Ahir mateix, fa quasi un any

Un relat de: Tarareja

De cop i volta va necessitar violència i se la va servir contra la taula que tenia davant fins a set vegades... exactament el que van trigar un guàrdia i el seu advocat a tenir l'encert d'aixecar-se per aturar-lo.
Ell va tenir el temps just de sentir que la seva fam quedava dolçament coberta.
No va trigar a recuperar la consciència.
Dos guàrdies el subjectaven per les aixelles i el mig arrossegaven ràpids a través dels passadissos cap a la infermeria, ho havia de suposar perquè la sang només li permetia veure els clarobscurs que les finestres abocaven al seu pas.
Després d'un cop sec la porta va cedir obrint pas a un olor que significava cures, consideració i dolor: uns bons postres després d'un tec autodestructiu.
Es confirmava la seva predicció, era la infermeria. Creia que aquesta vegada havia aconseguit perjudicar un ull i això al menys li garantiria un meset d'anades i vingudes a l'especialista, tractaments complicats, punxades i sobretot, atencions. Una empenta fictícia al calendari, un mes que volaria acostant-lo a la llibertat que refugiava a la culpable de tot plegat...
Amb la sensació de tenir un peu al paradís va tornar a perdre la consciència, aquesta vegada per sempre.

Em dic Caterina i tinc quinze anys.
Aquest matí ja havia paït el dia quan tot just l'encetava, com he fet els últims deu mesos.
He recopilat centenars d' hàbits que m'han ajudat a sentir-me el més segura possible, que és ben poc, i m'he mantingut alerta cada maleïda hora, mare de minuts que engendraven segons, i segons que semblava que havien d'agrupar minuts i no ho feien.
He rebut una notícia que fa molt temps que desitjava, més que no pas esperava, i els seus efectes han estat immediats. M'he saltat al menys tres costums maniàtics i estic recuperant la força que algú va em prendre una tarda estiuenca ahir mateix, fa quasi un any...
Miro la meva mare i veig que, tot i que pregunta, sap o suposa.
_S'ha mort avui i si és que ha de consolar algú, diré que no ha patit gens_
Ho dic lentament i mentre recito aquestes paraules un somriure m'estireganya la boca. La mare sense voler somriu també, acte seguit abaixa la mirada i se'n penedeix el temps just per no perdre el cel.
La notícia que ens cura, alleugereix el pes de la culpa que sent la mare i m'obre els ulls a la injustícia que he estat cometent amb ella.
És la primera comunicació útil i senzilla que establim en aquest temps, el somriure d'ambdues ha estat un miracle, tan espontani que sembla fictici o fruit de la casualitat.
Quedaven dos anys perquè el deixessin anar. La condemna d'ell s'havia convertit en la meva, dues vides en pausa sabent que el mon no seria prou gran, una lenta tortura que m'havia fet desitjar la seva llibertat tant com la meva, per bé o per mal, el meu anhel era el final fos quin fos.
Avui és un gran dia, el suat principi del final dels contes i les pel·lícules, tot just ara, puc llençar un pas endavant deixant quelcom enrere.


Comentaris

  • Millorant[Ofensiu]
    JoanSerra | 14-04-2005 | Valoració: 10

    Molt bo... tant la dinámica a la primera part com les reflexions a la segona.

  • Gràcies !![Ofensiu]
    Tarareja | 01-04-2005

    Us agraeixo molt els comentaris, m'animen moltíssim a seguir esgarrapant temps per escriure.
    Jo no m'atreveixo gaire a comentar però us llegeixo i he de dir que m'afalaga la vostra atenció.
    Faig ferm propòsit de deixar més comentaris corrent el risc de semblar massa entusiasta i atrevida. Si el que jo opini pot fer sentir algú una miqueta com m'heu fet sentir a mi, val la pena!

  • Per començar...[Ofensiu]
    Llibre | 31-03-2005

    et comentaré que m'ha agradat el teu títol. És simptomàtic d'un record abrusador que no perd vigència ni força malgrat allunyar-se en el temps. Molt ben trobat.

    Continuar... dient que m'ha agradat aquesta manera teva de parlar d'un fet que marca tota una vida, sense ni tan sols esmentar-lo.

