Casualitat

Un relat de: nuriagau

*

      La Clara, com una autòmata, pujà a l'autobús per anar a la feina. Encara percebia, a la galta, la fredor del petó que li havia fet el marit en acomiadar-se: un d'aquells que no expressen res. Últimament, des que en Gerard estava a l'atur, la seva relació se n'havia ressentit. Hauria preferit haver-se quedat ella sense feina i que ell hagués continuat treballant. Segurament, d'aquesta manera, la dinàmica familiar seria més suportable. Malgrat fos un home jove i modern, no acabava de fer-li el pes això d'encarregar-se dels nens i de la casa.

      Aconseguí un seient i ho agraí. Necessitava asseure's còmodament amb les seves cabòries. Mica en mica, l'autobús començà a omplir-se.

      L'home del costat li etzibà un cop de colze en treure's el mòbil de la butxaca.

      -Hola, Lluís -saludà ell-. M'ha sorgit un imprevist i no podré passar pel despatx ni avui ni demà. Telefonava per dir-vos que ja he pres una decisió.

      La Clara també prengué una decisió: escoltar la conversa. La veritat era que tampoc tenia res millor a fer. A més a més, la proximitat d'aquell executiu que romania dempeus subjectant-se al seu seient, li permetia sentir-lo perfectament.

      -Sí... Mira... L'home de barba...

      En Gerard duia barba. Sempre n'havia dut des que el coneixia. Cada matí se la retallava i perfilava meticulosament: n'estava orgullós, d'ella. La Clara creia que si se l'afaités, el seu aspecte milloraria: el rejoveniria. Mai no li ho havia dit, sabia que era una proposta estèril.

      -No sé... Aquell home que tenia aquell cognom una mica peculiar.

      Cognom peculiar? Ella sí que el tenia especial i el seu marit, també. N'estava satisfeta. La veritat és que li agradava la combinació de cognoms que havien heretat els fills. A més, li complaïa que ambdós fossin ben catalans.

      -Sí, aquell que vàrem escriure malament al full del registre.

      Quantes vegades li havien escrit malament el seu! Mai no havia entès com podia ser que la gent acabés trobant feina quan ni tan sols sabien copiar bé uns cognoms. Tan difícil era?

      -No, no ho recordo. Mira, llegeix-me els noms dels cinc últims entrevistats la setmana passada, a veure...

      Estava parlant d'una entrevista! De feina? Feia una setmana que en Gerard n'havia tingut una. Ja no recordava quantes n'havia fet, el pobre. D'aquesta darrera, n'havia sortit força satisfet. Li asseguraren que li donarien la resposta al cap d'una setmana. Ja quedava menys, només restava un dia d'espera. Tant de bo l'haguessin seleccionat. El sou no era gran cosa i l'horari, tampoc, però era urgent fer-li reeixir l'autoestima.

      -Aquest! Aquest! Gerard...!

      Gerard Subirachs? El seu marit! Parlaria amb la seva mare per demanar-li si es podria quedar amb els nens. Tenia temps per preparar-li una bona celebració sorpresa...

      -...Gerard Steinbergen! Demà li telefoneu i li comuniqueu que la feina és seva.

      Durant uns segons, la Clara s'havia imaginat que aquell trajecte en autobús finalitzaria amb un desenllaç de pel·lícula, però no. L'Steinbergen i el Subirachs calia que esperessin vint-i-quatre hores més...

octubre 2009-març 2010

Comentaris

  • Un bon fil argumental[Ofensiu]
    copernic | 11-06-2010


    La idea original és bona, la trama que tu només coneixes es va desenvolupant al llarg del text de manera progressiva i l'interés creix proporcionalment al desenvolupament de la lectura. El que en un principi era una simple casualitat al llarg del relat es converteix gairebé en una certesa de manera que el desencís final és palpable en l'ànim de la protagonista. LLenguatge planer, com sempre, entenedor i aquesta qualitat de saber transmetre emocions i sentiments pràcticament sense que es noti en la lectura.
    I això que sembla una partida de ping pong: t'envio un comentari, m'envies un comentari, haha! Ja m'agrada, ja. Que sigui per molts anys!

