PATATXAP! (2n acte del poema Kunta Kinte)

Un relat de: Nil de Castell-Ruf

En Buwa, ja ben ensabonat del cap fins als peus,
patatxap!, es capbussa dins el safareig. El belluguet
que genera el pes de la musculatura, accelera l'aleteig
dels capgrossos que hi ha aferrats al verdet de les parets.
Un gat dormilec, en oir l'esquitxotada, fuig tot espaordit.
Jo, m'hi amorro, com aquell qui res, per a veure'l bracejar
a pèl. El sol d'horabaixa llustra la seva selvàtica negror.
Vivaç com un capoll de nenúfar, somrient, emergeix
de l'aigua on els meus cabells auris s'emmirallen.



Patatxap: onomatopeia en caure un objecte pesant a l'aigua.

Belluguet: moviment suau, però continuat, de l'aigua.

Verdet: alga filamentosa que es fa als safareigs i basses.

Auris: fet d'or, o de color d'or



* ATENCIÓ!, per a llegir el primer acte d'aquest poema,
aneu al poema anterior que duu per títol: Kunta Kinte.

Comentaris

  • Gràcies[Ofensiu]
    Canela fina | 05-04-2020

    Gràcies pel teu comentari al meu relat "Seducció", sempre és un plaer rebre les teves paraules i m'encanta que em facis comentaris sobre punts que tu faries d'una altra manera, sempre aporta per millorar. D'altra banda, el salt que faig del restaurant al llit directament està fet expressament perquè justament el lector tingui la sensació de salt, m'agrada alternar descripcions acurades amb pinzellades, però ho tindré en compte per a futurs relats, moltes gràcies ;)

  • Gràcies Nil...[Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 03-04-2020

    Gràcies Nil, pel teu amable comentari: "El despertar de la primavera" i per dir-me que poetitze amb molta excel.lència, la qual cosa em fa sentir-me lloat. Sí, ja quasi en tinc seixanta set anys, que no són molts, però van notant-se, en la pell.
    Perla de vellut

  • Natura...[Ofensiu]

    Gràcies Pallars. Sí!, la natura forma part del meu món poètic, el qual miro de transmetre de la manera més visual possible per a delectança vostra i meva. Ara estic ultimant un poema que durà per títol Varon Dandy, i que versarà sobre la meva relació emocional amb el pare. Salut! Nil.

  • Degotall d'imatges[Ofensiu]
    Pallars | 30-03-2020

    Un poema molt visual on veus perfectament cadascuna de les imatges evocades. La natura, un cop més, pren un paper important juntament amb en Buwa que gaudeix plenament de la bellesa que ens ofereix a cada instant.

  • Tempo.[Ofensiu]

    Em plau molt, jomagi, que aquest "Patatxap" et suggereixi el que em dius i per damunt de tot que trobis que arribi a l'ànima....,seguirem llegint-nos. Salut, Nil.

  • Els teus escrits...[Ofensiu]
    jomagi | 27-03-2020 | Valoració: 10

    ...transmeten sensacions descomposables com un "tot plegat"... Un seguit de "tempos" descrits amb subtil puresa pictòrica; directes a l'ànima,

    Una abraçada. Alhora t'agraeixo el teu interessant comentari. Salut.

  • Goig...[Ofensiu]

    Gràcies Aurora, tots els comentaristes han deixat entreveure llurs apreciables opinions, cadascuna molt personal. La teva aporta un un esquitx de goig, joia, estiueig i sobretot sensualisme des de d'una vessant femenina, que és molt de tenir en compte. Salut, Nil.

  • Preciosa descripció[Ofensiu]
    aurora marco arbonés | 27-03-2020 | Valoració: 10

    El simple fet de que una persona es renti en un safareig esdevé, per la bellesa de les teves paraules, una escena cinematogràfica plena de moviment i de color. Tots els detalls són important, fins i tot l'ensurt del gat que s'endormiscava després de la calor de la tarda i l'aleteig dels capgrossos també espantats per la presència de l'home negre, gran i musculat.
    L'alegria del Buwa, ensabonat i lluent després del bany, aporta un toc gairebé infantil pel joc que representa capbussar-se de cop a l'aigua després d'una jornada de treball.
    Tot el text traspua alegria, estiu, benestar.

