Canviant el final dels contes

Un relat de: ROSASP

Una de les meves grans aficions i amb la que m'ho passo d'allò més bé, és la de contar contes i també inventar-me'n. A la meva filla, n'hi he contat des de sempre, fins i tot abans de néixer, quan encara estava a la panxa. De fet ara, encara algun cop n'hi conto o recordem i rellegim els contes que tant ens han agradat.
Només hi havia un problema, jo canviava, gairebé sense adonar-me'n, el final de molts contes populars perquè no suportava que fossin cruents. Així que la meva nena, tenia una estranya versió dels "tres porquets" i de "la rateta presumida "i de molts altres, que acabaven amb la mort violenta d'algun personatge. Els solíem escenificar amb animalons de peluix i els hi ficàvem veu i moviment.
A la versió dels nostres "tres porquets", el llop no surt tan mal parat. Després de fugir de les casetes de palla i de fusta, els dos porquets van a refugiar-se a la casa del seu germà, el manobre, que amb molta paciència i cura s'havia construït una casa de maons, amb tots els detalls. Des de la terrassa del segon pis, tenen una llarga conversa amb el llop totalment esgotat de tant bufar i comprenen que està famolenc i desesperat. Amb una corda lliguen un farcell amb bons aliments i els hi fan arribar. El llop es menja una mica l'orgull i s'empassa l'exquisit àpat. Molt agraït, decideix cercar nous indrets, no se sap ben bé amb quines intencions.
Això de cremar-lo a la llar de foc se'm feia insuportable, quin espectacle més grotesc!
En el conte de la rateta presumida, on la xicota no trobava cap pretendent que fos del seu gust, quan finalment s'enamora del gat i a la nit de nuvis ell se la vol cruspir, en la nostra versió la rata escapa per potes, tastant un primer desengany amorós terrible, però aprenent una important lliçó que no oblidarà mai més.
Tots els nostres contes tenen un final no cruent, normalment amb una segona oportunitat. Els solíem reinsertar socialment, o almenys intentàvem esbrinar els motius de tanta dolenteria.
Només hi havia un gran problema en tot això, la meva filla sabia els contes amb una versió diferent dels altres nens i de vegades, feia una mica la pena, com si pixés fora del test, pobrissoneta.
També vaig tenir la desgavellada idea de fer més poètic "el tió" de Nadal, i crec que se me'n va anar la mà.
Resulta que venia d'un país on els tions eren màgics i es preparaven tot l'any per resultar fructífers i volaven molt alt, sense ser vistos, fins arribar a les cases dels nens, aterrant als balcons, d'allò més cofois i cansats del llarg viatge.
Per ficar més realisme, feia el terrabastall del soroll de l'aterratge i anàvem ràpidament a la terrassa , on amb un somriure simpàtic guaitava el tió esperant que li obrissin la porta, com si fos un gosset. Donava la estranya sensació de tenir vida pròpia i quan l'alimentava, la meva filla se'l mirava amb una barreja d'estimació i pànic.
Quan s'acabava el Nadal, el tió que ja ens havia "cagat" i fet molt feliços, ja formava part de la casa. De sobte, desapareixia retornant al país dels tions. Ens deixava de record la barretina o un mocadoret de coll, que la meva filla guardava any rera any i quan s'ho mirava, pensava en que devia estar fent el tió màgic.
Esperava de tot cor, que l'any vinent fos el mateix, però de vegades en venien d'altres, dels quals en conservàvem també un grat record.
És clar, la història ja era prou original, però s'escapava bastant de la versió tradicional catalana i quan la nena preguntava als companys de la classe si ja els hi havia arribat el tió, es quedaven una mica al·lucinats.

Bé, espero no haver-li causat cap mena de trastorn, en canviar una mica les versions de les coses.
En no haver classificat els personatges dels nostres contes, exclusivament com a molt bons o molt dolents.
Una cosa si que he observat, ara després dels anys, té la ment oberta a tot el que vulgui entrar dins del seu cap i una imaginació desbordant, encara que això crec que és una qualitat innata seva.
I jo, continuo canviant els finals del contes i inventant noves versions, on s'aprèn sense morir. On els personatges poden tenir l'opció d'una segona oportunitat.
Què hi farem!, sóc una somiatruites irredimible...

Comentaris

  • Ets molt original...[Ofensiu]
    Unicorn Gris | 29-08-2007 | Valoració: 10

    M'agrada el teu relat de "Contes políticament correctes". És molt simpàtic.

    Qui no canviaria el final de certs contes infantils?

    Jo, per exemple, en el conte de l'homenet de pastís, posaria que el llop no se l'acaba menjant al final, sinó que per poc escapa de la seva boca, apren la lliçó i es torna humil.

    Et felicito per la teva originalitat. Ens veiem en relats!!

