Bancals de vida.

Un relat de: Ciutatgelada
"La Terra parla, escolta i mana."

Així era el mantra del Toni, un home de costums que cada matí envoltat de nit es llevava i començava el ritual: Al lavabo es tirava dos grapats d'aigua gelada a la cara i amb la mà encara humida es pentinava els cabells.
Feia cafè i el prenia en silenci, assaboria cada glop mentre esperava els primers clarins del dia per sortir. Es cordava les espardenyes amb cura i es preparava l'esmorzar: dues llesques de pa, formatge i un raig d'oli que col·locava amb cura dins del sac que es penjava a l'esquena. I així dia rere dia, fos festa grossa o de guardar, a trenc d'alba i amb el ritual fet, el Toni marxava cap al bancal.

De passes curtes i esquena ampla la vida del Toni passava entre oliveres i séquies, era fill de la terra hi viu per ella i també n'es consent que acabarà dins d'ella i això dintre seu li aqueta l'angoixa davant la por de l'acabar.

No en sabia massa de lletres ni de nombres, però n'era capaç d'endevinar l'hora només mirant al cel, s'anticipava a les tempestes, i entenia quan la terra li demanava aigua o quan n'estava tipa, sabia quan tenia massa sol o quan tenia fred. Però la Terra també l'escoltava i li donava, tot el que necessitava per viure, per això el Toni s'estima tant la terra, justa i agraïda, dolça i aspra...

Un dia més el sol s'esmuny a les muntanyes, i fa tonalitats d'ocre a les terres amb les taques Dels ocells que la voltegen. El Toni marxa un dia més per a l'endemà tornar a començar al lloc on tot naix i on tot acaba, la terra, el seu particular paradís...

Comentaris

  • Un món que no es pot acabar[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 28-12-2023 | Valoració: 10

    Retrat d’un món que no s’hauria d’acabar, que tampoc s’hauria d’acabar a casa nostra. Els que vivim a muntanya veiem com aquestes pràctiques van desapareixent casi per complert. L’únic cultiu és el turisme industrial. Tant de bo el protagonista del teu relat tingui molta més continuïtat. Una forta abraçada.
    Aleix

  • Retorn[Ofensiu]
    llpages | 19-12-2023 | Valoració: 10

    El relat reflecteix un tipus de vida, a pagès, quasi inexistent. La mecanització del camp i les migracions cap a les grans ciutats han despoblat el món rural. No obstant, paradoxalment, l'explotació intensiva de la terra ens ha menat a una situació d'extrema gravetat, el canvi climàtic, que ens obliga a tornar a actuar com ho fa el pagès protagonista: escolta la terra, i ella t'escoltarà. Si no ho fem així, estem abocats a l'extinció com espècie (que tampoc seríem la primera en patir-ho). M'ha agradat, Ciutatgelada!

  • Relat rebut[Ofensiu]

    Relat rebut correctament. Entra a concurs.

    Recorda, ja no el pots esborrar!
    Qualsevol dubte contacta amb nosaltres en el nostre correu:
    concursos.arc@gmail.com

    Gràcies per participar.


    Comissió XIV Concurs ARC de microrelats

l´Autor

Foto de perfil de Ciutatgelada

Ciutatgelada

10 Relats

22 Comentaris

3804 Lectures

Valoració de l'autor: 5.00

Biografia:
"Enmig d'un fantasieig, cercant totes les lletres per estimar"