DUES RECEPTES. Repte 48 "La cuina de l'escriptura"

Un relat de: rnbonet

LA CUINA DE L'ESCRIPTURA 1.
* Paella valenciana

No hi ha cap secret ocult per guisar una bona paella. Com no n'hi ha tampoc cap carismàtic per coure una bona narració. Cuiners expertes ens parlen dels preparatius i dels procediments. No sempre, però, tindrem en compte els seus consells, perquè només uns quants nimis detalls secrets -que no mai confessen- fan que aquell plat tan saborós que ens preparen esdevinga tan apreciat pels nostres sentits. Si s'heu fixat, ells sempre ens fan triar ben acuradament els ingredients. Però cal entendre que no tot resideix en aquestos. Sí que hem de tenir en compte que siguen frescos, aromàtics, de qualitat acceptable, però no és imprescindible de categoria substancial màxima, de primera.
Clar i ras, comptant que aquestos consells mai no s'abandonen i es deixen de banda, si ens atenem a una tècnica adequada i una bona dosi d'amor en la cotxura, lenta i reposada. Si més no, utilitzar un llenguatge escaient, adobat amb una mica de parla d'ací i d'allà, reconfortat amb romanalla -que no sempre és sobrant- i un llambresc d'intuïció que ens porte flaires a romaní i farigola, sempre serà adequat. Hi ha qui utilitza una matriu estructural, altre una metamorfosi contaire, una nina russa, o tira mà de les transformacions o els mots maleta. Com qui utilitza orenga, arròs bomba o safrà original, d'aquell d'estams florals.
Ai, però! Fer-la cuita a una nau al fons de la mar, deixar-la fondejar esclafadament amb un embolcall de liquen -encara que siga verdura- ben vert, no serà ben trobat ni tindrà la vista ni el gust que hi pertoca. Potser resultarà caldosa i una mica salada. Pràcticament immenjable. Com ofegar en paraules cridaneres una meravellosa història. Pràcticament il·legible.Com molts dels relats que s'acostumen a fer d'última hora. És a dir, com aquest, per posar un exemple.



LA CUINA DE L'ESCRIPTURA 2.

* Llobregant i contalla a la llosa, adobats amb farigola, grèvols, i un toc llambresc de llaminadura àcida.

Ingredients per dues persones

Tècnica.........................................800 grams
Qualsevol esquerdill d'història...... 300 grams
Llobregant (llamàntol) fresc.......... 500 grams
Ralladura de corfa de llimona....... 30 grams
Sucre............................................ 20 grams
Un bocí d'entrecostella.
Líquens de les Columbrets.
Farigola i grèvols, a gust.
Música de clavecí (a poder ser, barroca)…. Mentre dure la preparació.

Comentari

En realitat, no es tracta d'un plat complicat. Només cal tenir en compte que la mescla dels ingredients pot produir emfraxi.

Preparació

Tenir preparada una llamborda -o un tros de pissarra gran- al foc de brases, preferiblement de pi negre de l'Empordà o la Garrotxa. Encara que no és gens menyspreable qualsevol caliu de parla dels Ports o la Ribera.
Posem a un embut de vidre -no mai de llauna!- la major part dels ingredients, prèviament picats amb abundant tècnica. Segons qui, inclou un xic de descripció, una mica de diàleg -no obligatori-, un pessic d'originalitat, un puntet de picant, un fontinyol de tibantor o un borrall de llenguatge... Sempre d'acord amb el seu "savoir faire" i la predilecció culinària. Algú assegura que cal deixar fondejar els ingredients una nit al ras. O afegir-hi vi blanc de la Marina o del Penedès.
A part, a foc lent, repensat, mesclem el sucre a punt de caramel amb el liquen cofoi de les illes Columbrets.
Adobem el llamàntol -prèviament esbaconat o trossejat-, amb la preparació anterior, i deixem coure damunt la pedra.
Depenent dels gustos personals, els/les podem fer "à point", "bien faits/faites" o "saignants/saignantes".

Servim en una plàtera ampla, decorada amb quatre barres - mesurades o amidades de manera adient i exacta- amb la romanalla del liquen vermellós empeltat de sucre i la corfa de llima rallada.

Ara, a taula i ... Bon profit!





Comentaris

  • Clar de lluna | 29-04-2008

    ...ai bonet, que bé que lligues aquestes passions! I és que cuinar, com escriure, és creativitat i art. Ments obertes i resultats espectaculars. Com en tot, només cal posar-hi ganes!

    Una forta abraçada!

    P.D. un dia em vas dir en un comentari que semblàvem ànimes germanes, i és que compartim moltes coses: ja saps que m'encanta passejar, anar a buscar bolets, escriure i.... no sé si ho saps, però sóc cuinera!

