Llapis i paper

Un relat de: Núria Freixa Domènech
Tan sols setze anys. Espera a recer el demà. L'ara és un sol esquitxat de promeses.

Enamorada, la Nina, beu d'una deu que creu inesgotable, amb tota la fe i l'encanteri dels anys novells. Massa aviat però, ell, un baliga-balaga, empren volada. Desconcertada, ferida, decebuda, s'arruga com un parrac. Més tard la ràbia l'enarbora, Escriu:

" Avui t'he matat i encara no ho saps. Com aquests arbres secs, despresos de tot, que albiro en l'instant d'esberlar a bocins el temps malviscut d'estar-te pensant.

Avui, vull arrencar aquesta soca i no deixar-hi cap arrel; només la terra somorta, i els cucs. Ells, sí. Perquè engoleixin i s'engreixin amb les minses partícules que encara em resten, de tu.

No et vull pensar, et vull cadàver! Vull ser l'enterrador amb pic i pala; foradar-me ben endins per enterrar-t'hi.

No et vull cendra. Volátil, t'escamparies arreu per retrobar-te a cada ullada; o em faries companyia dins aquest cofre, petit taüt, sobre el meu escriptori.

Avui t'he matat i encara no ho saps.

Jo no sé tampoc si, malgrat segar-la, la memòria, pot ser una sargantana."


El llapis ha estat la daga, el paper la tomba. Escriure, un cop més, l'ha Salvat.

Comentaris

  • betixeli | 11-04-2015

    Aquest m'ha agradat encara més que l'altre relat! M'encanta que amb els sentiments més podits se'n pugui fer prosa poètica, i aquí qudea palès que tu en domines la tècnica.

  • Tristor[Ofensiu]
    rosama | 15-01-2015 | Valoració: 9

    La ploma escriu sola, només captant el teu pensament, conjuminació de mots d' una manera esplèndida.
    Per contra ,molts d'aquests mots una mica tristois. Bé per a mi

  • Amor d'adolescent[Ofensiu]
    Materile | 14-01-2015 | Valoració: 10

    Un relat magnífic. Amb poques paraules descrius el desengany d'un amor jove, adolescent, i la "solució" al mal.
    M'ha encantat aquest final tan poètic: "El llapis ha estat la daga, el paper la tomba. Escriure, un cop més, l'ha Salvat."

    Materile

  • la prosa[Ofensiu]
    DomusSilvestre | 13-01-2015 | Valoració: 10

    Poetica hauria d'adjectivar-se amb el teu nom. Felicitats pel relat, o poema.

  • Guiomar | 13-01-2015

    L'amor et salva sempre Núria! I l'escriptura encara més! Felicitats

  • Tot o res[Ofensiu]
    E. VILADOMS | 13-01-2015

    Pobra, Nina! Quants amors i desamors li queden per viure! Blanc o negre, tot o res... així acostumen a ser els sentiments adolescents. Un poètic relat escrit des de la pell de la noia.

  • magnífic final!![Ofensiu]

    Enhorabona, Núria! El relat és magnífic, però a mi me n'enamora el final: realment poètic, ben trobat, original...una metàfora sorprenent!!

  • La sang a les venes[Ofensiu]
    Aleix de Ferrater | 13-01-2015 | Valoració: 10

    Un relat passional, magnífic, ple de sentiments adolescents i no tan adolescents, racionals i madurs en la forma d'escriure, de reaccionar davant la volada d'ell i amb un punt de sadisme parlant de cucs i cendres i cues de sargantana. Total, un relat molt ben escrit, que m'ha agrdat molt i molt i que espero tinguis molta sort en el concurs. