El castellà a Catalunya

Un relat de: pseudo

Durant els darrers mesos diversos mitjans de comunicació argumentaven que a Catalunya s'està deixant de banda el castellà, fins al punt que aquesta llengua es pot perde en la nostra comunitat autònoma. Algun dels seus arguments és que actualment l'ensenyança es duu a terme en català en tots els centres, i no n'hi ha cap que l'ofereixi en castellà, alhora que afirmen que la Constitució espanyola dóna el dret a rebre l'educació obligatòria en qualsevol de les dues llengües oficials.

Primer de tot volem esmentar que creiem que el bilingüisme ens aporta molts aspectes positius, com és el fet de poder accedir a diferents àmbits culturals en la seva llengua original. No obstant això, en el nostre parer la llengua que corre riscos és el català, ja que si la Generalitat de Catalunya no en promou l'ús, pels nouvinguts conèixer la nostra llengua no serà mai una necessitat, i la majoria d'ells no l'arribaran a parlar i no veuran necessari que els seus fills l'aprenguin. A més a més aquest fet no té només el propòsit de defensar la nostra cultura, sinó que també és un camí cap a la integració. En un entorn en què mantinguéssim l'opció d'escollir la llengua d'escolarització, no només suposaria un augment en el cost de l'educació, sinó que estaríem sometent els infants a una divisió social que en cap cas els afavoriria. La nostra societat ha de ser oberta i ha d'afavorir la integració de totes les persones, per diferent que sigui la seva cultura, fet que en cap cas vol dir que per tal d'afavorir la seva adaptació debilitem la nostra pròpia llengua.

Pel que fa a l'ús del castellà, ens atrevim a afirmar que tots els catalanoparlants són capaços d'expressar-se en aquesta llengua en un moment donat. El fet de comptar amb mitjans de comunicació en castellà, tal com poden ser les cadenes televisives d'àmbit estatal, i que en molts establiments d'algunes ciutats catalanes atenguin al públic només amb aquesta llengua en són algunes de les causes. Tot i això segons el criteri d'alguns, aquesta llengua està perdent força en la nostra comunitat; segurament tenen raó en el sentit que esperem que a tot ciutadà de Catalunya li sigui tan necessari conèixer el català com a un ciutadà d'Espanya li n'és conèixer el castellà. En aquest sentit també volem expressar que creiem que aquestes opinions sobre l'empobriment del castellà, tenen una clara finalitat política, tal com ara el documental emès a "Tele-Madrid" sota el nom de "Ciudadanos de segunda". En aquest, d'un cas concret n'establien la regla general, fins al punt d'atrevir-se a afirmar que els estudiants catalans de 15 anys no saben que hi ha diccionaris en castellà, tot i que segur que l'han hagut d'adquirir en algun moment donat al llarg de la seva formació acadèmica.

Per aquests motius no hem de creure tot el que ens diuen, i hem de seguir defensant la nostra cultura. El que no hem de fer és resignar-nos, i en lloc d'afavorir la integració dels nouvinguts, ser nosaltres els que s'adapten a ells, la qual cosa portaria a la pèrdua de la nostra llengua i identitat.

Comentaris

  • Català moribund.[Ofensiu]
    Nil de Castell-Ruf | 18-12-2018 | Valoració: 10

    Precisament estava jo avui al Parc, a Barcelona, treballant. Ha arribat un grup de mainada, 60 nens i cap d'ells parlava en català. Alguns eren sud-americans, però la resta devien ser d'avis castellans. Més enllà ha arribat un altre grup, 12 xicots entre vint i trenta anys, s'han posat a jugar mig en broma, tots! parlant castellà. I després diuen que el castellà s'està perdent i està perseguit a Catalunya. Jo veig més probable que Catalunya esdevingui una república independent que no pas que el català sobrevisqui dues generacions més.