    Apa, com dius tu: Salut i Rebolica!

  • comentari[Ofensiu]
    apodictic70 | 29-11-2007 | Valoració: 6

    Ja ho diguem els valencians, poble hedònic: "a la taula i al llit, al primer crit!",

    salut i endavant,

    JCOB

  • ginebre | 14-04-2007 | Valoració: 10

    jo sempre tinc gana!! mmmmmmm aliment i vitamines, pel cervell, pel cor i per la sang.

  • M'agrada molt!![Ofensiu]
    Unicorn Gris | 14-04-2007 | Valoració: 9

    La cuina, com l'escriptura, té molts ingredients, deixa sempre un lloc per a la improvització, té molts adeptes, té unes tècniques generals a seguir, i demana art i molta paciència.

    M'agrada molt el teu relat. Puc jo participar a aquesta cuina? Tinc molts ingredients filosòfics interessants ;-)

    Apa, salut!!

  • L'escriptura a la cuina![Ofensiu]
    mjesus | 12-04-2006 | Valoració: 10

    jo fins i tot escric a la cuina mentre cuino o penso mentre cuino i et puc dir que em surt millor la paella que l'escriptura (o no?). Encara no he trobat la formula màgica ni per una cosa ni per l'altre. Com que estaves als destacats, i no l'havia llegit, l'he trobat encertat i ben plantejat.
    Bona cuina!
    mjesus

  • Ets un mestre rnbonet[Ofensiu]
    T. Cargol | 13-11-2005 | Valoració: 10

    Em torco la boca - no pas com el noi martini - sinó pels bocins d'aquest menjar enganxats als llavis amb les presses per acabar el plat opípar que ens prepares.

    Coneixes la tècnica i tens molt vocabulari com si no haguessis passat una llarga nit franquista.

    Et "pose" un merescut deu, no ho faig mai; amb tant relats, però, em temo no et pujarà gaire la nota. Només compenso una mica els que em vas donar immerecuts.

  • Nyam nyam [Ofensiu]
    Màndalf | 06-11-2005

    Ja m'estic llepant els morros amb aquest menú que ens tens preparat. Jo puc portar una mica de sucre i la farigola. La tècnica i les paraules escaients i, en fi, tota la resta, millor que ho posis tu, que ho tens més per la mà.
    Bé, posaré també els cigalons.
    Salut

Valoració mitja: 9

l´Autor

Foto de perfil de rnbonet

rnbonet

272 Relats

1589 Comentaris

357144 Lectures

Valoració de l'autor: 9.76

Biografia:
Tururú, turrruuuurrúrúrúrú!
ES FA SABER
A TOTHOOOM
QU' AQUEST RELATAIREEE
NO S'ENFADA NI ES CABREEJAAA
PELS COMENTARIS
ADVERSOOOS
ENCARA QUEEEE
ESTIGUEN FEEEETS
AMB MALA BAVAAAA.
Tururúu!Turrurú!

*********

rnbonet ha tingut fills i ha plantat arbres. Ara, entre altres assumptes i dèries, es torba escrivint. Punt i apart. Format en llengua forastera, "por justo derecho de conquista" i "por el imperio hacia Dios" -com tots els seus congèneres a la mateixa època-, utilitza sempre per escriure aquella que li era pròpia, -és a dir, la present- per allò de la identitat i els orígens. I possiblement -caldria un psicoanàlisi seriós- per fer la guitza a la "classe dominant" del seu País. Potser. Punt i apart. Es considera agnòstic i crític, còmic i tètric, dàtil i fútil, pràctic i teòric, bàquic i anàrquic... i tots els mots plans amb titlla que vulguen vostés, i algun que altre d'esdrúixol. Quan es posa filosòfic -cosa que sol ocórrer si li toquen els testets o les barjoles- busca amb un cresol el trellat perdut per tanta gent del país, per tal de retornant-lo al seu poble -abans de fer catúfols totalment-, i veure si aquest esdevé d'una punyetera vegada un poble normal, en un país normal. S'hi cansa aviat, però. I abandona fins l'altra tocamenta. Mentrestant, ritme, paisatge i mesura. Amb qualque excès escaient, oportú. Què li anem a fer! Som de carn! Punt final.

R en Cadena


EmmaThessaM en va 'encadenar' i jo he passat la cadena a "Ada Bruguera Riera" i a "Arbequina". I a "La banyeta del badiu", i a "Biel Martí".

(descobreix què és "R en Cadena")



*¿ I si visitàreu aquest

maridatge?

Un intent de col·laboració amb gent propera. I d'RC!