Carta a un dictador

Un relat de: Paula Poch

Busques en la teva memòria el moment en que vas escollir el camí equivocat. Però ja no et serveix de res imaginar-te la vida que vas abandonar fa molt de temps.

Has viscut com has cregut millor i ara no és moment de lamentar-te, d' engendrar un fantasma idolatrat de tu mateix. Ets com ets, encara que els anys han adornat la teva cara amb arrugues i et fan tremolar les mans, no pots crear-te com un personatge de teatre.

Sempre has volgut formar part de la història universal i mai has mirat a qui trepitjaves o a qui feies servir per arribar amunt, sense remordiments i sense moral. I ara la teva memòria et juga una mala passada, anul·la qualsevol cosa bona que podies haver tingut, com l'amor i l'amistat, i et fa recargolar en el teu llit perquè et mostra, un per un, els rostres del poble el qual has maltractat.

Vols fer creure als que t'envolten que mai has trencat un plat, que el càstig no et por arribar perquè tot el que has fet ha sigut lluitar per una ideologia.

Si, ara diga'm que tu no has apreta't mai el gallet, però m'imagino al desgracia't que rebia les teves ordres sense poder objectar en res. Feies i desfeies i ara busques l'acceptació humana per així poder dormir en pau.

No, que la memòria no et falli. Si cada cop que sorties al balcó milions de persones cridaven el teu nom, era perquè tenien una escopeta al clatell apuntant-los la vergonya de no poder ser lliures. La vergonya de veure's comprats per un plat d'arròs.

Mai ningú no t'ha estimat, mai ningú t'ha respectat. Era por el que provocaves als homes, no respecte. I la teva memòria t'ensarrona, els generals que t'envoltaven no eren amics, buscaven la protecció del teu poder per així engrandir les seves butxaques.

El més trist és que el dia del teu enterrament, els carrers estaran buits i el govern de torn convocarà dol nacional enlloc de festa major. Però no per tu, tot això es farà pel personatge públic i perquè és el que s'ha de fer.

Si fos per mi, no deixaria rovellar els teus records en un calaix ple de diaris i fotografies. Et mostraria el dolor de les famílies al perdre un cosí, l'angoixa del presoner polític que sap que l'únic que li queda és morir, la pena d'un pare al no poder alimentar als seus fills.

No et deixaria marxar convençut que has fet el millor i el que calia perquè mai ningú s'ha atrevit a queixar-se davant teu. Però ja ho diuen que la memòria és mala consellera i per això ara t'estranyes de viure sol i arraconat a la teva mansió. Rodejat de persones que et serveixen només perquè pagues bé, no per ser qui ets.

I ara t'estranyes que ja ningú et truqui per prendre cap decisió important al teu país. Quan més gran et fas més egocentrista et tornés, vas deixar un país a la misèria, vas enriquir a quatre i vas empobrir a la resta.

Pensa en el miler de persones que atemorides tingueren de deixar la seva llar. Fugint de l'obscuritat de la teva mirada per buscar un lloc millor on poder viure tranquils. Vas arrasar el cor d'aquesta gent com un incendi. Exiliats del seu país i de la seva vida.

T'escric a tu petit dèspota com podria escriu al flequer que maltracta als seus treballadors o al pare que abusa sexualment de la seva filla. T'escric a tu perquè per mi representes la més absoluta vergonya pel gènere humà. T'escric per fer-te recordar, per no deixar-te dormir per les nits. Espero aconseguir posar en ordre els teus records i pensaments encara que estic convençuda de que no servirà de res.

No vull ser la teva consciència, aquesta carta no l'escric per tu, sinó per mi. A mi no em fas cap pena, jo et faria caminar pels carrers del teu país declamant el perdó del poble. Aquest seria el meu càstig, veure't agenollat davant seu.

I ara, descansa en pau.



Comentaris

  • coincidència[Ofensiu]
    africanoamerica | 19-11-2009 | Valoració: 9

    avui a l'institut m'han posat el discurs final de Chaplin a la pel:lícula "El Gran Dictador" i ara després de llegir la teva carta...T'he de dir que l'he notat, he notat aquest dolor, aquesta ràbia, aquestes ganes d'escopir a la cara de tots aquells que es fan dir "historia".
    Aquesta carta està plena de valor, de lluita, d'empenta. La valentía de Chaplin, i de molts altres que no van voler morir sense haver dit abans que hi ha esperança per l'ésser humà: que existeixen aquells que volen la llibertat, la igualtat, la tolèrancia...I tu has estat una d'aquestes persones escribint aquesta carta.