Vellesa

Un relat de: sacdegemecs

De fet, no cal ser gaire perspicaç per adonar-se que ens fan creure el que volen. Aquest fenomen, que no és nou, es troba agreujat pel fet que, manta vegada, no en som prou conscients. Estic francament convençut que, entre els temps que els nostres avis es feien llegir i escriure les cartes i ara, tampoc hi ha tanta diferència. O potser n'hi ha una de prou important: com a norma, ells eren conscients de les seves mancances; a nosaltres, en canvi, ens sol superar la supèrbia de pensar que ja ho sabem tot.

En un moment com l'actual, en què la major censura és la naturalesa de la pròpia informació que rebem, topar-se amb quelcom que trenqui la mediocritat general, encara que sigui de passada i d'una manera efímera, comporta, com a mínim, un motiu per a l'esperança. Acabo de veure per televisió un anunci d'aquells que comencen a dir les coses pel seu nom. Bo i acompanyant unes innegables ganes de vendre, la publicitat a què faig referència fa servir una frase que jo ja creia que havia passat a formar part de la semàntica històrica de la nostra opulent societat. Feia molt de temps que l'eufemisme "fer-se gran" emplenava les consciències de la gent, com a cosa normal i pròpia. L'anunci d'una entitat financera "molt nostra" (nostra?) fa servir el terme "ens fem vells" com a reclam publicitari. Sóc del tot conscient que l'eufemisme "fer-se gran" és tan ben intencionat com la majoria d'eufemismes que han fet forat dins del nostre codi moral. Malgrat tots els meus recels inicials, la inherent constatació que això és així no em permet opinar a l'entorn de l'oportunitat o inoportunitat d'aquest fet, si bé em deixa les mans lliure per acceptar-lo o no. Particularment defenso que ens "fem vells"; almenys jo "em faig vell" i si "em faig gran" és simplement perquè menjo molt més del que hauria de menjar...

Que em faig "vell" és una evidència incontestable. I procuro fer-me'n amb el convenciment que vellesa no sempre implica decrepitud. Envellir és un fet tan natural com néixer i créixer i, si s'escau, multiplicar-se. Desconec qui va posar de moda l'expressió "fer-se gran"; el que si sé, crec, és que, en fer-ho, va cobrir-se de glòria: a hores d'ara, bo i aplicant els seus benintencionats criteris, els casals d'avis, les excursions que es promouen per als jubilats i els geriàtrics s'emplenarien de Gullivers, Gargantues i Pantagruels en la seva millor època. Qui sap si l'origen pel qual jo sempre he trobat desafortunada aquesta locució tan caritativa, caldria cercar-lo als primers anys de la meva infantesa. Per unes raons que no vénen a tomb, però que són fàcils d'imaginar, els meus pares no em van haver de dir mai "menja que t'has de fer gran". Una altra mentida històrica, demostrable i prou arrelada: tot i menjar per deu, jo no he crescut pas gaire!

No fa pas gaire, una persona em va preguntar que què volia ser quan fos gran... Potser li havia d'haver contestat que, actualment, només podia créixer d'ample, però per no haver-li de donar tantes explicacions li vaig dir "avi: avi del meu avi". Si avui té la santa paciència d'arribar fins aquí en la lectura, sabrà que, aleshores, el vaig ben ensarronar...

Comentaris

  • Fer-se gran no em sembla cap eufemisme[Ofensiu]
    terelu | 27-01-2008 | Valoració: 10

    M'ha agradat molt el relat .
    Està molt ben escrit i molt suggestiu.
    Ara bé, sempre tot el que llegim és pura suggestió ja que per mi, fer-se gran, no és en absolut un eufemisme.
    Per mi, l'unic que es torna vell, són les coses.
    A partir del moment que les persones, per mi, no són coses, és lògic que no es facin velles sinó grans (fisiologicament) que és un adjectiu que considero molt més adient.
    Considero que les persones, a mesura que fan anys i maduren es fan més grans (intell.lectualment) també.
    Grans en la seva sabiduria, grans en el seu compartir amb els altres, grans com a persones que tenen experiències, que saben més de la vida, que són més responsables...
    Sempre i per damunt de tot, estic parlant de persones amb P majúscules i qui diu persones , també diu animals.