    Continuar encara... amb una felicitació per aquesta estructura, per a mi treballada, o pensada, o planificada, o digues-li com vulguis... narrativa. Que sorprèn. Que capta.

    El primer paràgraf ens mostra la mort d'un home. I no és una mort qualsevol. És un home malalt. Un home que està tancat. Un home que cerca la destrucció, perquè mitjançant ella també troba atencions. Molt bona, aquesta paraula: atencions. Simplement i senzilla: atencions. No cerca afecte, estimació, amor... en aquests moment, tot just, atencions.

    I passat el llindar del primer paràgraf... l'altra cara de la moneda: la dona i la filla. I el somriure còmplice entre les dues després de tants mesos de silencis esquerps i amb paraules callades carregades de retrets.

    Ostres! De veritat. Que l'he trobat original i alhora efectiu.

    No sé, perquè ara mateix no ho recordo, si vas ser tu mateixa o algú altre qui em va recomanar aquest relat quan jo demanava mitjançant el fòrum relats sobre "violència de gènere". Sigui com sigui, gràcies.

    Salut!

    LLIBRE

  • Complex[Ofensiu]
    BlauFosc | 22-03-2005

    De lluny, el millor relat que has publicat aquí fins ara. És dens, complex, a l'hora que fresc i dinàmic. La transició entre culpable i víctima és neta i sense sobressalts. I d'una manera subtil permets que en poc espai de temps copsem la humanitat del culpable i de les víctimes. Una humanitat que no sempre és agradable. Una humanitat que a vegades clou monstres en el seu interior.

    Estic molt content de tornar-te a llegir.

  • sí, jo també[Ofensiu]
    subal | 22-03-2005

    estic d'acord amb el comentari del company!

    Opino que tens molt talent, i el relat és efectiu.

    No sé, m'ha agradat molt. Bentrobada!

  • talent[Ofensiu]
    Larivor | 22-03-2005 | Valoració: 9

    Carai, carai,
    és el primer comentari que faig... la meva opinió és que rebosa talent per tots costats. Ha estat un privilegi poder llegir el teu relat desde Tona.

  • Tirabuixons... | 22-03-2005 | Valoració: 10

    M'agrada el relat, tot i descriure moments dolorosos, al final hi trobo pau. Hauria d'haver sigut més llarg perquè és un escrit que enganxa, que et sents a dins i que inclús visualitzes a l'ésser apallissat posant-li cara i ulls al meu gust.

    M'ha agradat molt de veritat, tarareja tens un gran talent, no ho deixis perquè realment val molt la pena llegir-te.

    UNA GRAN ABRAÇADA!

Valoració mitja: 9.67

l´Autor

Foto de perfil de Tarareja

Tarareja

7 Relats

25 Comentaris

12109 Lectures

Valoració de l'autor: 9.06

Biografia:
Vaig néixer a Granollers l'agost del 1977. El meu primer any de vida el vaig passar a La Garriga, el segon a l'Ametlla del Vallès; fins el vuitè a Santa Eulàlia de Ronçana i després cap a un poblet preciós, molt a la vora de Vic. També he viscut a Sant Martí de Centelles durant un any!
Soc nòmada de naixement, quan les coses van malament he de controlar l'impuls de fer tria del més important i canviar-ho de lloc: És curiós però quants més anys passen, menys coses m'emportaria, i dic "m'emportaria" perquè ja no m'emporto res.
Instal.lada i començant a arrelar, m'he deixat dur per la vida, fins que m'he adonat que el meu temps s'el reparteixen les obligacions i que les inquietuds han compartit tantes vegades la seva fracció que han quedat oblidades.
He decidit ser injusta i inmadura i ara trec el temps de les úniques hores "obligades" que no disfruto: les de la feina!!!!
O sigui que sortejant el perill, invertint un temps que en realitat no és meu, ratllant la il.egalitat i l'estafa, part de la meva recargolada ment anarquista ha tornat a surar per treballar per pur i dur egoisme.
A partir d'ara podré dir que m'agrada el que faig.
Tot el que soc, tot el que escric, també el que dibuixo i el que dic, pertany a les dues persones que formen el centre del meu caos. Tot ho dec i ho dedico a en Joan i la Bruna, la meva petita família.