  • Els contes d'ahir són políticament incorrectes!!![Ofensiu]
    Yurral Salocín | 21-11-2005

    A mi també m'agrada canviar el final d'alguns contes, no obstant no em fa res que els animals es cruspeixin entre ells, si a la natura així ho fan. No obstant, hi ha contes, com aquell de les fabes màgiques, on sembla ser que hom te dret a fer-li la vida impossible al gegant, sols pel fet de que és gegant. O al gat amb botes, el gat té el dret i deure de matar l'ogre màgic del castell, simplement per que és un ogre.
    Hi ha altres contes dels quals potser es pot tenir una altra visió. Jo n'he fet una d'El vestit nou de l'Emperador . Ja em direuu que us sembla.

  • jo també[Ofensiu]
    Shu Hua | 21-11-2005

    canvio els finals. En el meu cas, quan el gat es vol menjar a la rateta presumida, agafo a la nena i li dic: i saps què va fer el gat? doncs es va menjar a la rateta... així... i faig veure que me la menjo tota, a ella li agrada molt.
    Quant el llop (quina casualitat que siguin precissament aquests dos contes) dic que al final, el llop de tant bufar i veure que no queia la casa, se'n va anar i es va dedicar a inflar globus professionalment.
    Entenc que necessitis explicar aquestes coses. La meva filla em demana tanta imaginació i intuïció que em sento cofoia de mi mateixa. La última, quan la senyoreta va dir que vindria la Castanyera i ella es va posar a plorar de por. Doncs jo em vaig passar tota la setmana disfresssant-me de Castanyera i ... va funcionar.
    Una cosa més: saps que les cases de palla són fortes i segures i que hi ha gent que es dedica a fer-ne?

    Un petó
    Glòria

  • Està clar[Ofensiu]
    brumari | 18-01-2005

    que, en general, tots els contes porten la seva "moralina" fàcil, a base de bons i dolents, com tu molt bé dius. I a mi em sembla perfecte que tu transformis aquest maniqueisme en un univers fantàstic, on els porquets alimenten al llop.

    Tant de bo ens fos així de senzill esmenar el món real.

    La teva nena ha tingut molta sort.

    Brumari

  • tots els contes[Ofensiu]
    Lavínia | 18-01-2005

    són suceptibles de canviar-los el final, com si fossin un relat nou. De fet, però, tot està explicat i canviar-ne l'acabament fins i tot ho trobo un repte pel qui ho explica i per qui escolta; en aquest cas la teva filla.

    Molts petons, Rosasp!

  • Els contes...[Ofensiu]
    rnbonet | 18-01-2005 | Valoració: 10

    ...són això: contes només... Històries per transformar, per millorar, per adaptar a la nostra realitat, aquella que volem en un precís moment... Tu ho has fet, i jo ho he fet... i molts més... I la "nostra versió" no serà ni millor ni pitjor... Simplement, en serà una altra més!

  • recomanació[Ofensiu]
    subal | 18-01-2005

    Em permeto recomanar-te timidament un llibre infantil; Besar la bruixa (contes vells amb vestit nou), d' Emma Donoghue. Una especie de transgressió irònica i amb molt d'amor dels típics contes que qui teniu fills us llegiu a vosaltres mateixos mentres els infants dormen.

    Bon relat, si senyor, encara que s'escapa dels meus gustos una mica malaltissos!

Valoració mitja: 9.67

l´Autor

Foto de perfil de ROSASP

ROSASP

312 Relats

1612 Comentaris

644325 Lectures

Valoració de l'autor: 9.79

Biografia:
Hola! Sóc la Rosa Saureu, una lleidatana somiadora de mena i una mica surrealista. Convertir allò que caço al vol en paraules és el més semblant a tenir ales. En el meu cas, escriure no és només una afició o una necessitat sinó una forma de sentir i veure la vida. Utilitzo la poesia, els contes i els relats curts per intentar expressar les petites i grans coses que omplen i buiden els dies.
Vaig tenir la sort de ser escollida per a la plaquette "Singulars d'un Plural" a la ciutat de Girona, en què poetes inèdits vam compartir espai amb autors de renom. Formo part del llibre de relatsencatalà.com versió 2.0 i del primer llibre de poemes. També he guanyat el segon premi de poesia Seu Vella de Lleida-2008. Aquesta empenta, junt als vostres comentaris i continu suport, han estat un gran estímul per continuar endavant.
El meu repte personal és aprendre constantment a viure. M'agrada la música, l'art en general, somriure molt i estimar tant com pugui. Estic enamorada de la meva llengua i sé que el nostre vincle és cada cop més fort i ferm.
Respecte a vosaltres, sento que ens uneix un fil comú que m'agradaria sentir sempre proper.
Per si necessiteu quelcom, el meu correu és: rosasaureu@telefonica.net
Gràcies per tot!

Si voleu, també podeu visitar el meu bloc de videopoesia


R en Cadena

El Vicenç Ambrós i Besa em va passar la cadena i jo l'he passat al Capdelin i a la gypsy

(fes clic a la imatge i descobreix què és "R en Cadena")