L'últim adéu

Un relat de: Larivor

Mentre el capellà sermonejava l'auditori, que atentament escoltava les lliçons del mestre espiritual, entre cant i cant, en Joel resseguia amb la mirada tots els detalls d'aquella petita església. Començant per aquells sants i verges mig nus, sanguinolents, semblava que encara ara estiguessin agonitzant mig vius, mig morts. Tot havia estat construït amb la finalitat de crear una atmósfera de temor, de por al càstig diví; les columnes allargassades i rectilínies, aquelles figures penitents que et miraven cara a cara. Un altar. Aquell senyor vestit amb túnica. Rera seu un enorme retaule ple de personatges estranys amb llurs àngels i instruments musicals, cetres, misèria, creus... se servien de la ignorància dels pobres fidels, que amb la por de ser castigats per un Déu bo i pietós, però que els fustigava dia a dia, s'agenollaven davant el capellà demanant perdó i clemència per no anar a parar a l'infern.

Mica en mica, el fred se li anava posant a dins i mil pensaments li passaven pel cap al lent ritme d'al·leluies i lletanies que es recitaven pausadament... Era veritat que l'Eddie no tenia família? No hi havia ningú assegut a la primera filera i el capellà en cap moment s'havia referit als seus familiars tal i com és normal segons la litúrgia. Però algun amic devia tenir... però en Joel no creia pas que cap dels assistents fos amic seu, l'Eddie tenia 28 anys i aquells feligresos passaven tots de la seixantena.

Semblava que el ritual tocava a la fi, i mentre els creients passaven a cruspir-se aquell tros de pa redimidor, va decidir anar marxant, mentre el missatger del Senyor en to silent recitava l'última frase:

Descansi en pau, Eddie Blanch

El Capellà havia estat molt bé, comentaven les avies que s'havien acostat a l'enterrament. No som res... Llei de vida...

Collons!, només faltava una bona dosis d'hipocresia, aquella gent no sabien ni qui era l'Eddie.s'hi havien acostat, tal com feien amb tots els enterraments que s'oficiaven en aquella cèntrica parròquia de Barcelona. En Joel era ateu confès, no suportava cap tipus de religió i molt menys la gran mentida que anava lligada amb el cristianisme.

Un cop acabat l'ofici, la processó va seguir cap al cementiri. En Joel va decidir desfilar cap a l'Hotel del costat de l'Església, on havia llogat una habitació per aquells dies a la capital. Hotel Can Manel, habitació 12, 3er pis. No tenia cap ganes de seguir escoltant aquells comentaris i menys de compartir l'últim adéu del seu amic amb aquella mena d'escarabats de mal averany.
Començava a fosquejar i el ramat de paraigues negres deixaven enrere el camí de xiprers, després d'uns quants pares nostres. El petit cementiri començava a quedar desert. Des de l'habitació de l'Hotel podia veure aquella filera de formiguetes com desfilaven lluny de la tomba de l'Eddie. Era el moment d'anar a fer la última visita al seu amic.

No parava de ploure, aquell plugim insistent acompanyava en Joel des que havia arribat a la ciutat comtal, ja feia 3 dies. Semblava que el perseguia com a Harrison Ford a Blade Runner.

Vas ser tot just arribar al sepulcre, que la pluja es va deturar per un moment. Un tro eixordidor va fer estremir el terra i tot seguit una llança brillant va atravessar el cel estabellant-se com un bòlid sobre d'un xiprer. L'arbre va quedar partir tot just per la meitat del centenari tronc. Instants després la tormenta es desfermava novament, però aquest cop el temporal era més profund. La pluja i el vent colpejaven, ara, l'ànima dels vius, dels morts i de les pedres que custodiaven l'abatuda imatge d'en Joel, amb els genolls clavats al fang, plorant per l'arbre i per la vida que ja no era vida.

Adéu Eddie.

Comentaris

  • doncs comença bé[Ofensiu]
    Shu Hua | 22-04-2005 | Valoració: 9

    jo també reitero allò de l'ambientació, la tempesta (que no tormenta) del final, el llamp, tot plegat queda fantàstic, a punt per veure una imatge de cinema negre. Queda bé com a conte sol, jo crec. Com inici de novel.la, fa que prometi, ara, penjar-la a poc a poc, trigaràs molt, però vaja, per què no?
    En fi, que benvingut i que m'ha agradat i que, malgrat haver promès que no tornaria a valorar, a tu, per ser el primer cop, t'ho vull fer.

    Glòria

  • Gràcies[Ofensiu]
    Larivor | 23-03-2005

    Hola,
    doncs em fa molta ilusió tot això que dieu i m'anima a continuar escrivint. Aquest relat és un fragment de la novel.la que estic fent, Nicte ho ha ben encertat! en concret el principi.
    La Thalassa em va informar que es podia penjar per fragments i em sembla que ho faré.
    Ens veiem,

  • hi ha més oi?[Ofensiu]
    Nicte | 22-03-2005

    Carai! et felicito per haver-me fet llegir i sense imprimir el relat! Imagino que, com diu la Conxa, el fet d'haver-se criat entre l'ambient de sants i esglèsies, copses perfectament el què hi descrius. M'ha agradat pq se fa lleuger i ràpid i no ho sé, et fiques dins com en una peli... Uff, jo no sé d'escriure relats què haig de dir però a mi m'ha agradat i prometo llegir-te més!!

  • Benvingut[Ofensiu]
    Conxa Forteza | 22-03-2005

    La millor manera de donar-te la benviguda supos que és llegir el teu relat, com diu Thalassa descrius molt be l'ambient i per els que hem estat criats dins un ambient enrevoltats de "santscristos" és fàcil imaginar-ho, esperant el teu pròxim relat ...

    Una abraçada
    Conxa

  • Saps?[Ofensiu]
    Thalassa | 22-03-2005 | Valoració: 9

    m'agrada com descrius l'ambient, és sent, és fàcil d'imaginar i viure'l... No sé si és cert, i tan me fa. Està ben escrit.

    Endavant i benvingut!

    Thalassa

l´Autor

Foto de perfil de Larivor

Larivor

8 Relats

10 Comentaris

11472 Lectures

Valoració de l'autor: 8.83

Biografia:
Romà Picañol Pujal
rpicanyol@yahoo.es


Tinc 28 anys, visc a Tona, un poblet vora Vic. No sé gaire que dir-hi aqui...
Vaig estudiar filosofia però no em va pas anar gota bé, així que vaig anar per un altra camí i ara treballo...
puaj!! això no interessa, seguim per on anava....
m'agrada molt escriure desde sempre, el meu problema és la falta d'un xic de disciplina per fer-ho asiduament, espero que aquesta web hi ajudi. També soc mandrós per llegir i llegeixo menys del que m'agradaria per pura ganduleria de posar-m'hi. Els llibres que he llegit que més m'han agradat, impressionat o arribat al fons són:
El pendul de Foucault
Dune
El senyor dels anells
Em considero força... molt freak i segueixo sent un nen en molts aspectes, espero no creixer mai. Jugo al Magic (un joc de cartes coleccionables) i a l'ordinador, benbé com un nanu.
No me n'amago pas, al contrari.

Una abraçada a tots i totes!