    Has encertat molt bé el to i el vocabulari, com sempre fas, com ens tens acostumats.

  • Bes de mel...[Ofensiu]

    Jo estic molt cofoi d'haver aconseguit amb aquest poema, tal com tu dius, omplir els sentits del lector que s'hi acosta. Jo crec que la bellesa sigui quin sigui en el suport artístic en que es manifesti, esdevé per equació matemàtica, per criteri espiritual o per pura contemplació, eterna! La poesia sense lectors és un ens mort! Cal la família humana per tal de que les paraules, vibrin com les cordes d'un arpa. Jo quan escric em centro em mi, i molt!, però em projecto, no podria ésser d'una altra manera, en vosaltres... que al cap i a la fi sou els que em motiveu a poder manifestar, artísticament parlant, el millor de mi mateix. Salut i gràcies per aquest bes de mel....

  • Poeta[Ofensiu]
    Canela fina | 24-03-2020 | Valoració: 10

    Com sempre ens regales una poesia deliciosa amb acurades paraules, la teva delicadesa en cercar a cada mot la sensació més escaient crea una harmonia que omple els sentits. Gràcies per l'agradable lectura ;)
    Espero que et recuperis ben aviat i si us plau, que tots els relataires i lectors estigueu bons. Un petó de mel.

  • Còdol.[Ofensiu]

    Sebastià, avui que em trobo millor, i per tant més il·lusionat..., he dir-te que les teves paraules m'arriben molt endins... Toquen o acaronen, no només la meva ànima literària, sinó també la derma de la meva jovenesa que és també la teva i les de molts maresmenys de la nostra quinta. Època que retrates a la perfecció amb el teu evocador i nostàlgic comentari, ple de reminiscències que fan referència a una forma de vida quasi bé extingida. Espero que aquest còdol o palet que dius que provoca una ona expansiva capaç de sacsejar el lector... , retorni, cap a mi, impregnat, de les vostres, de la teva, sensibilitat que no és poca. Bon dia, Nil.

  • Com un haiku[Ofensiu]
    SebastiàCot | 23-03-2020 | Valoració: 10

    Ja sé que és un tòpic començar felicitant-te pel poema, però també és obligat i, sobretot, just. Podria dir que el poema és sensual, que demostra un domini excel·lent de l'idioma o que fas servir recursos poètics d'alta volada. Però tot això ja ho saps.
    El que voldria destacar és que el teu poema m'ha sorprès --bé, sempre em sorprens-- per la seva capacitat de convertir-se en una mena d'ona poètica expansiva. En el poema hi dius el que hi dius, però juraria que actua com un objecte que cau al mig del llac i que genera unes ones que van molt més enllà. El teu poema és el còdol que impacta a l'aigua, i nosaltres, cada lector, som el llac en què avancen en cercle les onades. Vull dir que el teu poema s'ha anat multiplicant en mi, abastant zones de l`ànima a les quals només s'hi pot accedir des de la poesia. Alguna de les ones m'ha transportat a la infància, a la imatge del safareig, a la sensació de calor, a les olors de les verdures abocades als marges dels torrents, a la visió de les canyes; d¡altres ones m'han portat a evocar l'admiració pels cossos bells, pel batec accelerat del cor davant tota forma de bellesa; la mateixa ona, o una altra, qui sap, m'ha sacsejat recordant-me la fiblada del desig; d'altres cercles m'han fet evocar el transcurs del temps, l'error de creure que la joventut donada ens serà eterna, els anys malbaratats...
    Tot això, totes aquestes sensacions i moltes més, només les pot generar un poeta. La poesia és la pedra que impacta a l'ànima i la sacseja, però, com el jove David, només la mà destra és capaç de fer-ho, d'abatre gegants, senzillament, sabent apuntar al lloc clau de cadascú.
    Per això deia que el teu poema és com un haiku, No hi fa res ni la forma, ni l'extensió. És un haiku perquè pot multiplicar cada mot, cada petit concepte, fins a convertir-lo en un mar de sensacions, en un manantial inesgotable de poesia, en un univers de recods i reflexions.
    Per això era obligat començar i acabar felicitant-te pel poema i demanant-te'n molts més.