  • Jugar[Ofensiu]
    ciosauri | 04-03-2007

    El títol de la reflexió m'ha cridat: és un tema que no es tracta gaire, i ens és molt més comú i proper que molts altres. I un cop aquí, la fotografia de l'autor m'ha semblat una bona pensada i una coincidència amb el que ahir mateix em passava per la barretina mentre s'obria la pàgina de relatsencatalà.com: que la meva relació amb la lectura i l'escriptura és ara la mateixa que tenia de petita amb els jocs. Quan tenia una estona per mi, podia triar a què jugava i durant quan de temps, i m'abstreia totalment de la realitat, i anava decidint i fent sobre la marxa, i en disfrutava, i repetia el que em venia de gust, i cada dia era diferent, i em sabia greu plegar quan em cridaven per anar a sopar o per fer el que fos que s'havia de fer.
    Aquesta és una part de la infantesa, una part de nosaltres que val la pena intentar manternir, tinguem l'edat que tinguem. Una abraçada.

  • Eufemismes[Ofensiu]
    98765 | 28-01-2006 | Valoració: 8

    M'ha tocat el cor això del "fer-se gran", perquè m'adono que ens fem tant nostres els eufemismes, políticament correctes ells, que ens els apliquem sense pensar. Però a partir d'ara, quan em miri al mirall, diré "et fas vella, noia", i aniré més d'acord amb la realitat. Gràcies per la reflexió.

l´Autor

Foto de perfil de sacdegemecs

sacdegemecs

75 Relats

36 Comentaris

66687 Lectures

Valoració de l'autor: 9.40

Biografia:
Em dic Felip Francesc Girbau-Corominas i Carné.
Tinc quaranta anys acabats de fer i cent catorze més en cartera.
En aterrar en aquest món de mones, hom va adonar-se que lluïa un parell de dentetes apuntant per damunt de les genives: a la sobrassada, al pollastre, a les faves a la catalana i als mugrons de la meva pròpia mare els havia arribat un nou enemic.
Vaig començar a caminar el dia 24 de juliol de 1962 a quarts de deu del vespre: d'aleshores ençà, sempre més he procurat anar a cavall.
Curiosament, la xerrera em va venir força temps més tard que les meves primeres passes; tot i això, penso que he recuperat el temps perdut amb escreix.
Amido un metre seixanta-set centímetres escassos i peso uns vuitanta quilos generosos. Aplicant uns senzills teoremes matemàtics podeu arribar a calcular el meu perímetre, el meu volum, el meu coeficient d'intel·ligència i el número secret que activa la meva targeta VISA ELECTRON.
Sóc papamosques, egòlatra, fascinant, delitós, enquimerable, audaç, circumspecte, inèdit, atent, arrogant, dandi, gràcil, munífic, natural, faust, diligent, robust, primmirat, eixerit, complidor, ponderat, faroner, receptiu, sensible i Membre destacat del Comitè d'Empresa.
Com a norma, no necessito cap excusa per deixar de fer alguna cosa; només la solc necessitar per fer-la.
No em dol que se'm tingui per un tafaner impenitent: tothom amb el seu fa el que vol i amb el dels altres tot el que pot.
Tinc hipoteca, esperances, somnis, un cotxe que acaba de passar l'ITV i un company molt pesat a la feina.
Penso que més val quedar-se per vestir sants, que per despullar borratxos. Per davant d'home casat sóc burro espatllat... i això ja ve de lluny: de quan els burros no se solien espatllar, com ara.
Perdoneu-me les meves il·limitades limitacions i ens trobem a la Geltrú, quan ens hagin fotut fora de Vilanova. Que Santa Llúcia us conservi la vista, en Casinos de Catalunya els estalvis i en Signal la dentadura...

Si voleu intercanviar idees amb mi, podeu fer-ho a
anvabi13@gmail.com