  • Espanya, és un país....[Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 18-12-2018 | Valoració: 10

    És un país de idiomes diferents i en cadascú, neix una llegua.
    El condiero molt bo, el teu relat, Pseudo, perquè en Catalunya s'ha de parlar en català i en València, s'ha de parlar en valencià; i en Andalucia, el andaluz, i etc.
    Jo cós andalús i parle el valencià perquè m'ha agradat ensenyar-me'l. Així que cadascú que parle el seu.
    Cadascú ha de respectar l'opinió dels altres.
    Així ho veig i tan clar.
    M'ha agradat com ho planteges, Pseudo.
    Una salutació cordial...
    Perla de Vellut

  • Exàctament[Ofensiu]
    andreums | 30-08-2007 | Valoració: 10

    Estic totalment d'acord amb el que dius.
    Aquí a València el català (que no s'ho prenga mal si algú de València està per aquí), està totalment en extinció.
    Només als pobles, la gent gran (major) o els que porten allà tota la vida, saben parlar-lo, encara que el parlen amb l'apitxat.

    Quan vaig veure el 'reportatge' de TeleMadrid, em vaig quedar de pedra, i de primeres ja vaig pensar que només era una de les manipulacions polítiques d'aquells de Madrid.
    Sé que els casos com diuen al documental passen, però es que aquí al País Valencià passa a l'inversa.

    Alumnes que són fills de valencianoparlants-catalanoparlants que volen cursar les assignatures en català, i que no poden fer-ho per falta de centres que oferisquen la 'línia en valencià' i/o falta de professors valencians qualificats.
    També quan vas a demanar qualsevol cosa en català al serveis públics (Ferrocarrils, Administració, Policia) i als comerços ... et miren amb cara molt estranya, i sempre acaves dient-li'ls en castellà.

    Alguns inclòs després de sentir el meu accent (mescla de castellonenc amb trets del nord), em diuen '¡Háblame en cristiano'! .

    No sé si sabeu que aquí al País Valencià hi ha mania persecutòria contra els catalans i la cultura catalana, i de 'rebot' contra la cultura valenciana.
    Supose que és de naixement, el que aquestos personatges anomenats 'Blaveros' han aprés el que els seus pares els han dit dels catalans, i és que aquesta gent que defén molt el 'Blavençiá' no té ni idea de parlar-lo i sempre parlen en castellà.
    Coincidència? O es que ni tan sols han pensat perquè odien la llengua i cultura catalanes?


    He de dir, que jo sóc castellanoparlant de tota la vida, i que he aprés el català a l'escola.
    M'ho vaig pendre seriòssament, i avui està la meva 2ª llengua.

    A casa, des de sempre s'ha vist Tv3 i Canal9, i mai hem censurat a ningú, però darrerament, la politització de Canal9 ha arribats a nivells insostenibles, i ja fa anys que no la veiem, i si ho fem, ignorem tot el que diuen.
    Nosaltres som valencians de tota la vida, però castellanoparlants.

    Al País Valencià hauriem de fer un reportatge titolat 'Ciutadans de tercera' , perquè aquesta gentola (polítics del PP), consideren més important l'anglés i el castellà que el català. I hauriem de veure com el català està gairebé extingit i en desús al País Valencià, sobre tot a la zona de València, i les 'Hortes'.
    Aquesta gent és la que després aconsella a Renfe Operadora per ficar els horaris en 'català' , i treuen perles com 'Anada i volta' en comptes d'Anada i tornada , o 'Cridaes' en comptes de 'sense marcar / cridades '.
    Si algú agafa els horaris de Rodalies Renfe Operadora d'Alacant-Murcia, es trobarà amb una desagradable sorpresa, i es que tot el que posa en català és totalment incorrecte.

    Estic totalment d'acord amb "Francesc Arnau i Chinchilla" , i com diu ell, ja que en tenim aquesta llengua, i la seva cultura és un tresor, doncs aprofitem-la, i tornem-la a utilitzar al País Valencià, només amb defendre-la no en tenim prou. Jo ja fa temps que a tot el que veig que em pot entendre, li parle en català.

    Senyor 'Francisco Campos' parle d'una vegada correctament el català, i deixe's d'allunyar-nos dels nostres germans, els catalans, i mallorquins, que ja estem tan sols que ens hem d'anar a Murcia a plorar.

