Misteri Manhattan

Un relat de: ernestina

Nova York a principis d´any. En parella. Passejàvem agafats de la mà, de tant en tant ens fèiem un petó entre el tràfec dement dels oficinistes. Erem un parell de conillets enamorats a la gran poma. El món feia unes coses i nosaltres en fèiem d´altres.
Pel matí havíem vist els Yankees guanyar als Orioles al Yankee Stadium del Bronx. Els Orioles eren de Baltimore - quin nom aquest, Baltimore, res dolent podia sortir de Baltimore. Si hi havia un indret on ser feliç per sempre més, aquest s´havia d´anomenar Baltimore.
Havia estat un dia molt nord-americà. Ella no s´aborria. Tot era nou i lluent.
Jo em fixava en la gent, les seves gorres de beisbol, els irritants i aguts xiscles de suport, allò estrany que menjaven. Aquell zoo.
A la tarda vam decidir anar a prendre una cervesa al Cafè Figaro del Greenwich Village - un barri encantador, ple de llums i ple de màgia - després buscaríem un lloc per sopar.
El gran Jack Kerouac havia estat un client habitual d´aquell bar, i volia visitar-lo, imaginar-me´l envoltat de beatniks a mitjans dels cinquanta, bevent i recitant poesia francesa al voltant d´una taula plena de papers i d´ampolles ( les pel·lícules de carreteres, les barres i estrelles ).
Creuàvem Washington Square xerrant animosament sobre el volum toràcic dels policies locals, quant tot d'una vam sentir uns renecs. En català.
Provenien d´un grupet de pidolaires asseguts en un banc d´un cantó de la plaça.
Deia coses de borratxo, marranades i renecs, però les deia en català, no hi havia dubte ( m´havia fet una revisió mèdica poc abans; jo hi sentia bé, m´heu de creure).
Me'l vaig mirar sorprès, era el típic captaire urbà, què voleu que us digui:
Barba i cabells llargs, capes i capes de roba bruta envoltant un cos eixut i deixat de la mà de déu, un barret de llana, flaire corporal intens, etc.
Li vaig preguntar d´on era, què hi feia allà, què passava; en sentir-me es va alçar del banc fent un posat molt aspre i va fugir de mi empenyent un carro de supermercat farcit de mantes i paperots i coses velles.
El vaig seguir durant uns metres a una distancia prudent. Érem a Manhattan, desconeixia les intencions d´aquell paio i no volia provocar els seus amics.
Les mans em suaven lleugerament. Ella em seguia a pocs passos, un pèl espantada.
Jo li feia preguntes sense parar però era inútil, el vaig acabar perdent de vista entre la gent. Finalment vaig donar mitja volta, inquiet i confós:
Què havia passat? I com? Què havia passat? D´on sortia aquell paio?
Ella em va preguntar si estava bé - em veia intranquil -, m´havia d´oblidar del tema, no m'hi havia de capficar, era tard i teníem gana.
Vaig pensar en tornar a la plaça després de sopar ( un burrito amb doble formatge en un plaent restaurant mexicà de Bleecker Street ) però ja era tard i no vaig gosar de buscar-lo tant de nit.





Comentaris

  • postal de nova york[Ofensiu]
    neret | 14-02-2005

    hola ernestina,

    a mi també m'has portat a recòrrer els carrers de nova york. Fa poc que hi he estat i he disfrutat passejant amb el teu text per Greenwich Village i m'has despertat la curiositat per veure un partit dels yankis (encara que crec que un partit de beisbol ha de ser profundament aborrit). Ara, trobo que el text funciona molt millor com a postal de nova york que com a relat de misteri, perquè es queda a mitges, sense arribar a extreure el suc a la història del captaire, si és que en té alguna ( i sino te la podries inventar, que per això estan els relataire) Apa, salutacions i endavant!!

    autopromoció: jo també he escrit tres relats sobre nova york, igual et fan gràcia, es diuen trilogia de nova york I, II i III (és el que tenen les trilogies). Apa, si te'ls llegeixes ja em diràs que et semblen!

  • Bé. però...[Ofensiu]
    pivotatomic | 13-02-2005

    Hola!

    Aquest relat és el primer que et llegeixo. M'agrada molt com descrius Nova York (per un moment, m'hi has fet tornar) i també algunes de les sol.lucions que fas servir (Baltimore, el volum toràcic).

    La pega, és el final. La història s'acava aquí o segueix? Si segueix, no problem. Si el final és aquest, el primer que em ve als llavis és un gran... I?

    De totes maneres, chapeau pel teu estil i la teva capacitat per evocar un lloc que em té el cor robat com Nova York!