Els instruments de corda de la Barcelona del segle XVIII

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran

Tenim molt poca documentació referent a la noblesa de la Barcelona del S. XVII i XIX, que tracten sobre els seus estudis de guitarra i de viola (instruments de corda). Tenien opció d'aprendre aquesta sonaria els fills de la aristocràcia barcelonina. També se li pot afegir la dansa que la gran majoria seguia per la seva educació.
A la biblioteca de Catalunya es conserva un gravat del 1757, que representen vuit vinyetes d'alumnes ballant mentre d'altres estant tocant.
L'escola de cordelles va ser creada a l'any 1538 fins a la seva extinció al 1767. Un dels primers documents que coneixem és del 2/03/1716 i es refereix als germans Antoni i Manel d'Amat i de Junyent, el seu oncle i tutor Francesc d'Amat i Planella els hi compra dos instruments de corda.
Antoni d'Amat serà el pare del baró de Malda, escriptor dels coneguts "Calaix de Sastre". El seu germà petit Manel d'Amat i de Cortadas serà Virrei del Perú.
Els dos germans d'Amat van estudiar el 1761 fins al 1776 a l'escola esmentada anteriorment.
Gràcies precisament al diari privat del baró de Maldà coneixem una sèrie de nobles que tocaven la guitarra casi tots de la generació del més universal guitarrista català de l'època Ferran Sor (1778-1839).

Aquests aristòcrates eren el noble Francesc Gelpí, fill del propi Josep M. d'Amat i Amat, el fill del marqués de Camany i Francesc M. Sabater i Camps.

El calaix de Sastre del baró de Maldà ens parla de molts episodis de la seva viola i dels noiets que anaven a tocar a la catedral i l'església del Pi i aprenien dansa a Santa Maria del Mar.
Va ser una època magnífica per dedicar-se a escoltar els instruments de corda amb la seva sonaria.

Maria Pilar





Comentaris

  • M'ha agradat llegir-te [Ofensiu]
    J.Lluís Cusidó i Ciuraneta | 25-05-2008 | Valoració: 10

    Sempre resulta enriquidor llegir treballs com el teu que a més de oferir-nos una magnifica riquesa narrativa ens amplien els coneixements M'ha agradat llegir-te

    J. Lluís Cusidó i Ciuraneta

  • Comentari[Ofensiu]

    Gràcies Vicent, pels teus agradables comentaris. Ets home intel·ligent i just representes bé la teva professió. M'agrada tot el que escrius i sobretot ets una bona persona.
    Una forta abraçada,

    Maria Pilar


l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

314629 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com