La merda de la cala

Un relat de: Alícia Gataxica

La mar estava calmada, els pins flirtejaven amb el vent, component una suau brisa, i el sol, encara ixent, acaronava les ombres de les roques com si intentés lluitar amb elles per guanyar terreny. Era una visió idíl·lica i jo intentava amarar-me de cada pam de cala, de la remor del mar batent les roques, de les aigües cristal·lines, dels còdols de colors. Només uns turistes que havien plantat l'ombrel·la, allà, a l'altra banda de la cala, trencaven aquella imatge romàntica.

La mala llet va començar amb les llaunes de cervesa i els paquets de tabac, els condons i tampons. Com cada matí vaig agafar la bossa del caprabo que duia i el pal de muntanya i vaig començar a recollir les "deixalles". No vaig aixecar el cap de la sorra en una bona estona, clavant un paper aquí, una llauna allà, remugant per sota del nas. I de sobte el vaig veure, una deixalla més, al costat d'aquells turistes que prenien el sol al peu del "bosc". El seu rostre negre i els seus ulls sense vida brillaven sota els primers raig de sol. La mar, en calma, li llepava la punta dels dits. La seva "nuesa" em recordava com la nostra intolerància era la causa d'aquell cos sense vida. La dona sota l'ombrel·la, amb un vestit de bany impúdic, que segurament havia costat més del que aquell home havia guanyat en la seva vida, va dir en veu alta:
-Aquests negres galifardeus, sols saben beure i fornicar, no és cert, noia?
Vaig aguantar les basques i em vaig deixar anar al terra mentre la càmera digital de l'altre turista immortalitzava aquell instant. Al dia següent la meva imatge va aparèixer a tots els diaris sota el títol: "Nueva avalancha de ilegales en nuestras costas".

Comentaris

  • Ohhhhh...[Ofensiu]
    Arbequina | 13-10-2006

    M'he adonat que avui fa un any es va publicar aquest relat.
    Felicitats, "la merda de la cala".
    Res... li trobo un gust estrany a aquestes tonteries de quadrar dates, etc

    Una abraçada

    Arbequina.

  • Crítica, social... i humor![Ofensiu]
    Arbequina | 13-10-2006 | Valoració: 10

    Lo de l'humor ho dic pel final, que em sembla molt divertit que sortís un "casual" com a immigrant.
    De totes maneres el veritable valor del relat és la crítica que hi te implícita (i explícita, ara que ho penso). Des del títol, que està molt ben posat, fins el final, és tot un crit enutjat i denunciant, primer contra els "guarros" i després contra la frivolitat respecte la immigració.
    Aquest relat em sembla molt rodó, molt ben parit, molt sensible, molt ben escrit... i ha d'estar molt ben puntuat. Un deu.

    Una forta abraçada.

    Arbequina.

  • Punyent[Ofensiu]
    Carles Malet | 15-02-2006 | Valoració: 10

    Hola Alicia,

    Feia molts dies que no m'aturava pels teus relats. Per cert, felicitats per haver estat escollida pel RCv2.0 (pots dir quin relat et publiquen o vols mantenir la intriga ...?).

    Amb la brevetat del teu relat d'imatges nues i sense floritures innecessàries, has aconseguit que el missatge arribi de forma realment impactant. Felicitats. Reprendré la lectura dels teus relats.

    Una abraçada,

    Carles

  • Fa mal[Ofensiu]
    Ze Pequeño | 03-01-2006

    aquest relat. Fa mal perquè sovint tanquem els ulls front aquestes coses.

    M'agrada molt com has mostrat contraposats el món ric dels turistes (on no falta l'aparició de a càmara digital) i la dels immigrants.

    Trobo que tractant-se d'un relat breu, has sabut introduir una pila d'elements que el converteixen en un gran text (descripció del lloc, personatges, crítica,...)


    Un bon relat.

    Fins la propera, una abraçadota i un any 2006 excel·lent!

    Salz.

  • Llibre | 24-10-2005 | Valoració: 10

    Dualitat de punts de vista en un text breu... no és fàcil, això, noia! I trobo que aquí funciona amb fermesa narrativa.

    El text està ben estructurat. És concís, aporta una història, unes idees i una crítica. I això amb 200 paraules? Felicitats, Alícia! De debò.

    LLIBRE

  • Molt bon...[Ofensiu]
    rnbonet | 22-10-2005 | Valoració: 10

    ...contrapunt entre les imatges idíliques del primer paràgraf i la cruesa de les escenes que segueixen i rematada amb el sarcasme final.
    Totalment aconseguit. Enhorabona!

  • Mmm, ...[Ofensiu]
    OhCapità | 20-10-2005

    crítica dura i pura, ben escrit aquest tema social, ... Reconec que us he de llegir més, no tan sols per la temàtica, perquè ho feu bé i perquè les canyes que hem de fer algun dia les poguem fer.

    OhCapità.

    PD: per cert, ara em miro tot el què tinc sobre el tema nàutic, i t'ho envio per mail.

    (No m'he oblidat però ... uns ulls em vigilen i tinc una fase tocada pel "orujo")

Valoració mitja: 10

l´Autor

Foto de perfil de Alícia Gataxica

Alícia Gataxica

45 Relats

322 Comentaris

83941 Lectures

Valoració de l'autor: 9.43

Biografia:
"El qual està segur de conèixer la fi de les coses quan tan sols han començat a realitzar-les és o un savi o un boig; no importa quina de les dues coses sigui, la veritat és que serà un home desgraciat, ja que ha posat un ganivet en el cor de l'enigma"






R en Cadena

"Unaquimera em va encadenar i jo he passat la cadena a la senyora Gali i la senyora Aisha "

(fes clic a la imatge i descobreix què és "R en Cadena")