AVUI EN FAIG 57

Un relat de: ramon verdaguer pous

Avui fa un any que vàrem enterrar el pare.
En vida, el silenci... l'oblit... fins la rancúnia..
Avui , recupero un conte antic. El rellegeixo...
Se m'acut: Gràcies pare... A voltes, només tenim en Manyes, en Força per ajudar-nos, i la ràbia de la feina a fer.
Una gran lliçó apresa després de ... massa anys...

Entrelluques l'espai erm. La sentor de la cendra tot just acabada de cremar. Els bosc té un color confós com mai l'havies vist. Negre, tot just encetada la nova etapa. La verdor de fa quatre dies, quan, amarat de suor et llençaves, destral en mà, abatent els arbres que, majestuosos, enfilaven la cresta vers l'infinit. Et senties un déu. Els abaties sense quasi cap esforç. El ritme pausat de la destral grossa, el martelleig compassat, dos tres, cinc, deu, vint cops, i el pi, cruixent s'anava vinclant .. ara un petit esgarip, ara un gran esglai i majestuós es tombava, de primer a poc a poc, i després furients, queien amb gran terrabastall. I així , un , dos , tres.. quedaven els petits, el testimoni dels que, anys a venir, serien també abatuts, però avui no, avui restaven com a penyora de futur. La verdor restava immòbil. Un xerric a la bota. Una pausa lenta, deixar el temps just per anar al fato i prendre la botifarra i les seques i poder esmorzar. Beneeixes aquests instants que t'han retrobat amb la natura, encara que, maldestre, intentis malmetre-la. Abats els arbres, talment un deu de l'olimp. Les pobres criatures empeses per la força de la destral que amb violència fas giravoltar, cauen abatudes. El bosc però resta verd, immaculat dins de la destrossa. Els plançons saben la feina que tenen. Créixer per demà.....

Però demà, per ells tampoc existeix. L'abrandat foc els ha envestit. Ho ha deixat tot erm. Dues, tres llargues i interminables hores han sobrat per deixar anorreada la feina feta aquests darrers dies. Els guanys, els presumibles guanys ja no seran comptats. La ruïna. No en traurem res d'aquests encenalls.
Va ser aquell dia, quan vas sentir el fort crit:
.- Agafa el camió i ves a carregar els pins de ca l'Acai .
.- Oh . i qui m'ajudarà?... t'exclames .
.- Crida en Força i en Manyes. Ells t'ajudaran.
Mai havies sentit aquests noms, els teus companys de colla en abatre els arbres eren en Terra i el Coix. Mai havies sentit els dos noms que el pare et nomenava perquè carreguessis el camió. Malgrat tot, prens el camió. T'aferres al volant. Grunys, car avui hi havia la trobada de literatura. I fas cap al bosc on, fàcilment, amb en Manyes i en Força carregaràs el camió.
.- Manyes...!!
.- Força.....!!!
I així dues, tres, quatre, fins a quinze o vint vegades de cridar i comprens, davant el bosc cremat, que és una més, una altra, de les barrabassades del pare. Vol que siguis valent. Vol fer-te un home. La força i la manya son les que tu et donaràs per poder carregar el camió de pins cremats. Els grills xerriquen amb fúria davant l'erm negrós. Només les despulles dels que havien estat pins ufanosos fins fa dos dies, i avui son desferres que, per no servir per a res més, serviran per a paper. Acules el camió al marge, fas alçaprem sobre un pi. L'estintoles a la caixa del camió, puges a la cabina, tires enrera la baluerna i quan balanceja el pi, baixes del camió fins a empènyer-lo cap dins de la caixa. I així, fins a carregar tot el camió. Mentre i tant els grills, amb el seu xerricar impertinent han iniciat la simfonia de sons que, en la teva angoixa, prens com una burla, una terrible burla de la naturalesa.
La xerrada pendent amb el pare. No serà pas avui que voldràs tenir-hi conversa. L'engegaries. De ben segur que li diries de tot. No es possible aquesta mala jeia. No es possible que, quan et veu arribar, brut de sutge, amb el camió farcit de desferres, se li escapi un lleuger somriure sorneguer. I a sobre se n'en fot. No pot ser aquesta mala jeia. De ben segur que em sentirà... Però no em sent. Se que amb ell no es pot parlar. Els signes serviran. Altiu, em dreço davant d'ell, m'eixugo la suor de la cara, que, bruta de sutge, em deu conferir una presència d'espant. Me'l miro de dalt a baix.
.- Ah , no he trobat en Manyes ni en Força.. Aquí tens el camió carregat. En Julio i el vailet el poden descarregar.
.- Penso- Per mala jeia la meva - .- No és això el que volies.?
Giro cua i me'n vaig a l'aigüera a rentar-me.
Però com sempre va fer veure que no et sentia. No vas alçar la veu. Sabies que series massa ferotge. La conversa interrompuda altre cop.


Comentaris

 • Presència[Ofensiu]
  Avet_blau | 31-08-2008 | Valoració: 10

  Expert en una feina dura,
  de caràcter aspre, com el seu dia a dia,
  feinejador incansable,
  imatge del home que desapareix,
  ara que el mon es mes cibernètic.
  Un pare com molts,
  sa presència només es nota amb s' absència.


  Avet

 • Envia'l a tribuna@guimera.info si us plau.[Ofensiu]
  Antonio Mora Vergés | 02-10-2006 | Valoració: 10

  Hola,

  M'encanta !

  Son pensaments propis d el'edat, la que dius en el escrit per descompat, però certament les generacions que ens venen darrera, no tindran ocasió de fer - com tu has pogut fer - una evocació tendra del teu pare [ que és una mica el pare de tots ]

  Envia'l com annex en Word, lletra 12 al missatge, i si vol també com annex una foto del bvosc ennegrit [ d'això ara sempre en trobes dissortadament ]

  Gràcies.

  mora.a@guimera.info

 • tallades | 03-08-2006 | Valoració: 10

  interessant . Molt interessant!!!

 • peres | 03-08-2006 | Valoració: 9

  homenatge al pare, m'ha agradat.

  Ens passa molt sovint, que no sabem valorar les coses del pare... fins que nosaltres mateixos no tenim l'edat que ell tenia quan va passar allò. Aleshores ens trobem que tenim les mateixes reaccions, les mateixes maneres d'actuar i d'educar, fins i tot els mateixos gestos mecànics que abans ens semblaven ridículs... tot temperat, això sí, per la pàtina de la cultura del nostre temps, força més suau que no la seva, forjada en temps segurament més esquerps que el nostre.

  I si no fem el mateix que feia ell, sí que finalment l'entenem, sabem per què va fer això i per què no va fer allò altre.

  També es va equivocar, és clar, i tot sovint, però això ho comprenem igualment, perquè nosaltres també ens equivoquem cada dia. Qui és perfecte?

  He llegit uns quants dels teus relats i he gaudit especialment amb el teu vocabulari.

Valoració mitja: 9.75