A la forca [Secrets de Safareig juny]

Un relat de: Alícia Gataxica
A primera hora els safareigs del Portal del Castell eren un lloc tranquil, humit i fresc. Després s’omplia de crits, colors, cops de pala i enraonies de les dones. Quantes històries podien explicar aquells safareigs, lloc de confidències d’amants i de reunió de mestresses...
Aquell dia havia una jove nova que devia viure al altre costat del pont. La Lluïsa comença a malparlar d’algú i la noia nova prestà atenció, fer safareig és part de la condició humana.
—Si home, si, la casa del costat del pont, allí on el camí tomba per anar al molí —explicava la Lluïsa.
—Vols dir? — feren esfereïdes.
—I tant, i tant, el vell porc es fot la filla al llit i la dona s’ho mira amb un somriure. I ara l’ha deixat prenyada, cercant l’hereu que la mare no ha sabut parir! —Les dones cridaven esgarrifades. Alguna féu cara d’incrèdula i ella semblà molt ofesa— jo mateixa ho he vist —reblà amb seguretat— quan vaig anar a buscar el pa, la nena estenia la roba i el pare, mira que mira, amb la mà a la butxaca dels pantalons a munt i avall, panteixant i suant el marrà —les dones feren cara de ofeses però en els seus ulls brillava l’interès.
—Segur que és la casa al costat del pont —fou la única pregunta de la nova. La Lluïsa assentí i la noia agafà el poal i marxà.
Al dia següent la Lluïsa tenia una nova història:
—Sabeu que l’atguazil ha detingut a la dona de Can Paulet? —Les dones feren que no entre pics de pala i expressions sorpreses— Si, diuen que li ha tallat la verga a trossets al pobre home.
—Pobre home? Però no dies que es beneficiava la filla? —Féu una de les dones.
—I ca! —Féu la Lluïsa— El porc viu a la casa de davant. Aquest és de la casa del Pont a la dreta, pobre home, un bonifas que mai havia fet res a ningú. La dona, una meuca, ja us ho diré jo. Qui talla la verga al seu home i mira com es dessagna fins morir és una meuca. A la forca l’han de portar aquesta —digué amb autoritat.
-A la forca, si, a la forca —assentiren les altres dones del safareig.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Alícia Gataxica

Alícia Gataxica

45 Relats

322 Comentaris

83642 Lectures

Valoració de l'autor: 9.43

Biografia:
"El qual està segur de conèixer la fi de les coses quan tan sols han començat a realitzar-les és o un savi o un boig; no importa quina de les dues coses sigui, la veritat és que serà un home desgraciat, ja que ha posat un ganivet en el cor de l'enigma"






R en Cadena

"Unaquimera em va encadenar i jo he passat la cadena a la senyora Gali i la senyora Aisha "

(fes clic a la imatge i descobreix què és "R en Cadena")