  • Error[Ofensiu]

    ERROR: On diu Primer Brins ha de dir Ness. Després va Brins i en acabat Lluís Pagès.
    Tinc l'ordinador mig fet malbé i se m'aturen les lletres....

  • Mercès a tots tres![Ofensiu]

    Perdoneu que he marcat per error en inofensiu a algú de vosaltres en comptes de comentar.... Perquè és tot lo contrari que sento en llegir els vostres estimables i encoratjadors comentaris. Brins celebro que t'hagis capbussat el poema i que hagis gaudit de ple. Brins, sento que ta filla i ton gendre estiguin també amb l'incertesa de si és grip o Coronavirus. Dona molt malestar i ja no et dic els tres dies que vaig passar que ho veia tot negre... Si em moris tururut poemes! Només els coneixeu vosaltres... Aquesta parella de raça negre que que anomenes, jo mai dic de color... , perquè de color ho som tots, els de raça negra, blanca, groga i vermella. Jo crec que dir de color és com si pensàssim que ells no n'estan orgullosos del seu color... Em plau molt que t'hagi agradat el poema i l'esperessis amb candeletes... Lluís Pagès, la veritat és que el teu comentari jo no m'ho prenc com una ensabonada... Jo m'ho pren com un reconeixement per part teva a la meva feina, i és que un poema no surt per art de màgia, no! Cal, en el meu cas molta dedicació i paciència, a banda d'amor per l'idioma, enginy i haver viscut de tots colors. També, en el meu cas, cal
    un seny ordenador, i tu que tens carrera de ciències ho podràs entendre... Jo amb prou feines vaig acabar l'EGB, i vaig estudiar en castellà....però això no treu que vulgui donar lo millor de jo en crear "bellesa", encara que aquesta estigui tota ella impregnada de sensualisme i a voltes d'un xic de morbositat. Jo, també tinc connexió amb tu Lluís, ( ja amb el poema meu "Galant de nit", que vas recitar a la teva estimada, això em va posar molt cofoi), vaig sentir que la nostra sensibilitat poètica té molt en comú, i també que la teva predisposició a deixar-se portar sense complexes pels viaranys sensoris de la meva poesia eren viscuts per tu de manera sincera i joiosa. Mercès a tots vosaltres de bell nou...Salut, Nil. .

  • Extasiat[Ofensiu]
    llpages | 22-03-2020 | Valoració: 10

    La primera definició que trobo de la paraula "èxtasi" al diccionari resa: "Estat de la persona completament dominada per un sentiment intens d’admiració, de gaudi, que li lleva per un moment la consciència d’ella mateixa." Em titllareu d'exagerat, d'ensabonador gratuït, però és com m'he sentit llegint el poema. M'he ficat en la pell de qui contempla en Buwa, i n'he quedat admirat de la visió del seu cos, del soroll de l'aigua, de l'exacte descripció de l'entorn. Què voleu que us digui, hi ha una connexió directa entre la sensibilitat d'en Nil i la meva, i cada poema em deixa una mica trasbalsat.
    Tot esperant un tercer (i un quart, i perquè no un cinquè, hahaha) acte, se'l felicita, rapsoda Nil!

  • Un poema amb vida a cada mot...[Ofensiu]
    brins | 22-03-2020 | Valoració: 10


    Desitjo que et puguis recuperar aviat, Nil, la meva filla i el meu gendre fa dies que també es troben malament, amb febre inclosa, però no han aconseguit que els facin cap prova ni que el 061 els telefoni per fer-los un seguiment. Hi ha un gran col·lapse.

