PA-HÍS, PA-HÍS!!! (2ª entrega- "Assumptes.... ")

Un relat de: rnbonet

PA-HÍS, PA-HÍS!!!
Farsa/Serial relataire amb un punt d'allioli.

(2ª entrega - "Assumptes administratius interns")


El cul de Na Clapissa Atupal, marcolfa, es dirigeix directament, xafant fort les cames que el menen i el remenen, a l'Oficina de Reclamacions, Patents i Altres. Primer una galta, després l'altra, afegint-se als balancejos de malucs, escatainaven bufonament la volguda professió que professava i professa.
- Què no hi ha ningú?- demana, atansant-se a la finestrola.
Un pixatinters primfilat enganxa adreces a un munt de sobres. Aixeca els ulls i descobreix -emmarcada pels vidres de la finestreta- una vasta vall de començament de sina abundosa i mengívola. S'alça tant de repent per acudir-hi, que desfà el muntó d'una manotada. La cadira cau. Ell s'acosta com un bòlid, sense fer-li cas (a la cadira).
- Sí, senyora! Servidor, pel que vostè mane. Diga'm.
- Escolte'm! Mire…Vull presentar una queixa a les autoritats pertinents. Jo desitge, amb tota la meua ànima i tot el meu cos -sobretot amb el cos- exercir el meu ofici. I cada vegada ho tinc més difícil. Potser tindré d'emigrar per buscar feina. Ja fa més de tres mesos que no treballe i…
- No es preocupe per això, senyora! Ja sap que a Pahís el pagament de l'atur és instantani des del primer dia i que, a més a més, després del mig any tenim el subsidi indefinit, si… No ha cobrat vosté?- veient la cabotada afirmativa de Na Clapissa i ullant aquell regató encisador-. Sí? Aleshores…
- No m'ha entès, senyor! El meu hort fa temps que no és regat. La meua posada està òrfena d'hostes. La meua llar no troba caliu ni tronc que l'avive. No hi ha pardal ni bestiola terrera que niue al cau…
- Per això, senyora, haurà d'anar a l'Oficina Ministerial d'Agricultura, Vivenda i Pesca. Ho sent. Ací no podem fer res.
La xicota fa un nerviós sacseig. Tant, que la mamella esquerre quasi deixa albirar el mugró rosat i tibant. A l'oficinista li cauen les ulleres i la bava.
- Segueixe's sense enterar-te, xicot! Més clar i ras, si vols! El meu ofici sempre han dit que és el més antic del món. Que jo sóc meuca. Però, als temps que corren per aquestos indrets, on qualsevol joveneta inexperta opina que els hòmens són com els pets, que te'ls tires quan vols i et rota pels ovaris, i la majoria, a més de dir-ho, ho fan, - i abundantment i a pleret-, a mi no em contracta ningú, que cal pagar-me! Ni fent rebaixes! Si ho tenen de franc, a bones hores estan disposats els mascles a soltar els qüens, a afluixar pasta…
Unes llàgrimes d'impotència per no poder apaivagar les penes del penjoll al seu còvec sol·lícit han aflorat dels ulls maragda i redolen per les galtes nacrades de la ben plantada senyoreta. El buròcrata se'n penedeix.
- Quina injustícia! Esta joventut d'ara! Si tenen més delit que… -canviant el to-. Dona, si vol… Jo podria…
- Estaries disposat a treure'm del forçat atur, bon xicot? Em faries eixe favor, encant?-. Emocionada.- T'ho agrairé tota la vida, perla fina!
- Passa ací dins i ho provarem.
Clapissa entra, joiosa, enlluernadora. El diligent i servicial funcionari posa a la finestra el corresponent cartellet Tancat momentàniament. Estic esmorzant i tanca la porta amb pany i clau. Clapissa Atupal, melindrosa, s'asseu cama damunt cama, mostrant tota una cuixarra d'allò més bo, ibèrica de bellota, de pata negra.
- Em trobes agradable, nano?-. Descreuament de cames que ha permès endevinar les angines, com conta l'acudit del capellà i la mossa.
L'oficinista trau rojors de cara, centelles pels ulls, fum per les orelles. Ha fet petar dos botons de la bragueta. Armat i embadalit:
- Agradable, atractiva, adorable, immillorable, exquisida... Capoll de rosa, flor de getsemaní, lliri florentí, nenúfar d'aigües clares, Nefertiti meua…
(Deixe'm-los fent manetes, morrejades, tocadures a les parts més ocultes i tendres i tantes coses com vulguen vostès i siguen capaços d'imaginar i ingeniar, perquè ens tenim de traslladar en l'espai -que no en el temps- per continuar la història).

Comentaris

  • Òsties venideres! [Ofensiu]
    Màndalf | 29-04-2005 | Valoració: 10

    Et superes Bonet. Aquest fins i tot m'ha agradat més que l'anterior. Ara no trobo l'onze.

    M'en vaig per avui, una sobredosi teva pot ser mortal. Els llegiré més a poc a poc. He de reconéixer que de vegades em perdo entre les teves paraules novesantigues i m'ho he de tornar a llegir, però ja és això, no?

    Fins aviat

  • quins problemes que tenen en aquest pahís![Ofensiu]
    neret | 16-03-2005

    ja és allò que mai plou al gust de tothom! Del que he llegit fins ara teu, aquesta saga és el que m'està agradant més... bé i un relat d'un cardenal que vaig llegir fa temps.

