"Que ve el llop!" - Papa dixit

Un relat de: M.Salles

Repasso els diaris d'avui, 6 d'octubre de 2008. I em topo amb un parell de notícies aparentment inconnexes.

La primera, a La Vanguardia, em parla de la revisió de la Llei de Llibertat religiosa promesa per la vicepresidenta del Govern Espanyol, la senyora Fernández de la Vega, amb l'objectiu, segons cita l'article, "d'avançar en la condició de laïcitat que la Constitució atorga al nostre Estat". A l'inici, mig adormida encara, em sembla una bona notícia. Però en endinsar-me més en les seves profunditats m'adono que la qüestió no és gens anodina. La vicepresidenta ha triat per efectuar la tasca de proposta de reforma Carlos García Andoaín, que és el coordinador de "Cristianos Socialistas", i afí al vicepresident de la Conferencia episcopal espanyola, el Sr. Ricardo Blázquez. Laïcitat en mans d'una persona clarament catòlica? Anem malament. De quin laïcisme estem parlant? Per quina raó una religió ha de preponderar sobre les altres, en un estat on clarament conviuen moltes religions? Com no estarà esbiaixada, ancorada perversament, la proposta de llei que faci aquest senyor? Com no han triat una persona menys "mediatitzada" per les seves creences? Per què no han triat un equip on siguin representades diverses religions i també algun ateu, i agnòstic? És així com avancem cap a la condició de laïcitat?

Anem malament.

Darrerament contemplo amb astorament com es corrompen els termes. Ens volen fer combregar amb rodes de molí. Perdoneu que, en aquest context, empri aquesta expressió popular de clara arrel catòlica, però no hi puc fer més, el llenguatge n'és ple. Una mostra més de la seva nefasta i àmplia influència. Costa desfer-se de tants segles de submissió al poder catòlic. Vaig assistir perplexa a la visita que a principis de setembre d'enguany va fer el papa la la veïna i laica França. Sincerament, no entenia res. Tenia a França pel país més laic d'Europa, amb una separació fèrria entre església i estat, recollida a la constitució i feta a cops de guillotina. Liberté, égalité, fraternité.

La visita del papa al país veí - França- va donar ressò a les idees que en Sarkozy pregona - des de ja fa un cert temps, em temo- sobre la importància de les religions en la construcció europea. Aquest "laïcisme positiu" perverteix el concepte mateix de laïcisme, i això en el país que fins ara més ha separat Estat de Religió. Em temo que justament Europa s'ha construït "malgrat" les religions i no gràcies a elles.

Vaig llegir que en aquell viatge aquest papa Ratzinger va dir una cosa com que el laïcisme no està contradit amb la fe, sinó que la fe és fruit d'un laïcisme "sa".
Ja només ens faltava això, un Papa laic.

I és aquest mateix Papa qui apareix a la segona notícia que volia comentar. El papa obre un sínode sobre l'influx de la Bíblia, amb un discurs apocalíptic sobre els temps funestos que s'abatran, segons ell, sobre las societats occidentals si continuen vivint al marge de la religió. Vaja, tenim el papa preocupat. Ben preocupat. Tant, que ens fa un discurset on recorda que Déu ha hagut de recórrer al llarg de la història al castig diví. De nou apareix el Déu castigador. El Déu que fa por.
També ens diu el Papa que una societat sense els valors religiosos no pot ser una societat on regnin la llibertat (sic), la justícia (sic), i la pau (sic).
Sovint em sorprèn aquesta visió de les persones creients, les quals argumenten que una societat laica és una societat absent de valors. Sembla que, pel fet de no ser creients els valors no existeixin. Humilment crec que conec una bona pila de no creients, ateus o agnòstics declarats, els valors i l'ètica dels quals sobrepassen amb escreix els de l'església oficial. Ser laic no vol dir estar exempt de valors.

Benet XVI admet fins i tot que la fe podria arribar a "extingir-se" a Europa occidental.
I en realitat, aquesta és una bona notícia. Potser en aquestes societat occidentals hem trobat el camí, finalment. Estem madurant. Ens fem grans. Anem per bon camí, el de deslliurar-nos d'aquesta església coercitiva que tan mal ha fet a la història.

Comentaris

  • M'agrada com escrius.[Ofensiu]
    Alberich | 13-10-2008 | Valoració: 10

    Vull comentar el teu escrit, sense aturar-me al contingut, amb el que estic bàsicament d'acord amb tu.
    M'agrada el teu estil sobri i elegant i vull referir-me també a la teva poesia, vital, voluptuosa, breu i eficaç, farcida de sentiments i sensacions, que t'apropen a qui et llegeix, de manera quasi física.
    Et seguiré llegint.
    Ramon

  • Escrius com una professional![Ofensiu]
    aurora marco arbonés | 13-10-2008 | Valoració: 10

    A banda de la forma, estic absolutament d'acord amb tu en quan al fons. Mira, saps el què passa? Que el Vaticà i en especial el Papa es creuen que tenen el monopoli de Déu i que l'han de defensar. Defensar Déu? Quina soberbia! Pensen que som uns descreguts perquè no omplim les esglésies (que consti que jo les visito sovint) i que és allí on Déu es troba. Però, a veure, Déu no és a tot arreu? Fins i tot diria que precisament els temples no són els llocs on s'hi troba millor, potser perquè els fidels en tenim la boca plena i Ell se'n va a d'altres llocs on el necessiten més. Diu el Papa que s'ha perdut l'hàbit de l'oració. I ell com ho sap? Està dins del cor de cada persona? Què sap ell de quina manera preguem..! Ara si es refereix a que no resem el rosari com autòmats, llavors té tota la raó. Altres coses més importants tenim que resar el rosari.
    Bé, plego, que no acabaria mai amb aquest personal. L'enhorabona pel article.

