La cadira del Rei Martí

Un relat de: Maria Pilar Palau Bertran

La custòdia que està posada damunt de la cadira d'argent daurat, que la tradició suposa que pertanyia al Rei Martí.
En veure's el Rei greument malalt i enno tenir successió ja que el seu fill, Martí el Jove, va morir a Nàpols, ell va creure que el millor era oferir el seu tron a qui més se'l mereixes. El Consell de Cent prengué la decisió que en aquesta règia cadira no hi pogués seure ningú, només que Jesús Sagramentat Rei de Reis.
El Consell de Cent calculant l'edat del Rei va decidir datà la Cadira a l'any de 1444, època que es creu que podia haver estat feta.

Pels volts de 1980 ens entretindrem a contemplar la quantitat copiosa de joiers que hi són penjats, obres dignes de mencionar totes fetes per artesans catalans, malgrat tot això van pensar que potser millor que en traguessin alguns dels joiells, per poder lluir més la cadira, però la vàlua excepcional i el caràcter artístics van creure que eren dignes de continuar sent exposats.

Aquell dia de Corpus és per mi dolçament recordat, una bona amiga de la meva mare, la seva filla, la meva mare i jo, quan entraven la cadira a la seu a l'acabament de la processó. Era l'únic dia que l'exposaven al públic i en entrar van veure una meravella:

Aquí hi ha altres presentaries, com un:

Pectoral del bisbe Moragas i així com sortint del mineral peça molt interessant i valorada en cinc-cents duros.

Aquí hi ha una ploma de robins, que Felip IV portava al barret quan va venir a veure la Custòdia i va col·locar aquí al davant.

Una garlanda d'or del baró de Sant Vicenç, que va guanyar a França.

Una pera de cinc diamants i un altre pera d'una senyora que va regalar, també en diamants.

D'aquí en amunt és or massís, pedres i perles, i d'aquí en avall, plata sobredaurada.

Aquí hi ha una trena d'or treballada de diferents maneres...

Una faixa en picotí de perles, cada coral és un diamant i una pedra preciosa i moltes més.

Senyors i senyores ara ve el millor...

Aquí hi ha un gall o galleret que canta si hi ha res per l'escolanet.

Consellers, confraries, col·legits, tot Barcelona era representada a la processó de la Seu.

Barcelona està satisfeta del regal del Rei Martí

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Maria Pilar Palau Bertran

Maria Pilar Palau Bertran

225 Relats

507 Comentaris

314696 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Hola soc la Maria Pilar, he dedicat tota una vida al negoci de les antiguitats, si algú vol visitar la meva web: http://www.antiguitatsvila.com/.
Suposo que alguns de vosaltres em deveu conèixer, doncs ja fa gairebé un any que volto per aquí. M'agrada escriure temes més aviat populars i costumbristes, alguns d'ells són records de la meva vida des de la infància, també podeu trobar algun tema d'antiguitats i d'art en general que fa anys que alegren la meva vida. M'agrada dibuixar i tinc una bona colla d'auques fetes. Estic preparant un llibre que recollirà relats, auques i dibuixos, com és la primera vegada que ho faig i vaig una mica despistada, si algú hi està interessat que m'ho demani per correu i ens posarem en contacte.

El meu e-mail es: adema1820@hotmail.com