Per als qui callen

Un relat de: Reguitzellera

Eren les 7 de la tarda, però en Pere no volia tornar a casa. Ja no tenia res a fer, els seus amics se'n havien anat a casa, a fer els deures. Els hi tenia enveja. Els seus pares els havien vingut a buscar, però ell ara campava sol per la gran ciutat, i sòl tenia 9 anys. Mirava distret els aparadors, i pensava en temps millors. Es preguntava perquè li havien robat la infantesa, perquè pensava com un nen gran. Sabia que l'infern duraria massa, massa per poder-lo aguantar. S'havia estat informant: no podia marxar de casa fins als 18 anys. Onze anys, en Pere no es podia fer a la idea del que era allò, un temps odiós. Els avis havien mort l'any passat, i la mare ja no era la mateixa. Es passava els dies plorant, el pare no parava mai a casa. No tenia ningú. En Pere anhelava que la Rita, la seva tutora, el tragués de tot allò. La situació era insuportable.
Les hores passaven i en Pere no va tenir més opció que tornar a casa: l'esquena li feia mal, el cos li pesava. Eren les vuit de la tarda i ningú contestava. En Pere seguia tocant el timbre, no es podia creure el que li estava passant. Dolgut i cansat, es va posar a plorar. Les llàgrimes li queien cara avall. En Pere no sap quan temps va estar així, sol recorda l'arribada del seu pare, fent pudor alcohol, ignorant-lo. Com una pedra en el camí, el mogué amb el peu. Un peu que va fer massa força. I així les puntades de peu i els insults venien l'un darrere l'altre, l'estona es va fer interminable. En Pere sols volia sortir-ne viu.
Ara són les 4 de la matinada, i en Pere no pot dormir. Li fan mal els cops, la mare no és a casa. En pare diu que no sap on para aquesta boja. En Pere sap que la mare no tornarà. En Pere sap que la mare l'ha deixat, ha fugit, l'ha abandonat. I de sobte, en Pere sent molta por, una por indescriptible. De sobte, en Pere se n'adona que la situació és insostenible. En Pere plora, però sap el que ha de fer. Silenciós, ha agafat la motxilla de l'escola, l'ha omplert d'un munt de roba. També hi ha posat els seus estalvis, un parell d'euros mal comptats. En Pere espera a que passi el temps, a que els roncs del seu pare es facin patents.
I sol, a la matinada, ha fugit de casa. En Pere vol la mare, en Pere no sap on va. No ha dormit en tota la nit, i els peus li porten a l'únic lloc on en Pere se sent segur: la seva escola. Trist, recorda els dies en què la mare i ell jugaven al parc de la vora. Trist, s'endinsa cap a les aules, encara fosques. La seva classe no és tancada, en Pere s'asseu al seu racó i s'endormisca. Els somnis el porten a un lloc millor, on les preocupacions no existeixen, ni les pallisses tampoc.
En Pere somnia amb la Rita, i la Rita el desvetlla. Sorpresa, li pregunta que fa a l'escola tan d'hora. "─Rita, et puc dir una cosa?" i amb la veu eixuta i madura en Pere li narra la situació. "─Per què plores?", li pregunta en Pere, sorprès de la reacció de la seva professora. I la Rita li diu que ja s'ho ensumava tot allò, i que no sabia perquè no havia actuat abans. I en Pere que somriu, i la Rita que l'abraça. I en Pere que pensa: "Crec que per fi me n'he sortit, crec que per fi sóc lliure".

Comentaris

  • I, amés,[Ofensiu]
    ginebre | 25-11-2006

    El títol és boníssim. Per als qui callen. Els més indefensos. De veritat, endavat!

  • Aquest relat[Ofensiu]
    ginebre | 25-11-2006

    es impresionant i m'ha tocat a fons. Has explicat molt bé aquests sentiments. Et felicito.

  • kispar fidu | 29-07-2006

    bones!

    un escrit de crítica contra els maltractaments! Un tema actual i per desgràcia cada cop més diari.

    Per als qui callen, per aquells (i sobretot, en aquest cas, aquelles) que per por es deixen enfonsar i no miren amunt intentant obrir les ales per aixecar el vol i els llavis per cridar la seva justícia amb totes les forces.

    Tens raó: "T'agraïria però que a part dels preciosos escrits amb els que em deleites, afegeixis la teva valoració... encara que sigui dolenta!!", jejeje, tota la raó, em sap greu, és que sovint els textos m'inspiren altres escrits relacionats i acabo fent-ne un comentari resposta sense dir la meva veritable valoració...

    i ja que em fas aquesta proposta que considero ben certa i bona, m'he passat per aquí per fer-te una valoració! jeje:
    Trobo que el tema està ben escollit ja que com he dit abans, és molt actual i cada cop creix més el problema.
    Penso que potser per part de la mare és una mica irresponsable marxar de la casa deixant al seu pobre fill sol amb el pare... sabent perfectament que ell és qui rebrà la seva absència...!

    Potser hagués ampliat més algunes parts del text per tal que el lector s'introduís més en l'escena... però força bé!

    apa, ens veiem per aquí!
    que vagi bé,
    Gemm@

  • El teu relat....[Ofensiu]
    Pepastor | 23-05-2006

    El teu relat m'ha fet surtir les llàgrimes. M'he emocionat perquè jo tb vaig ser una persona adulta des dels 8 anys i recorde que m'ho passava mal. Em preguntava perquè havia de tenir aquestes idees de major que no corresponien a la meua edat. No vaig ser maltractada com en Pere però em feia mal veure les noticies a la tele que només parlaven de guerres. M'afectava veure altres nens i nenes vivint en condicions infrahumanes, sols/es i indefensos.
    Gràcies per fer-me recordar la meua infantesa.
    Besets
    Pepastor

l´Autor

Foto de perfil de Reguitzellera

Reguitzellera

20 Relats

69 Comentaris

26249 Lectures

Valoració de l'autor: 9.39

Biografia:
Des del dia que vaig nèixer(ara fa 18 anys) fins ara, no puc dir amb paraules la quantitat de coses que m'han passat. Per això escric, suposo, per desfogar aquesta quantitat de sentiments que s'evoquen a mi i em brinden(a vegades) un món molt bonic.