"Ciutadans de Catalunya", ja els tenim aquí. I PART

Un relat de: Gica Casamare

El part del nou partit antinacionalista (català) al Tívoli, que de moment s'anomena "Ciutadans de Catalunya". Els De Carreras, Tubaus, Espadas i Boadellas , fent política (amb performance policial inclosa), m'han fet recordar una experiència entre antropològica i religiosa que vaig viure en temps universitaris.
A la facultat d'Història, Geografia i Filosofia de la Universitat de Barcelona, es van fer unes jornades sobre cultura i nacionalisme, finançat pel Ministeri de Cultura (en mans del PP, llavors). Aquelles jornades es van fer famoses perquè l'acte de cloenda va acabar amb un "Viva España! Viva la Constitución!" per part de Francesc de Carreras, Francisco Caja i Ivan Tubau, entre algun patriota constitucional més, després que un boicot contundent fes que l'acte s'hagués de suspendre i que Aleix Vidal-Quadras no pugués fer la seva conferència (bé, ni tant sols va arribar a entrar...).
D'aquell coitus interruptus nacionalconstitucional en vaig treure com a resultat la pèrdua del meu llibre de Rovira i Virgili, que em va costar molt tornar a trobar en una llibreria, l'amargor de no haver pogut sentir els exabrupte de Vidal-Quadras en directe i l'amistat amb Álvaro, secretari de Barcelona del Foro Babel.
Aquesta estranya amistat es va consolidar en l'aixopluc que li vam oferir alguns companys de facultat davant l'allau d'objectes poc contundents que es van llançar, cosa que em va disgustar força. Però el principi de tot plegat va ser dos vespres abans, a la mateixa sala i a la mateixa facultat.
Aquell vespre, es feia una conferència en el marc de les jornades, Arcadi Espada era un dels ponents, conjuntament amb una professora sèrbia que explicaria l'origen romàntic del nacionalisme serbi (vaja, que volien sentir que Sèrbia, com Catalunya, s'ho havien inventat uns literats romàntics). El presentador era un tal Joaquim Molins. No, no era el polític de CiU, era un professor universitari que ara fa poc es va presentar per rector a la UAB. Va perdre.
Un grup d'estudiants independentistes, comunistes i anarquistes van formar un reduït front popular que al començar la conferència, es van aixecar de les cadires que van okupar, van llançar bombes fètides i al crit de "fora feixistes de la universitat!" van abandonar la sala, i em van deixar sol en l'heterodòxia nacionalconstitucional de l'acte, i sota sospita per tots els presents.
Jo vaig patir la conferència, contenint-me, però també rient. Va ser divertit quan l'Ivan Tubau, aquell dia entre el públic, li va demanar a la professora sèrbia qui eren els serbis i els bosnians a Catalunya. La professora, que era una opositora a l'ultranacionalista Milosevic i a la seva política agressiva, va dir mig somrient: "los nacionalistas serbios de Milosevic serían los españoles y los bosnios los catalanes, porque los ultimos son los que se separarían y los primeros los que lo impedirían", tot això amb to de retret vers els serbis (espanyols). El Dr. Joaquim Molins va haver de posar ordre a la sala.
Les meves rialles en l'assumpte, més el meu recaragolament de dolor d'estómac davant coses com "en Cataluña estamos peor que en la Alemania de Hitler, porque el era nacional-socialista, pero Pujol es nacionalnacionalista, sin política social", va fer que un home baixet, calb i amb ulleres, a l'acabar l'acte es posés a parlar amb mi i em preguntés si jo era del seu "rollo", jo li vaig dir que no, que era independentista i que volia saber què deien en actes com aquests.
Civilitzadament vam intercanviar algunes impressions, però s'hi va anar apuntant més gent i, a l'adonar-se'n que era un nacionalnacionalista (no pujolista), la conversa es va anar convertint cada cop més incivilitzada. El moment més àlgid, va ser quan totalment envoltat i responent a tort i dret, una àvia molt maquillada m'estirava del braç i em cridava "el valenciano no es catalan, lo pone en la constitución!". No vaig perdre en cap moment de vista el bolso de la benerable senyora, es podia convertir en element d'imposició d'ordre constitucional.
Aquella allau nacionalconstitucionalista em va deixar exhaust. Per sort, no traumatitzat (ni mental ni físicament).
El cap de dos dies, l'allau va ser anti-nacionalconstitucional i no només de paraules. Jo vaig donar aixopluc a l'Álvaro. M'ho va agrair convidant-me a un sopar-tertúlia de Foro Babel, com a representant de l'independentisme democràtic (ostres!).

Comentaris

  • Molt i molt bo, aquest relat![Ofensiu]
    Arbequina | 22-10-2006 | Valoració: 10

    Vaig a per la segona part!

    Una abraçada.

    Arbequina.

  • És simpàtic. Està ben redactat.[Ofensiu]
    Unicorn Gris | 08-03-2006 | Valoració: 8

    L'he trobat un bon text. Li poso un 8, que és bona nota (el millor dels notables).

    En conjunt he entès bastant el text, llàstima que no sigui tant maxi-mastegat com jo faig els meus, en algun punt he perdut una mica el fil. En fi, res és perfecte i aquest text és bo.

    Gràcies per comentar-me l'Auca de Zapatero. Espero que seguim comentant-nos mútuament textos, perquè els bons escriptors han d'unir-se!

  • Que divertit, Gica![Ofensiu]
    filladelvent | 07-03-2006

    "en Cataluña estamos peor que en la Alemania de Hitler, porque el era nacional-socialista, pero Pujol es nacionalnacionalista, sin política social"

    hohoho, he rigut he rigut amb el teu relat autobiogràfic! Ha estat tota una sorpresa trobar-te per aquí amb un nou relat que pinta molt bé sobre tot aquest xou que estàn muntant... una bona sàtira, una gerra d'aigua freda perquè s'aclarin les coses, ens anirà bé a tots.

    Ja saps que et seguiré llegint, i encantada. Petons!

    -Filladelvent-

l´Autor

Foto de perfil de Gica Casamare

Gica Casamare

71 Relats

182 Comentaris

111874 Lectures

Valoració de l'autor: 9.64

Biografia:
Nascut en la boira enmig de la il.lusió de la llibertat nacional i la justícia proletària, entre torrades castanyes de tardor.
No gaire esportista tot i guanyar una lliga de futbol sala, sent el suplent més complet de la generació d'or de les monges!
Ara, servent de la RES PUBLICA.

http://casalsprat.blogspot.com