Som nit i dia

Un relat de: Esther Llombart Ramis
La seva mà aguantava el selló de la bicicleta perquè jo pogués arrancar, segura i confiada, primer donant-me embranzida amb el peu dret i després posant a l’altre pedal el peu esquerre, fins que tots dos peus donessin voltes amb sincronia. Quan el meu cos deixava de tremolar i mantenia la vertical, la seva mà se soltava dissimuladament i jo pedalava, amb el convenciment que la mà continuava acompanyant-me. Quan captava la meva soledat, em bloquejava i els peus tocaven el terra en un acte reflex d’arrelament. Ell aplaudia content perquè ho havia fet molt bé.

Anys després, alguna cosa va canviar. A casa, els crits feien trepidar les parets i s’hi respirava un aire carregat d’alcohol. Jo fremia quan el veia aparèixer i desitjava que la seva mà no s’apropés. Em tancava sola a l’habitació encreuant els dits perquè el pom no girés. Amb els meus peus feia força cap avall com si així el terra es pogués esfondrar i m’imaginava que m’escolava per una escletxa i desapareixia per sempre més.

La vellesa i un Parkinson avançat l’han fet prostrar en un llit. Alça la mà titil•lant i replega els dits com si sostinguessin un got imaginari. M’adono que tots els meus records són maniqueus i això fa que la ràbia i la llàstima se succeeixin, com la nit i el dia, i que em pregunti constantment si es mereix que el continuï cuidant. Li dono aigua, és el que vol, però qualsevol dia boirós li posaré a la beguda unes gotes que el duran sota terra. El seu destí serà foc o paradís? I el meu, quin destí tindrà el botxí que jutja i executa?

Comentaris

 • Realitat[Ofensiu]
  kukisu | 04-05-2018 | Valoració: 9

  Gràcies, m'ha agradat molt.

 • Jornada ARC del Microrelat en Català[Ofensiu]


  Cartell

  Invitació

  Jornada ARC del Microrelat en Català

  Biblioteca Esteve Paluzie - Associació de Relataires en Català

  Dissabte, 21 d'octubre de 2017

  [ Inscripcions ]

 • Enhorabona![Ofensiu]

  Benvolgut / benvolguda relataire:

  Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat, pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista del VII Concurs ARC de Microrelats "Mitjans de transport" i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.

  És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria, t’agrairíem que, al més aviat possible, ens fessis arribar l’autorització perquè el relat sigui inclòs al recull.

  Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com el text que adjuntem al final d’aquest comentari amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ MITJANS DE TRANSPORT, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les teves dades personals.

  Cordialment,

  Comissió Concursos


  TEXT AUTORITZACIÓ

  En/na .........................................................................................................

  amb DNI. número ......................................................................................

  i nick/pseudònim relataire ............................................................................................

  AUTORITZO a l’Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat ...................................................................................................

  seleccionat del mes de ..............................................................................,

  del qual en sóc autor/a, en el recull de microrelats “Mitjans de transport” que s’editarà a finals de 2017.

  on vull constar amb el nom d'autor/a ............................................................... (en cas de no omplir aquest apartat s'entén que l'autor/a vol aparèixer al recull amb el nick/pseudònim amb el qual ha participat al concurs).

  Així mateix també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.

  Data .......................................

 • En tres paràgrafs...[Ofensiu]
  Olga Cervantes | 20-01-2017 | Valoració: 10

  ...aconsegueixes descriure una vida miserable. No té cap sentit que un pare abusi d’aquesta manera de la seva filla o de qualsevol altre nen. Però la teva concreció en descriure-ho és fantàstica. Felicitats.

  Una abraçada

  Pinya de rosa

 • Brutal[Ofensiu]
  Aleix de Ferrater | 19-01-2017 | Valoració: 10

  Caram, m'has deixat de pedra després de llegir aquest relat. I això que ha començat suaument, amb tendresa. Però a mesura que la història va avançant la negror es va apoderant de l'escrit i el final és paorós. Malgrat tot, una història ben viva. Una abraçada.

  Aleix

 • Buffff [Ofensiu]
  Montseblanc | 03-01-2017 | Valoració: 10

  Un relat curt però molt intens. Que comença bé, amb tendresa que posa un somriure als llavis del lector per glaçar-li després a mesura que avança l'escrit. Amb un final que fa esborronar. De vegades les coses s'espatllen, molt. I no hi ha res que sigui completament negre o completament blanc...

Valoració mitja: 9.75