  • Quin munt de casualitats![Ofensiu]
    Unaquimera | 22-04-2010 | Valoració: 10

    Un relat molt enginyós, Núria!
    Crec que resulta una bona proposta per al tema del Repte, ja que en ell l'atzar, en el sentit de la casualitat, juga un paper important:
    quina casualitat que la Clara pugés al mateix autobús on ja hi havia aquell home, el que li etziba el cop de colze...
    i quina casualitat que aquest decideixi parlar pel mòbil en aquell precís impàs, i no abans o després de la coincidència, ...
    i quina casualitat que el Gerard també porti barba... i que el seu cognom...
    en fi, quina juguesca la de l'atzar, al voltant de la Clara!

    Sembla, fins a cert punt, un relat d'intriga, ja que té alguns elements dignes del Hitchcock.

    M'alegra comprovar que tant el uanra ( que tal com ja li he dit, m'ha fet un gran honor! ) com tu mateixa torneu a ser relataires en actiu!

    Per a què no et falti la meva en una dada tan assenyalada per als que estimem les paraules escrites, t'envio una abraçada vermella i perfumada d'afecte, digna d'una Diada Literària com cal,
    Unaquimera

  • Diuen que...[Ofensiu]
    Mercè Bellfort | 20-04-2010 | Valoració: 10

    l'esperança és l'últim que s'ha de perdre. El relat va in crescendo i aconsegueixes que el lector es posi dins la pell de la protagonista. La intriga es manté fins al final que, malauradament, et deixa amb mal gust de boca. Però aquesta és la realitat crua i dura d'una situació social ben actual: el problema de l'atur. Et felicito perquè has sabut enfocar-lo des d'una perspectiva novedosa i molt ben trenada.
    A veure si tens sort, Núria!
    Petonets.

    Mercè

  • Si...[Ofensiu]
    Naiade | 15-04-2010 | Valoració: 10

    ...la vida es així, quantes vegades ens hem trobat en situacions similars. M'agrada com l'has portat, amb naturalitat, deixes anar el pensament de la Clara de manera impulsiva, espontània, crec que aquesta protagonista te molt de la Núria. Sempre que desitgem quelcom, sembla que el destí jugui amb nosaltres.
    El que més m'ha agradat és la reacció de il·lusió i afecte per el Gerard.
    Una forta abraçada

  • M'has trencat el cor![Ofensiu]
    aurora marco arbonés | 29-03-2010 | Valoració: 10

    Núria, un relat preciós, molt ben portat, amb molt d'interès i amb un final... gairebé feliç. Em pensava realment que el treball seria pel Gerard Subirachs i se m'ha trencat el cor. Sé el que se sent quan no es troba feina i sé el que és està sempre pendent d'una entrevista, d'un veredicte.

    És clar que l'altre Gerard també tenia dret a que la seva vida fos plena i a sentir-se útil i a poder mantenir una família. Així doncs, alegrem-nos pel Gerard del cognom estranger
    i felicitem l'autora d'aquest relat que ens ha mantingut en suspens durants uns breus moments.

    Excel·lent relat, Núria
    Petons

  • gypsy | 23-03-2010

    Hola Núria, dir-te que quan vaig llegir el teu repte em va encantar i seduir des del primer moment. El considerava un ferm candidat per endur-se el repte. M'encanta la història tan possible - aquestes coses passen - Però, el que més m'agrada és el llenguatge que has utilitzat, en els pensaments de la protagonista, en la conversa telefònica que escolta. Potser m'hauria fet il·lusió un "happy end" i que el marit s'hagués endut la feina.

    Has de participar més al repte, que ho fas genial!

    petonarruuss!


    gypsy

Valoració mitja: 10