Demano perdó

Un relat de: brideshead

Ahir em vaig sentir poeta (com els de veritat vull dir), com aquells poetes que, de sobte, es senten envaïts per la inspiració i, tant és el puny de la camisa, com el palmell de la mà o un tros de paper qualsevol, per escriure desenfrenadament, atropelladament, les paraules que van sorgint del seu cor com si sorgissin d'una font espatllada que no pot contenir l'aigua que en va rajant, i rajant, i rajant...

Així és com ahir va sortir aquest escrit atropellat, però que em va sortir del cor:

Demano perdó,
per tenir una vida raonablement bona,
per tenir un treball, un sostre,
per poder gastar-me diners en les meves aficions,
per poder comprar-me roba,
per sentir-me de vegades, frustrada, incompresa, deprimida, angoixada,
per enfadar-me de vegades,
per haver patit per un amor perdut...
per poder riure o plorar si vull...
per no tenir més problemes que els que segurament em creo jo...

I em pregunto, qui sóc jo per poder triar fer tot això ?

Perquè, de sobte, em ve al cap tot el que podria fer per no haver de demanar perdó.

Podria pensar en tothom que no té una vida raonablement bona,
en qui no té treball, ni sostre,
en qui no pot gaudir de les seves aficions,
ni comprar-se roba,
en tothom que tingui raons de pes
per sentir-se frustrat, incomprès, deprimit, angoixat,
en tothom que ni tan sols es pot enfadar ni patir per ningú
perquè no té cap persona estimada al seu costat,
ni potser ningú a qui estimar...
en tothom que no pot triar riure...
perquè l'únic que té és poder plorar.

Podria pensar en tot això, en totes aquestes persones que haurien de tenir les mateixes oportunitats que la vida m'ha regalat a mi. Però la única cosa que ens fa iguals a tots és el néixer i el morir. I aquesta "única" igualtat encara em rebel·la més, encara em fa sofrir més, encara ho fa tot més injust...

Sé que podria donar almoina a qui me la demana, comprar menjar a qui em diu que té gana pel carrer, podria demanar excedència a la feina i anar a qualsevol part del món on dues mans, per petites que siguin, s'agraeixen molt perquè no en tenen gaires...

Sí, sí, podria fer-ho i també podria fer moltes altres coses... però no ho faig. Deu ser covardia, por, insensibilitat... ves a saber.

I per tot això, avui només puc demanar perdó.

Comentaris

  • M'he fet...[Ofensiu]
    rnbonet | 19-10-2006 | Valoració: 10

    ...una lectura ràpida d'alguns dels teus poemes. I mira per on, aquells que menys comentaris tenen són aquells que més m'agraden. Seré estrany!
    Aquest escrit, aquesta mescla de prosa/poema/poema en prosa, per exemple, és un dels que m'han arribat ben endins. I ho dic seriosament, sense cap ironia, amb tot el pes dels meus anys. És redó, sencer, autèntic. Sense jugar massa amb el llenguatge, ens trasportes a un món personal -però molt 'universal'- de l'animal humà. Allà on es reflexa tota la humanitat de l'ésser 'que camina a dues potes' i que pensa
    Enhorabona, xicona! Has encertat! Diana completa! Deu punts!
    Salut i rebolica!

  • qui ho ha perdut tot[Ofensiu]
    jaumesb | 27-01-2006 | Valoració: 10

    i s'ha fet i refet a si mateix del no res enten el teu poema, així el consider
    també és cert que som adults quan ens podem perdonar i podem perdonar als altres

  • COMENTARI 498[Ofensiu]
    Llibre | 11-07-2005

    Caram, Brideshead! M'has emocionat, noia! M'he sentit tan identificada! Perquè el que planteges, deixant a banda el tema de la necessitat de demanar perdó per sentir-se una mica més còmode amb un mateix (i no ho dic per tu, ho dic per mi mateixa), és una terrible dualitat que existeix amb força i ràbia avui en dia.

    Som molts i moltes, els qui ens adonem de les injustícies, els qui després d'una època d'un cert decaïment, reaccionem conscients que en realitat potser no tenim motius per deixar-nos endur per la tristesa. D'aquest aspecte en fas una detallada descripció poètica carregada d'encís.

    Saps què?

    Jo també demano perdó. Per tot el que tu has esmentat en el teu poema, però voldria afegir un darrer punt: demano perdó per no haver-te llegit i comentat abans aquest relat.

    Un petó. Perdó: molts!