    M'ha agradat molt poder retrobar el teu personatge, és tan real i està tan ben descrit, que em va quedar gravat a la memòria. Felicitats!És curiós que m'hagi fet recordar la formosor d'un matrimoni jove de color amb el qual vaig coincidir fa anys en una platja...Crec que tenien una bona posició econòmica perquè els acompanyava una noia que cuidava els seus petits fillets;em va embadalir el canyella fosc amb reflexos grisencs i brillants de la seva pell; eren tan bells, que fins i tot vaig pensar que es devien dedicar al món del cinema. No ho sabré mai, és clar.

    Una abraçada,

    brins

  • Mil gràcies amb salu![Ofensiu]

    Gràcies Atlàntis, gràcies SrGarcia pels vostres comentaris que escolto com paraules que reprodueixen el que sento dins l'ànima, però que no goso dir per que semblaria que em tires a mi mateix florestes. Curiós el mot llac com a sinònim de verdet. Jo faig servir sempre la paraula dormilega, però en poema he fet ús del mot dormilec per una qüestió de llargada del vers. M'alegro també, atlàntis que aquest Patatxap et porti entranyables moments de la teva minyonia. L'acabament del poema va coincidir amb el començament del malestar físic i això, doncs el dissabte i el diumenge vaig estar tot el sant dia davant l'ordinador, em va crear una sensació d'amor i odi envers la meva petita creació literària. Vaig arribar a relaciona el mal d'ulls i de cap amb les hores passades davant l'ordinador, que també té la seva part de raó, tot s'ha de dir. Tota la setmana abans, la vaig passar a l'hospital, tot el dia, fent companyia a un oncle ingressat de 91 anys... Per força havia d'agafar algun virus! No l'ha agafat el Príncep de Mònaco també? Ha estat avui cap a l'horabaixa quan he millorat en escreix, he començat a tenir gana i a tenir el cap "despejat". I és he passat dues nit sense dormir amb un pressió al cap insuportable... no tenia esma ni per anar al lavabo... Bé, no vull força la vista, demà em posaré a llegir els vostres nous relats, Salut, Nil.

  • Sensualitat elegant[Ofensiu]
    SrGarcia | 19-03-2020

    Et desitjo una ràpida recuperació i que la cosa no sigui massa greu.

    Una bona continuació del relat sobre el Buwa; el ritme solemne li dóna una sensualitat molt especial i elegant.

    Sobre les paraules:
    -"Verdet", al meu poble en diem "Llac", tant al llot mineral com a l'alga filamentosa a què et refereixes. Accepció recollida al diccionari cvb.
    -"Dormilec", mai havia sentit aquesta paraula en masculí; sempre havia sentit "Dormilega", encara que el substantiu fos masculí, com en el cas del gat. També recollit a l'Alcover-Moll.

  • descripció dinàmica[Ofensiu]
    Atlantis | 19-03-2020

    El bany del Buwa descrit de manera magistral, amb molt adjectius, tots col·locats al seu lloc sense molestar. La història del descobriment passa no pas en to narratiu sinó amb una descripció dinàmica que fa que s’apareixen davant dels ulla tota l’escena. Les paraules curosament buscades i trobades, la majoria conegudes per mi i aquest patatxap que m’ha dut records de quan amb els meus germans ens ficàvem en una piscineta que teníem.

    Un relat molt ben escrit com sempre i que expressa totes les hores de treball que hi ha al darrera.

    Espero que estiguis millor de la grip i que no vagi més enllà.

