El preu de la vida

Un relat de: qwark

- Venen amb alguna idea?
- A veure si poguéssim mirar el catàleg... - començà ella.
- Faltaria més! - exclamà el venedor, fent ostentació del seu amplíssim somrís - Mirin, aquests són els models estandarditzats d'última generació. Perquè vostès volien un model estandarditzat, no és així? Jo és el que dic, per aconseguir-ne un de corrent, només caldria...
- Ni se li acudeixi!- protestà l'home tot indignat - Nosaltres no som d'aquesta classe de gent!
- N'estic segur. I per tant, no voldrien estar al mateix nivell que aquells pervertits.
- De cap manera! - confirmà ell.
- Aleshores, facin-me cas. Les bones famílies destaquen pels seus models d'alta gamma. Aquests són els últims que han sortit. S'estan venent molt bé i és lògic: la qualitat és extraordinària.
- Aquest és prou mono! - interrompé la senyora, assenyalant-ne un.
- Bé, precisament aquest no és recomanable si fan vida d'exterior - com m'ha semblat comprendre que fan -. Massa blanc, ja saben, la capa d'ozó. Però si pensessin en un ambient d'interior, és una ganga.
- Clar. És més barat perquè té tara - protestà l'home, que encara estava indignat perquè li havien insinuat que era un pervertit i ara el tractaven de pallús - Ni parlar-ne. En volem un que estigui en bones condicions, que ens duri molts anys.
- Observo que són uns clients exigents. Sembla que estan interessats en una mena de tot terreny, que sigui a la vegada estèticament impecable i de màxima fiabilitat. A la pàgina següent tenim una sèrie de models que acompleixen aquests requisits. Que els hi sembla?
- No estan malament - feu ella, amb recança, doncs trobava que no feien tant de goig com aquell que era massa blanc.
- I aquests no tenen tares? - preguntà l'home amb desconfiança.
- Tenen una fiabilitat del 99,5% - contestà amb veu ferma el venedor, ple d'orgull.
- Els trobo sosets - s'atreví a dir la dona, amb to desencantat - No tenen res amb més personalitat?
- I és clar que sí. Mirin, és aquí: Gamma "Carisma".
- Caríssima? - interrompé l'home, escandalitzat pels preus que veia.
- Són models basats en grans personatges del segle XX. És pràcticament una edició per a col·leccionistes. És història viva i glamour en estat pur.
- Aquest més barat, també té tara? - l'home començava a inquietar-se en veure que les seves exigències estaven elevant el preu fins a nivells perillosos- També es crema?
- Bé, el cas és que pot perdre el color i...ehem... es podria considerar que es crema, no estrictament però... Què els hi sembla aquest altre?
- "Model Elvis" - llegí la senyora en veu alta - és bufó. Qui era aquest Elvis?
- Feia pel·lícules, cantava, ballava.... Segur que no el coneixen?
- Un actor! - els ulls de la senyora s'il·luminaren de tal manera que el venedor va entendre que la venda ja estava tancada.
- I, d'això - comentà nerviós l'home, posant en tela de judici els valors morals que abans havia defensat amb virulència - Aquest preu el podríem amortitzar en un futur amb la cria?
- Joan! - exclamà ella avergonyida.
- Bé - contestà el venedor intentant reprimir les ganes de riure - De fet sí que està dotat per la cria, però el seu valor afegit resideix en el fenotip i no pas en el genotip. Per tant, la possible descendència - atzarosa, per dir-ho d'alguna manera - no tindria un fenotip idèntic i, potser ni tan sols similar. Val a dir que a Genomics actuem segons la Constitució Europea, que prohibeix l'eugenèsia. Així que, a efectes globals, no estem millorant la raça; no introduïm millores a llarg termini. En resum - va fer el venedor en consultar les cares d'estranyesa dels seus clients en front de les seves explicacions tècniques - que no en traurien diners. En cas contrari, de que viuríem nosaltres? Ja, ja , ja.
- I encara que no serveixi de res, no podrien fer-li més gran el...
- Maria! - digué en Joan, sobresaltat, vermell com un tomàquet.
- Sí, és clar. Es poden fer tantes modificacions com vulguin, però han de tenir en compte que el preu també va pujant. Això sí, sempre queda millor que tenir el model "pelat", per dir-ho d'alguna manera.
- Maria, que això ja comença a sortir-se del pressupost...
- Si ho desitgen, tenim un pla de finançament totalment novedós. Tenen algun pis en propietat?
- Sí, precisament ahir vam acabar de pagar la hipoteca a trenta anys - va respondre de seguida la Maria, intentant convèncer al venedor que estaven capacitats per comprar el model Elvis (i fer-li alguns retocs).
- N'estaran orgullosos! No hi ha gaires parelles que acabin de pagar la hipoteca abans dels seixanta - el venedor va observar que en Joan l'anava a corregir, però la Maria li va fer el típic gest de "Calla, estaquirot! Que en feia de temps que no em prenien per una joveneta" - Perfecte. Aleshores, Genomics els hi ofereix la possibilitat de finançar el seu fill amb una Tarifa Plana, que inclou absolutament totes les despeses: menjar, roba de marca, educació en el nostre centre d'educació d'alt rendiment (en aquest cas per a futurs cantants), assegurança contra accidents (perquè malalties no n'ha de tenir fins als 40 anys, on potser serà vulnerable a la grip durant 3 mesos). Pensin que a partir dels 25 anys, podrà començar a treballar i en poc més de 5 anys ja hauran recuperat la inversió. A partir d'aquí, tot beneficis - excepte el 5% de Royalties pertanyents a Genomics. Mirin, aquí tenim un gràfic amb la rendibilitat.
- Tot això guanyaríem? - va fer en Joan, incrèdul.
- Evidentment. Li garantim per contracte.
- D'acord - van dir tots dos, mirant-se amb convenciment - Ens el quedem!
- Me n'alegro. Han fet una bona compra. Ara els atendrà l'enginyer que s'encarregarà de la seva comanda, amb qui poden discutir les possibles modificacions del seu Elvis Genomics.
- Quina emoció! - exclamà ella - Ja tinc ganes de ser mare.
- Ha estat un plaer servir-los. Poden passar a recollir el seu Elvis Genomics d'aquí a nou mesos.

