L' ENCANT DELS TERRATS.

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran

Quina cosa més maca eren els terrats!!!!, tant a l' hivern per pendre el sol, com a l' estiu per a pendre la fresca els vespres estrellats.
Els terrats tenien un munt d' utilitats. Es podien fer servir per estendre la roba i per altres útils com fer volar l' estel, i fer volar els coloms instalats a uns colomats coneguts popularment amb el nom de torratges.
Barcelona era molt aficionada a la colombòfila. Sovint s' organitzaven concursos de vol molt importants.
També en els terrats s' hi feien reunions o festes de veïns, i unes lluides verbenes.
Recordo una verbena de Sant Joan a on s' hi van instal.lar unes taules plenes de coques, fanalets, banderetes... i amb la música d' un organillo...es va organitzar un gran ball.Em ve al cap que un dels balls més característic d' aquella festa va ser el del fanalet. Cantàvem cançons..."mirando al mar soñé que estabas junto a mí...." "pintor que pintas iglesis, porqué no pintas angelitos negros...." "tengo una vaca lechera, no és una vaca cualquiera......"
Els dies de verbena, als carrers s' hi podia sentir tot el rebombori de la gent de la venta ambulant, oferien pomes ensucrades, tutti-frutti, núvols de sucre....
Al finalitzar la diada s' enjegaven desde els terrats uns globus, recordo un de la Betty-Boop i en Popeye... que divertit!!!!Que bé que ens ho passàvem!!!Ay!, si pogués tornar a aquella època.

Comentaris

  • unaltre món[Ofensiu]
    vitrasius | 13-03-2006 | Valoració: 10

    Els terrats representen un altre món. Diferent de les vivencies viscudes als carrers. Recordo molt bé els terrats del barri gòtic de Barcelona on he passat molt bones estones jugant en la meva infantesa, metre les pares eren atenet a les visites desl amics i parents. jo jugava amb els nens i nenes al terrat.

  • Recordo els llençols blancs![Ofensiu]
    Unaquimera | 13-03-2006

    Saps que recordo jo dels terrats, M Pilar? Dons la imatge increible dels llençols blancs ( quan jo era molt petita, tots els llençols eren blancs i les baixeres no eren ajustables ) voleiant com unes enooormes ales... anava a dir de papallones, però no, haurien d'haber estat d'àngels a l'hora del pati, ja que no paraven de jugar, pujar, baixar, aletejar i giravoltar. Si tanco els ulls, encara puc "veure" la imatge que m'ha recordat el teu relat ( disculpa'm el tuteig, però de tant llegir-te, s'enganxa una certa familiaritat que confio que disculparàs... ) i recordar aquells sons de plomes nedant al sol.
    Que agradable ha resultat llegir-te!
    Una abraçada amb somriure inclós,
    Una quimera

  • Jo també...[Ofensiu]
    kukisu | 12-03-2006

    vaig viure les emocions d'un terrat al barri de la Ribera barceloní, amb els colomars i la roba estesa a tots els vents, el veïnat, les festes, tot un ambient per desgràcia ja desaparegut. Les campanes de Santa Maria del Mar marcaven les hores de la nostra vida... Encara ho enyoro.
    Moltes gràcies, noia, ets fantàstica!

  • Sempre aconsegueixes fer-me recordar...[Ofensiu]
    angie | 11-03-2006

    Ai, Pilar, quin relat...
    M'ha transportat al terrat del barri de la Ribera, tocant de Santa Maria del Mar, on cada dia pujava amb la mare o l'àvia a penjar la roba i on gats de tots colors prenien el sol sobre les teulades que morien unes sobre les altres.
    Allà escoltava música a l'estiu mentre jugava amb els amics de l'escala i allà berenàvem i ens férem els primers petons d'adolescents...
    Ui... ja no continuo perqué m'estic emocionant.
    Que n'eren d'especials aquells moments i quant d'encant repartien els terrats, a l'hivern quan ningú volia pujar i a l'estiu quan tot el temps lliure amb ells el compartíem...

    Sempre he viscut amb pisos amb terrats i ara que no visc a un àtic, ho faig en un primer amb una gran terrassa, no he abandonat la visió del campanar del poble ni la dels gats fent la ronda....

    angie

  • Comparteixo la teva malenconia[Ofensiu]
    ferran2005 | 11-03-2006

    Jo també estimo moltíssim els terrats i especialment el meu (amb les mares passa igual...). Però no faig aquest comentari per explicar com de bé m'ho passo al meu terrat sino per destacar el paper que van tenir, i no ho hem d'oblidar, a la Barcelona dels primers anys del franquisme. Eren espais de reunió i de llibertat, i també espais per a fer safareig.
    Ara poca gent queda que tinguem safareig i terrat... la imatge d'una persona estenent un mar de llençols blaus i blancs és ja força onírica.

  • Els terrats són un passet..[Ofensiu]
    Vero | 11-03-2006

    més cap al cèl.

    En la casa que visc ara, el terrat és alt, gran i ampli. De vegades pujem a fer-nos el café, a contemplar la mar i les teulades.
    Encara estenem la roba allí, i de festa, segur que en fem alguna aquest estiu.
    M'enrecordat molt d'Aloma, la novel·la de Rodoreda.
    Moltes gràcies!

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

315372 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com