    Una abraçada

  • Gràcies![Ofensiu]

    Grans mercès,! a tots tres pels vostres encoratjadors missatges... La veritat és que he batallat molt en aquest poema, els dos últims dies sense parar... com aquell que diu ni menjava!. També us he de dir que m'estic recuperant d'una grip molt forta, tres dies amb una forta pressió al cap i els ulls, dolors musculars i mal d'estomac, aquesta nit passada fatal! i capficat amb la incertesa si tenia o no el Coronavirus... La salut és lo tot! Nil.

  • Expressions d'admiració...[Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 18-03-2020 | Valoració: 10

    És tan descriptiu... que el patatxap de'n Buwa ressona en tot el poema i en les meues oïdes. Molt significatiu, en aquella horabaixa que ressalta la negror de Kunta Kinte.
    Està tan encertat la descripció, que és magnífica.
    Perla de vellut

  • Enhorabona.[Ofensiu]
    Eric Martinez | 18-03-2020

    És increïble el coneixement i la increïble capacitat que tens a l'hora de crear històries, de tot cor et dic que m'encantaria algun dia arribar a poder tenir un habilitat i un coneixement tan extens com el que tens, cada vegada que llegeixo un dels teus escrits, em trasllado com una gota d'aigua entre les fulles d'un llac.

    Enhorabona.

  • lletra i esperit[Ofensiu]
    Urkc-Eduard | 18-03-2020 | Valoració: 10

    Les teves paraules són plenes de vivacitat. Retornent l'esperit i foc a les paraules. Era allà.guaitant l'estany, i com s'escapbuçava l'amor del narrador

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de Nil de Castell-Ruf

Nil de Castell-Ruf

73 Relats

1133 Comentaris

86009 Lectures

Valoració de l'autor: 9.92

Biografia:
Estació Arc de Triomf - BARCELONA - (Catalunya).
Signe zodiacal: VERGE.

(Amb) -Tacte! : nildepoesia@gmail.com

- LA CREATIVITAT ÉS LA INTEL·LIGÈNCIA DIVERTINT-SE
(Albert Einstein).


- Només escric poesia en moments en què em sento de debò vulnerable. Per això,
segurament, de sempre he equiparat la poesia amb el dietari íntim. Escrius i et consoles, destil·les el teu dolor o confusió, i si tens sort també et comprens.

Mariu Chivu (1978-), poeta romanès.


- Escriure és un treball humil: però vull que el meu sigui el més perfecte possible. I és únicament perfecte quan aconsegueixo excitar al meu lector, traient-lo fora de si mateix i del seu món, i portant-lo al meu món, bo i fent que la seva imaginació vegi i olori, oeixi i assaboreixi i senti tot allò que descric.

Lletres de Venècia.

F. Rolfe, (Baron Corvo),
escriptor anglès 1860 -1913.



- El Profeta (que Allāh el beneeixi i li doni pau!) digué: “Certament, hi ha encant en l’eloqüència, i certament, hi ha saviesa en la poesia.” Ṭabaqātu š-Šāfiʕīyati l-kubrà

- Allí on hi ha sensibilitat és més fort el martiri.
La pintura és poesia muda; la poesia és pintura cega. (Leonardo da Vinci)

- Vaig provar d'ésser poeta. I com que sóc un escriptor hàbil, i com que era quaranta vegades més sensitiu que ningú, vaig reeixir una mica. (Rupert Brooke, poeta anglès, considerat per W.B.Yeats, Irlandès i poeta també, com el jove més formós d'Anglaterra. El filòleg i poeta Francis Macdonald Cornford arribà a dir que Rupert Brooke era un jove Apol·lo de cabells d'or.

- La poesia no és cosa de sentiments sinó d'experiències. (Rainer Maria Rilke, poeta austríac)

- Tots els hòmens que primer toquen amb la paraula, després arriben més lluny amb les mans. (Antonio Skármeta, escriptor xilè).

- La poesia té 4 o 5 temes d'ençà fa 5 mil anys, allò que importa no és pas el que dius, sinó com ho dius. (Antonio Cisneros, poeta peruà)

- La poesia és l'evidència de la vida. Si la teva vida crema bé, la poesia només serà cendra. ( Leonard Cohen, poeta canadenc)

- La poesia és el camí per a la supervivència, per arribar a les consciències, per acceptar les derrotes, per saber viure les nostres misèries, per a estar prop d'allò màgic de l'existència. (Niño de Elche).