  • M'autocomento, ho sento.[Ofensiu]
    M.Salles | 11-10-2008

    Qwark,
    Les meves línies ni eren fruit de la desesperació ni de la impotència. Pretenien simplement ser un article d'opinió sobre 2 noticies aparegudes a al premsa, i res més.

    M'atorgues un poder que no tinc. Ni de bon tros era la meva intenció lluitar contra res. I encara menys contra una institució com l'església.
    Si el creients se senten atacats per algú tan insignificant com jo, pitjor per ells.

    Això no vol dir que hagi de callar. Puc dir el que plagui, la constitució, tot i la seva imperfecció, m'empara en el meu dret a expressar-me lliurement. Així que ho faig i ho seguiré fent.

  • Quin curiós esguerro, el catolicisme...![Ofensiu]
    lluisba | 11-10-2008 | Valoració: 10

    Es veu que ara ens podsem a debtare sobe coses que ja haurien d'estar acabades i enllestides. Com el catolicisme. De fet, si els creients ho fossin de veritat, ho serien a casa seva.
    Jo en conec un que adora una escultura de Zeus, instal·lada en una cambra de casa seva.
    Què el diferencia d'un cristià? Que després no surt al carrer a exigir educació, subvencions ni privilegis per a la seva confessió. Potser zeus és superior a Yahvé, i il·lumina millor els seus deixebles que nopas el pobre totpoderós esquizofrènic de la Bíblia.
    Resulta ben estrany que al 2008, encara pervisqui aquesta església ridícula i lamnetable. Que d'un improbable Jesús se'n faci un muntatge que acaba amb l'amanerat Ratzinger vestit de Deag Queen catòlica dient si ens hem de posar e presservatiu o no. Se l'ha posat, mai, ell? Potser quan era un membre de les joventuts hitlerianes...
    Un cas com un cabàs. Una religió basada en el terror a la mort, en la culpa. Un llast per a la cultura i la societat. Una plaga. Una desgràcia. Possiblement, la pitjor religió mai creada.
    per fortuna, i veient l'agressivitat dels seus defensors, deu trobar-se a la vora de l'abisme. A veure què hi diue. Perquè hi diran.

  • Eps, noieta[Ofensiu]
    qwark | 11-10-2008

    Em sap molt de greu llegir aquestes línies teves, fruit de la desesperació i la impotència. Thoreau va escriure que no valia la pena llegir la premsa. Més o menys hi surt el mateix cada dia, són xafarderies que no ens aporten gaire cosa.

    Sobre el tema de la religió, crec sincerament que t'equivoques de camí. L'Església catòlica no és un gegant que calgui combatre amb la paraula. No serveix de res argumentar amb algú que creu que la veritat de les coses es basa en creure que són veritat. No els pots moure ni un mil·límetre. No són gegants, són molins.

    Bé, jo tampoc sóc ningú per donar sermons. Potser el millor és intentar ser feliç. Això desespera als qui volen que vivim amb por.

  • Completament d'acord,...[Ofensiu]
    rnbonet | 09-10-2008

    ...xicona, en que els 'valors' dels laïs i dels agnòstics estan molt per damunt dels dels creients, entestats en idees de cap quadrat.
    Gens d'acord entorn l'extinció de la fe catòlica; sempre s'han queixat si no han tingut la paella pel mànec ... i ara, que la veuen perillar, es fan altra vegada els màrtirs.
    Encantat d'haver-te llegit. I salut i rebolica!

  • QUE VE EL LLOP![Ofensiu]
    EULALIA MOLINS ARAGALL | 09-10-2008 | Valoració: 10

    Si aquesta expressió la fan servir cada vegada que ens donen una noticia i sembla que ho fan, al final ens passarà com el -pastoret mentider- de tant dir-ho quan sigui veritat ningú creurà que totes les noticies son dolentes i les confondrem amb les bones que seran les mes perjudicials per a tots. Llegim, rumiem i després cridem si cal "Que ve el llop!"

Valoració mitja: 9.8

l´Autor

Foto de perfil de M.Salles

M.Salles

76 Relats

253 Comentaris

70444 Lectures

Valoració de l'autor: 9.85

Biografia:
Ni vocació, no tinc.
Tan sols el plaer d'escriure quan l'atzar
em dibuixa al cervell mots encadenats.
Per explicar sentiments.
Pors, temors i patiments.
O bé, el plaer i l'alegria.

Fragments de vida
retratats amb paraules.



Col·laboro en un blog compartit:
Riell Bulevard