Miss Daisy

Un relat de: Yurral Salocín

- Es deia Miss Daisy i havia estat apuntant l'home amb una pistola- Va dir, traient-se un pes de sobre. - apuntava l'home descalç- Va afegir, mentre es girava per no veure el cadàver.

- També hi havia una altra dona. Oi? - Jo inquiria de forma pausada. Un llarg interrogatori s'intuïa a partir d'ara, ja que això darrer no m'ho empassava ni amb whisky- Em pot dir el seu nom?

-No- va contestar de forma tremolosa- No el conec, de debò.

No obstant intuïa que volia protegir algú. Un membre de la família hi estava implicat directament i m'estava sent ocultat de forma expressa.

- De ben segur? - vaig exclamar amb socarroneria - Sé que va ser víctima d'una violació. I després, una venjança, un ajustament de comptes, ha dut aquest home a la mort. Aquesta vendetta, sospito, ha estat executada per una tercera persona... - vaig fer una pausa per veure si l'interlocutor deixava anar prenda - I vostè coneix l'assassí. No és cert? - tornava a preguntar, més acusant que no pas demanant informació.

- Jo no sé res! Ara estic massa trasbalsada com per a contestar preguntes- Ella, era una senyora de mitjana edat, vestida de forma estrafolària i, de vida fàcil, diuen uns, distesa, d'altres. I molt aficionada als comes etílics.

- Tots sabem què ha passat. Li proporcionarem ajut psicològic - vaig dir per tranquil·litzar- Però li estic demanant un altre cosa. Oi que m'entén?

- Si l'home de l'americana blanca l'hi hagués fet el mateix potser vostè tampoc parlaria massa. No?

- Vol dir que hi ha hagut amenaces? - Vaig dir mentre anava prenent notes.

- Ja s'havia comportat de forma violenta en d'altres ocasions - Va contestar per justificar-se.

Què més donava? El discurs lent. Les hores i hores fent preguntes. Una cigarreta que encenia la propera, sense descans. En veritat, era tot com un gran puzzle, hi tenia totes les peces, i únicament havia de remenar-les una mica per tal de que encaixessin soles al seu lloc. Era qüestió de temps i de jugar. Jo sabia els que ells no sabien. Jo sabia que ells pensaven que jo no sabia, i això em donava la gran avantatja. Per tal de fer el cercle més i més petit tan sols havia de preguntar les coses a les quals ja en coneixia la resposta i veure com i què em responien. Aquest joc m'agradava, era el meu. - Creu que un assassinat es justifica sols per això? - Vaig dir donant l'esquena i mirant aquell cadàver d'un home sense sabates, blanc, d'edat madura.

El mort no s'aixecaria per assenyalar-me el seu Sant Martí i els altres afluixaven les paraules amb comptagotes.

(Ara, estimat lector, pot llegir-lo a l'inrevés, pàrraf a pàrraf, i esdevé un relat diferent, que no invers! Provi-ho i decideixi quin ordre li agrada més)

Comentaris

  • Atenent la voluntat...[Ofensiu]
    rnbonet | 30-01-2006

    ... del 'creador', testifique que m'ha semblat més encertada la versió primera. La de l'inrevés l'he tenguda que llegir dues vegades (manca de pràctica).
    PS. No seran deu, els dofins de la marraixa?