- La poesia es la musicalitat de les coses que discorren a ones per a recrear amb la paraula imatges visuals. ( Boris Pasternack, poeta rus )

- La poesía no quiere adeptos, quiere amantes. (Federico García Lorca )

- Ara mateix hi ha joves que diuen els seus versos. Per llurs ulls plens de vida passen les seves visions. (...........) ara amb el que ell de la bellesa ha fet veure, es commouen. ( Molt Rarament -fragments) - .Konstandinos P. Kavafis.

- WEBS amigues :

* L'ARMARI OBERT leopoldest.blogspot.com/

* Salvador Jàfer: La Terra d'Enlloc https://salvadorjafer.net/

* En Nil us recomana l'antologia 'Amors sense casa' recull, a cura de Sebastià Portell, més de trenta autors i gairebé cent poemes de temàtica LGTBQ catalana. Video: Entrevista a Sebastià Portell - Àrtic | betevé - YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=DHetwvOOndA




L'ARMARI TANCAT (POESIA HOMOERÒTICA CATALANA).

BARCELONA POETRY - HELLO POETRY. L'HOMOEROTISME POÈTIC D'EN

NIL - HOMOEROTIC - EUROPEAN HOMOEROTIC POETRY WITH A CATALAN

ACCENT - POETIC HOMOEROTISM IN EUROPE - HOMOEROTIC POETRY -

GALO-CATALAN HOMOEROTIC POETRY - OCCITAN-CATALAN HOMOEROTIC

POETRY - MEDITERRANEAN-CATALAN HOMOEROTIC POETRY.

HOMOEROTIC POETRY - HISPANO-CATALAN HOMOEROTIC POETRY.

POEMS BY NIL - POESIA HOMOERÒTICA CATALANA - BARCELONA POESIA

HOMOERÒTICA - LA POESIA HOMOSEXUAL D'EN NIL. - BARCELONA GAY

POETRY - HOMOEROTIC AND EUROPEAN POETRY - HOMOEROTIC

POETRY IN CATALAN. - EUROPEAN POETRY IN CATALAN - الشعر المثلي الكتالوني -

CATALANA HOMOEROTIC POETICA - 加泰罗尼亚同性诗歌 - KATALUNIAKO

POESIA HOMOEROTIKOA - ΚΑΤΑΛΑΝ ΟΜΟΡΕΡΟΤΙΚΗ ΠΟΤΕΡΑ - שירה

הומוארוטית קטלנית - KATALANS HOMOEROTISK PÅTRY - カタロニアホモエロティック詩 - CATALAANSE HOMOEROTISCHE POËZIE - KATALAN HOMOEROTİK

ŞİİRİ - KATALANSK HOMOEROTISK POOKER - KATALA HOMOEROTIKA

POETIKO - KATALĀNA HOMOEROTISKĀ POETRIJA - KATALO HOMOEROTINĖ

POEZIJA - KATALAANI HOMOEROTILINE POEETIKA - کیٹلان ہومیٹک پوٹری -

KATALÁN HOMOEROTIKAI KÖZÖSSÉG - ԿԱԹԱԼԱՆ ՀՈՄՈԵՐՈՏԱԿԱՆ ՊՈՂԻԿ

- КАТАЛАН ГОМЕРОТИК ПОЕТРИЯ - IPHAKATHI LESAKHATHAZI

HOMOEROTIC - КАТАЛАНСКА ХОМОЕРОТСКА ПОЕЗИЈА - KATALANISCHE

HOMOEROTISCHE POESIE - POÉSIE HOMOÉROTIQUE CATALANE -

KATALANSK HOMOEROTISK Poesi - CATALAN HOMOEROTIC POETRY.