Comentaris

  • Un bon diàleg de ciència-ficció[Ofensiu]
    nuriagau | 19-07-2010 | Valoració: 10

    Com que jo sóc menys llesta que el Biel i el Maurici, et diré que no he endevinat de què es tractava allò que volien comprar fins gairebé el final del relat. Potser és que tampoc m'he fixat massa en el títol.

    Un diàleg molt fresc i espontani, amb un narrador omniscient de tot allò que pensen els tres interlocutors ens ha anat dosificant la informació que configura aquesta història.

    Potser, en un futur, es podran comprar els fills així. Jo preferia un model Lluís Llach, segurament resultarà baratet.

    Enhorabona, qwark!

    Núria


  • Sensacional[Ofensiu]
    Kasperliano | 31-07-2007 | Valoració: 9

    Mágrada la barreja que fas; tecnologia i Elvis i el tractament crític general. ets un referent, sens dubte

  • on anirem a parar[Ofensiu]
    Perry | 17-06-2007

    m'ha agradat el relat perque caricaturitza la societat en la qual ens estem convertint

    on anirem a apara si d'aquí uns anys poguessim triar els nostres fills..

    quanta hipocresia

    no havia llegit res teu seguire lleginte

    petons

  • sí és previsible[Ofensiu]
    ANEROL | 17-06-2007 | Valoració: 9

    per`ben narrat, àgil

  • Tot té un preu[Ofensiu]
    Biel Martí | 08-02-2006

    Portant a un nivell surrealista la clonació humana i l'estudi genètic, amb un sentit de l'humor àcid i encomiable i una redacció més que bona. La idea del toc que es dóna a la criatura amb genoma de personatges famosos m'ha encantat. L'única pega (si no en digués cap no seria jo) és que des del començament un intueix per on va el relat i resulta relativament previsible. Potser no tenies cap intenció que no fos així, però espatlla el fet que no hi ha cap sorpresa...

    Biel.

  • No t'havia conegut fins avui.[Ofensiu]
    SANTANDREU3 | 08-11-2005

    M'agradaria tenir la teva imaginació i la teva classe. Per molts anys.

  • Molt bo[Ofensiu]
    XvI | 01-05-2005

    Barrega ironia, amb un puntet de sarcasme, amb una base de ficció otiginal. Tant en aquest com en altres relats que t'he llegit, trobo que li dones la dosi justa de tecnicismes, que sempre és perillós pel risc de distreure el qui llegeix del que volies explicar.

    Digui el que digui el venedor, no ho sé... potser al mercat negre encara podrien treure alguna cosa per la cria.

    salutacions

  • vet a saber...[Ofensiu]
    ROSASP | 01-05-2005

    Irònic i cru, però encara que sigui un relat de ficció, no el veig pas tan desencaminat de com pot estar un possible futur.
    M'ha fet somriure la possibilitat de finançament, amb tot inclós. Ara que el preu tan desorbitat de les vivendes fa que es demanin les hipoteques a 25 o 50 anys, potser deixaríem per herència als nostres fills que s'acabessin de pagar el seu propi neixement.
    Sona subrealiste, però no pas impossible, potser si que a la fi tot tindrà un preu...
    I com sempre, qui el podrà pagar?

    Apa, fins a la propera!

  • Genial[Ofensiu]
    xesco | 01-05-2005 | Valoració: 8

    Podria ser un diàleg de qualsevol dels clàssics de ciència ficció. Enhorabona, em declaro un fan teu.

Valoració mitja: 9

l´Autor

Foto de perfil de qwark

qwark

59 Relats

410 Comentaris

97675 Lectures

Valoració de l'autor: 9.61

Biografia:
Químic de formació, professor de professió i escriptor de vocació, des que vaig abandonar el meu somni juvenil de ser estrella de rock. M'agradaria ser escriptor de professió, professor de vocació i saber tot el que pugui del món en què vivim.

Agraeixo a la gent de Relats en Català el fet de poder tenir un espai com aquest. A mi m'ha servit per a tantes coses que es faria avorrit dir-les totes.


Podeu preguntar per mi aquí:

qwark79@yahoo.es