    Trobo que al teu estil que sempre fa de bon llegir hi has sumat molta imaginació per empescar-te aquest pahís tan diferent i tan igual al nostre.

    Per cert, una pregunta una mica repelent si vols.... a l'hora d'escriure, ho fas seguint la teva manera de parlar, o segueixes aquest codi gramatical que s'ha fet famós darrerament pel tema de la constitució europea? és que jo només he estudiat en català estàndard i tinc curiositat per saber fins a quin punt estan normativitzats els nostres dialectes (soc de la terra de la boira jo).

    Ja et dic que no és per posar-hi peròs, que m'agrada molt com sona el català que utilitzes, només és curiositat.

  • Que bé que s'hi trobarien[Ofensiu]
    Lavínia | 31-01-2005 | Valoració: 10

    molts buròcrates com aquest del teu relat, Rnbonet! Amb algú que tingués "pernils de pota negra" i se li posés tan bé fins al punt de tancar la finestreta!! Res d'un puntet d'all-i-oli!! Té molta sal i pebre aquesta salsa!!

    Res. El que et vaig dir al primer conte: duus una tradició al darrere que ara la remunto a Jacme Roig (sense el misoginisme, però. Vaja!! Això penso, oi?)

    És un conte a tres etapes de per riure! està molt ben aconseguit, noi!!

    Fins una altra!!

  • xicot... em mataràs de tant riure!!!![Ofensiu]
    Capdelin | 31-01-2005 | Valoració: 10

    és que ets l´òstia!!! barreges tan bé, l´antiguetat amb la postvanguàrdia, la bellesa literària amb l´humor grotesc, la saviesa acumulada de cultura popular despolsada per tu, amb l´humor, la riallada del contrast poètic... jo no sé com no tens deus i mil comentaris a dojo... no es troba aquest estil, aquest vocabulari d´antiquari milionari, tantes i tantes expressions que s´empenyen una a l´altre per fotre´s lloc i amb òsties perquè s´acaba el relat i totes volen lluir sa pitrera... ets una passada... creu-me que em senten riure els rancis profes universitaris...
    espero amb impaciència llegir la tercera part... veig que encara està tancada la finestreta, amb el cartell "momentàneament"... o l´esmorzar s´ha convertit en un àpat darrere l´altre amb repeticions indigestives... o el pobre home, a la primera mossegada, s´ha ennuegat de tanta salsa picantona... je je je
    segueix, segueix... aquests plats tan típics, rics de cuina casolana, fets a "la buena abuela"... no es troben gaire... i així anem embotits de pizzes congelades i mariconades reescalfades que ens provoquen rots d´indiferència culinària-literària!
    un abraçada, AMIC en fruïcció...!!!!
    PD. el teu desafiament a que escrigui "un relat", ha arruïnat el meu cap de setmana, ha omplert la paperera de mandongilles de papers arrugats per avortaments d´inspiració... no t´hagués sigut més fàcil manar-me " espatlles de cabrit al forn" ( sóc un marujo en la cuina) o fer de cangur de la veïneta que té insomni i no em deixa dormir a mi tampoc...?

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de rnbonet

rnbonet

272 Relats

1589 Comentaris

357316 Lectures

Valoració de l'autor: 9.76

Biografia:
Tururú, turrruuuurrúrúrúrú!
ES FA SABER
A TOTHOOOM
QU' AQUEST RELATAIREEE
NO S'ENFADA NI ES CABREEJAAA
PELS COMENTARIS
ADVERSOOOS
ENCARA QUEEEE
ESTIGUEN FEEEETS
AMB MALA BAVAAAA.
Tururúu!Turrurú!

*********

rnbonet ha tingut fills i ha plantat arbres. Ara, entre altres assumptes i dèries, es torba escrivint. Punt i apart. Format en llengua forastera, "por justo derecho de conquista" i "por el imperio hacia Dios" -com tots els seus congèneres a la mateixa època-, utilitza sempre per escriure aquella que li era pròpia, -és a dir, la present- per allò de la identitat i els orígens. I possiblement -caldria un psicoanàlisi seriós- per fer la guitza a la "classe dominant" del seu País. Potser. Punt i apart. Es considera agnòstic i crític, còmic i tètric, dàtil i fútil, pràctic i teòric, bàquic i anàrquic... i tots els mots plans amb titlla que vulguen vostés, i algun que altre d'esdrúixol. Quan es posa filosòfic -cosa que sol ocórrer si li toquen els testets o les barjoles- busca amb un cresol el trellat perdut per tanta gent del país, per tal de retornant-lo al seu poble -abans de fer catúfols totalment-, i veure si aquest esdevé d'una punyetera vegada un poble normal, en un país normal. S'hi cansa aviat, però. I abandona fins l'altra tocamenta. Mentrestant, ritme, paisatge i mesura. Amb qualque excès escaient, oportú. Què li anem a fer! Som de carn! Punt final.

R en Cadena


EmmaThessaM en va 'encadenar' i jo he passat la cadena a "Ada Bruguera Riera" i a "Arbequina". I a "La banyeta del badiu", i a "Biel Martí".

(descobreix què és "R en Cadena")



*¿ I si visitàreu aquest

maridatge?

Un intent de col·laboració amb gent propera. I d'RC!