    LLIBRE

  • m'he sentit retratada[Ofensiu]
    Shu Hua | 01-03-2005 | Valoració: 10

    en el darrer paràgraf, jo penso igual: podria fer tot això, però no ho faig. El que sí penso és que, tots els que tenen problemes més greus, si un dia se'ls arregla la vida, acabaran patint per coses qüotidianes, perquè és llei de vida i perquè hem de progressar i només progresarem lluitant i només lluitarem si tenim desitjos que no s'acompleixen.
    És fàcil llegir-te, fas poemes i relats curtets i tan plens de sentiments que puc entendre.

    Glòria

  • Potser si...[Ofensiu]
    George Brown | 12-11-2004 | Valoració: 9

    Personalment crec que no hem de demanar perdó per la vida que portem, sempre i quan siguem sincer amb nosaltres mateixos i amb la societat. Ens hem de sentir afortunats per poder tenir la vida que tenim, però sense oblidar mai als més desafavorits...
    Esta molt bé que de tant en tant reflexionem sobre temes com aquest.

  • Un tema sobradamant interessant![Ofensiu]
    BARBABLAVA | 05-11-2004

    M'ha agradat el teu text, doncs és un tema rar, el que toques. Rar, en el sentit que no llegeixo últimament relats que parlin d'això (ni n'escric). I crec que, parlant per tu, evidentment, també parles per molts dels que estem aquí (almenys per mi).
    Com deia un conegut i barroer grup punk (Eskorbuto): el que treballa s'oblida de l'aturat, i el lliure s'oblida del près...
    Per desgràcia sol ser llei de vida, doncs no crec que individualment puguéssim canviar molta cosa (sí una mica); però crec que col·lectivament (amb el vot, però també amb el crit massiu i unànime, queixant-nos i tornant el poder a qui realment el té: el poble) sí que podríem evitar aquestes desigualtats. Perquè el preu d'estar millor que els altres, a qui li toca, el paga car... Exemple, Madrid 11-M.
    Ámb tot això em refereixo a que hem d'intentar que els governs dels països comencin a mostrar seny per prevenir les desigualtats de tot tipus, al seu territori i al món en general.
    Sona a utopia, ho reconec. Però per a mi, les utopies serveixen per intentar fer-les realitat...
    M'ha agradat molt! Fa pensar... en coses que massa sovint oblidem.

  • A vegades[Ofensiu]

    Alguns comentaristes ja han dit que massa poc sovint, tots tenim algun gest d'humilitat. No de compassió o magnanimitat. És diferent. És humiliat. És sentir-se o veure's afortunat (realment ho som per moltes coses) i és demanar perdó. Penses, com molt bé has exposat en aquest poema, en l'altra cara de la moneda. I veus que molts no tenen tot el que tu tens.
    Per cert, afegeixo que em sembla raonable el comentari de neret. Egoista? Tots ho som i, francament, se'n pot ser molt, molt més. La lluita només pot arribar fins allà on podem
    Salutacions a tots

    Vicenç

  • caldria recordar-ho més sovint[Ofensiu]
    neret | 29-10-2004

    jo també estic d'acord que molts cops no valorem el que tenim, fins que ho trobem a faltar, és clar. I, per la mateixa raó, no ens adonem que hi ha gent que està molt pitjor que nosaltres.

    De tota manera sempre que em poso a pensar sobre això acabo arribant a la conclusió, potser perquè és la més fàcil i un xic egoista, que intentant ser feliç i fer feliç als que t'envolten, estàs aportant el teu gra de sorra per a que el món funcioni. Podràs fer coses puntuals per intentar arreglar el que ja està espatllat, però els canvis més profunds, i realment necessaris els hem de començar en nosaltres mateixos, i de retruc, en la nostra societat...

    ui com m'embolico.... quan parlo de temes d'aquests és quan realment trobo en falta no saber escriure bé!

    Doncs això, que m'ha agradat i m'ha fet pensar, ja no demanaria més!

  • Això es nota[Ofensiu]

    Ei, ja veus que compleixo els compromisos.
    He lllegit tots els teus relats.

    Veig que ara que has recobrat les ganes de viure, te n'adones que el món no és com voldries.

    No has de demanar perdò, però, perquè et sents viva i feliç. Només el fet de dir-nos-ho, i de dir-ho tant bé, ja és un pas endavant per millorar el món.

    No cal donar caritat per ser bo. Només cal ser-ho. I això es nota.

Valoració mitja: 9.6