CENDRA I FUM

Un relat de: Ros Martí
-Jac amb tu, amor etern
Cauteritzat tremor de fang i llum
Jaus captiva per sempre més,
Tempesta i sol-.

Ha arribat a casa despentinada, malhumorada perquè l’àmfora de la llet es clivella i degota. Abans de prendre la palangana per a rentar-se encén el foc i posa a bullir la llet en una marmita de fang cuit que sempre hi deixa regust però no te altra manera de treure'n la malaltia que, diuen els fetillers, és la causa de la mortaldat dels darrers anys. Omple la palangana amb aigua bullent de la que ix del subsòl -algun avantatge havien de tenir, amb la muntanya tan propera-, s'hi ajup a dins i es refrega els cos amb la porosa pedra tosca i cendra vegetal. En acabat es perfuma amb essències d'espígol i romaní, es vesteix la millor túnica de lli i surt al carrer. En Marco ja l'espera al temple de la plaça gran. La cerimònia ha estat curta i intensa i els nois n'han sortit apressats i delerosos. Quina nit els espera! Llegeixen frisosos l'acta de matrimoni: "Clàudia i Marc, 23 d'octubre, any 79. Pel poder que m'atorguen la República i el Poble..." Ja està, ja són marit i muller. Demà els espera un fastuós convit però avui s’esmunyen dels familiars deixant-los amb els pares de tots dos, que han organitzat un bon tiberi. El casori, com a família humil que són, no ha acomplert tots els ritus de les famílies benestants però res no hi fa.

S'entaforen dins la casa on viuran plegats i deixen caure les túniques blanques i els blancs cossos es fonen en un de sol abans d'arribar al catre, literalment. El Vesubi ronca de matinada, el terrabastall és immens i abans d'adonar-se’n resten petrificats per a la història, l'un dins de l'altra en un bes que es farà etern. Diuen que fou un germà d'ella, en Vinicius, qui deixà gravades a la paret, anys més tard i vora el lloc on hi havia hagut el catre, els mots amb els quals comença, línies amunt, aquesta història. Una petita història dins de la gran història de cendra i fum.





Comentaris

  • La vida i la mort[Ofensiu]
    Solsona Bot | 26-05-2021 | Valoració: 10

    Cendra i fum; fang i llum. Un bon relat que ens transporta en el temps i l'espai per retornar-nos finalment a la realitat de sempre: Quin sentit té la vida si som pols d'estrelles destinats a perdre-la en qualsevol moment.

  • Amor etern [Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 22-05-2021 | Valoració: 10

    Vaja, m'ha impressionat aquest relat històric, Ros Martí, perquè en la vida hi havia llegit alguna cosa sobre aquest fet, tant horrorós.
    De principi a la fi, un fet real, que defineixes amb molta cura.
    Enhorabona, Ros, per tal faena que has fet.
    Salutacions

  • Immortalitat[Ofensiu]
    Prou bé | 20-05-2021 | Valoració: 8

    Una bona manera de convertir l'amor en eternitat.

  • Relat rebut[Ofensiu]


    El teu relat entra a concurs, gràcies per participar.

    Comissió XI Concurs ARC de microrelats

Valoració mitja: 9.6

l´Autor

Foto de perfil de Ros Martí

Ros Martí

70 Relats

164 Comentaris

19875 Lectures

Valoració de l'autor: 9.76

Biografia:
Travesso de tornada el pont de les estrelles.

Tots els meus relats, poemes i cabòries a celesti1462.blogspot.com.es

També el meu e-book RELATS FUGISSERS, disponible a Amazon per a qualsevol dispositiu. Va, que costa menys que un esmorzar...