PECATS FRANQUISTES

Un relat de: berguedana
Aquest text està dedicat a totes les persones que vam patir l’època franquista.
NO MATARÀS – Retronava la veu d’una religiosa que ens mirava com si totes fóssim assassines.
No ens explicaven, però, que el Cop d’Estat dels feixistes havia fet desaparèixer a més de mig milió de persones. I fins l’últim moment de la dictadura van executar persones, com en Salvador Puig Antic, al qual li van aplicar la pena màxima amb tan sols 25 anys.
Aquest cinquè manament no tenia gaires adeptes dins dels feixistes.
NO COMETRÀS ACCIONS IMPURES – Escoltàvem aquestes paraules mentre el nostre cervell no podia processar la informació perquè exactament a la nostra primerenca edat només ens quedava clar que no podíem fer alguna cosa que devia ser molt secreta i molt lletja perquè l’havien qualificat amb l’adjectiu impur.
No ens explicaven, però, que a dins dels mateixos convents i internats la pederàstia estava a l’orde del dia. I ens en vam assabentar molts anys després, quan les víctimes van denunciar i cada any centenars de denúncies implicaven a persones que ens retronaven amb la seva veu el sisè manament de la llei de Déu.
NO ROBARÀS- I ens miràvem els uns als altres amb mirades tristes i innocents perquè ni se’ns havia passat pel cap que podíem agafar alguna cosa dels altres. No eren temps de grans fortunes, ni grans ostentacions. Més aviat l’austeritat ho dominava tot i les carències les podies retratar amb els teus ulls cada matí, quan tothom arribava a la classe amb la mateixa roba, el mateix material i els llibres envellits d’anar passant per tantes mans però era igual perquè la història sempre era la mateixa amb aquell punt final que no es deixava obrir a d’altres continguts, formes de pensar i en general, al món.
La família del dictador té actualment 500 o 600 milions d’euros i 30.000 menors van ser segrestats per ser entregats a persones afins al règim franquista.
El règim franquista ens va matar i robar la llibertat, la infantesa... I ens va reprimir tant com va poder.

Comentaris

  • El gran pecat[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 26-02-2020 | Valoració: 10

    Doncs sí, lèpoca franquista va ser el gran pecat fet règim. Molt bé la llista dels pecats, el què i el com de cadascun. I ens ho han posat fàcil, veient la seva ressurrecció en forma de Vox, CS, PP, justícia i policies. Una forta abraçada.

    Aleix

  • Passar full...[Ofensiu]
    Nil de Castell-Ruf | 23-02-2020 | Valoració: 10

    Jo vaig tenir un avi a la presó i oncle es va haver d'exiliar i en acabat va anar a raure a un camp de concentració. La guardia civil en un escorcoll al mas familiar se'n va endur totes les joies, arracades de les revesavies, d'or, adornades amb robis i maragdes i que penjaven fins l'espatlla, el rellotge d'or i brillants amb la cadeneta, que fa 110 anys estava valorar amb 5000 pessetes! l'agulla de pit, les arracades i l'anell que li feien joc. Les joies d'or i diamantets de quan es va casar l'avia i tot l'or de la comunió de la mainada de la casa... Presenten facturas! , van dir en anar a reclamar... Però també diré que els anarquistes van fer molt de mal, van col·lectivitzar, robar, violar! sobretot monges i algun capellà... Tot plegat ambdós bandes van fer disbarats. Per això crec que val més passar full... oblidar, no! però si fer les paus i procurar que no torni a passar. Nil.

  • I més pecats que han hagut...[Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 19-02-2020 | Valoració: 10

    Molt ben descrit tot aques relat, on els franquistes eren la dictadura dura i pura, en aquella època dels anys 30, 40 i 50. Això que dius que els franquistes tenen actualment 500 o 600 milions d'euros, és també un gran pecat com una catedral, doncs això és de furtar.
    Una salutació.
    Perla de vellut

  • Molt bo[Ofensiu]
    montserrat vilaró berenguer | 18-02-2020 | Valoració: 10

    M’ agrada com escrius, es ven be aixi jo tambe ho penso

  • Pecats que perduren[Ofensiu]
    Montseblanc | 17-02-2020

    Ja se sap que tot són defectes o virtuts depenen de qui les tingui. Amb els pecats passa el mateix. Virtuts en mans dels guanyadors, esdevenien pecats en el cantó dels vençuts. I la canallona, indefensa, en rebia triple dosi, per si de cas.

  • Josep Ventura | 17-02-2020 | Valoració: 10

    eren pecats, si mato un pollastre per menjar, aniré a l'infern? Si guaito a les noies al seu pati, aniré a l'infern? Si robo un meló al camp del veí, aniré a l'infern Si combrego i no he confessat i a més no estic en dejú aniré a l'infern?
    I tants i tants.

  • Altres pecats[Ofensiu]
    SrGarcia | 16-02-2020

    Parles de tres pecats, amb tota la raó del món.
    Hi ha altres pecats: la supèrbia és el pitjor de tots. També hi ha pecats sense nom: la conxorxa, el fet de tapar-se els uns als altres, la màfia. Potser aquest el pecat tan abominable que no té ni nom, al que es refereix la companya Viladoms.

Valoració mitja: 9.5

l´Autor

Foto de perfil de berguedana

berguedana

72 Relats

135 Comentaris

47603 Lectures

Valoració de l'autor: 9.93

Biografia:
La meva afició per l'escriure ve de l'ensenyar a escriure.
M'he jubilat aquest curs després de treballar 42 anys de mestra.