    Signat per un valencià de València de tota la vida, bilingüe i castellanoparlant...


    pd: Jo també sóc estudiant d'ingenyeria informàtica, i m'estic trovant amb uns quants més. Que visca la nostra carrera, i que programar siga com escriure un poema ... :)

  • D'acord[Ofensiu]
    Anagnost | 28-05-2007 | Valoració: 10

    Dius el que molts pensam. Segurament entre els qui ens movem per aquestes pàgines de RC hi ha total unanimitat al respecte, però cal, com fas tu, que ens recordem amb insistència que patim un setge sense pietat i que ens n'hem de defensar amb dents i ungles. Per tant, el teu relat és molt benvingut, i més necessari que mai. No podem caure en la relaxació si no volem ser engolits.

  • Camarada...[Ofensiu]
    onatge | 29-04-2007 | Valoració: 10

    Benvolgut company et felicito per la claredat del teu relat -que m'agradaria més que fos ciència ficció...- Sóc dels que pensen que el bilingüisme no existeix: tothom neix en una llengua o en una altra. Jo vaig néixer en català, i quan ploro i quan ric i quan m'enfado i lluito, ho faig sempre en català. Sempre hi ha una llengua materna. En aquests moment no em sento representat per cap polític. Per cap. La majoria s'han venut per un sou i la comoditat del cul a la cadira...

    Perdoneu l'expressió però m'ha sortit del cor i en català.

    Vull afegir que des de el respecte, respecto a tothom.

  • La tàctica de la confusió[Ofensiu]
    F. Arnau | 27-04-2007 | Valoració: 10

    Des de que varen perdre les Eleccions Generals, de manera inesperada, el PP només fa que crear confusió i remenar les mentides, valent-se dels mitjans de comunicació que li són afins. Té uns temes estel·lars, que són a més a més convergents en la seua idea d'Espanya, que no és una altra que la del franquisme més "carca": Una, Grande y Libre...Un dels principals és la suposada desmembració de la nació que tant diuen estimar: Espanya.
    Davant d'açò, estem nosaltres, nacionalistes sense nació, acusats d'imperialistes, i moltes vegades, fins i tot de "nazis".
    Què hem de fer?
    Jo crec que, com molt bé dius al teu article, no fer cas i anar a la nostra. Fins i tot, ser una mica més egoistes del que som, doncs ja voldríem tenir el mateix tarannà que el castellà en tot l'Estat, inclús als territoris del nostre àmbit lingüístic. El català és el que està en perill...
    I no parlaré de la situació d'ací del País Valencià, on els darrers fets parlen per sí mateixos...
    Ho deixe ací... Ànim, doncs vosaltres els joves heu de consolidar la nostra cultura arreu del proper Estat Europeu, i blindar per "secula seculorum" la preponderància de la nostra llengua als nostres territoris.
    Una forta abraçada!

    FRANCESC (Un poeta valencià)


    PD NO HAN DE PODER AMB NOSALTRES!!!

l´Autor

Foto de perfil de pseudo

pseudo

48 Relats

256 Comentaris

81454 Lectures

Valoració de l'autor: 9.65

Biografia:
Vaig néixer el 22-10-1984 a Barcelona, tot i que des dels 4 anys visc a Girona.

Doctor en tecnologia.

Al setembre del 2006, vaig tenir la sort de publicar el meu primer llibre: 'Primeres Poesies', amb l'editorial Emboscall, algunes de les quals es poden trobar en aquesta plana (Ulls d'infant per sant Jordi, Mirada en Flama, Sonets XIX i IX, Flor de Tardor). El llibre es pot trobar a les principals llibreries gironines i en algunes de Barcelona, també mitjançant les webs totllibres ,
Llibreria Ona
i
Casa del Libro


Al setembre de 2007, he vist publicat el meu segon llibre, també amb l'editorial Emboscall, sota el títol Escrivint entre deliris el qual conté alguns relats que podeu trobar en aquest web, encara que els hi ha calgut una bona repassada.

Torno a voltar per aquestes planes després d'una temporada d'abstinència...


Per qualsevol dubte: albert.trias@gmail.com