situar en èpoques anteriors a l'actual, on una del·lació anònima podia engegar una caça de bruixes. Però malgrat les formes hagin canviat a millor, el fons continua sent igual de lamentable.

    És també interessant el personatge del jutge. Representa molt bé aquest "lliberal" que tots portem a dins... Fins que ens troben allò que ens fa pessigolles. De tota manera, jo m'esperava que quan agafa el bolígraf i comença a apuntar, donés un gir sobre la lògica i "empaperés" la dona per algun delicte.

  • Trobo[Ofensiu]
    Lady_shalott | 18-12-2006

    que hi ha un humor bastant aconseguit, tot i que s'allunya pel meu gust, un mica massa de la realitat, penso que haguessis pogut fer la representació amb un escenari una mica més ben apamat respecte el llenguatge.

    Tot i això, saps aprofitar-te de la llibertat que dona l'humor, i la crítica, tot i ser crítica, l'he trobat d'allò més divertida (encara que tal i com anem no ho hauria de veure tant).

    Per cert, (simple i inofensiva curiositat) el fet que siguis mestre hi té alguna cosa a veure amb el personatge del relat?
    i jo us dic: fem l'amor i no la guerra.

    Petons,
    Lady Shalott

l´Autor

Foto de perfil de Jere Soler G

Jere Soler G

188 Relats

825 Comentaris

261923 Lectures

Valoració de l'autor: 9.77

Biografia:
Aquests últims anys m'he allunyat una mica d'aquest web en el qual he passat moments fascinants. Hi vaig arribar al 2005. Potser sigui el moment de tornar-m'hi a acostar, tot i que ara no escric tant, faig més cinema que altra cosa; i estic una mica més diversificat, i una mica espatllat, només una mica.

Tinc un canal de YouTube de cançons:

... CANÇONS

També tinc un blog que està a punt de fer setze anys:

...:-))) : NUESA LITERÀRIA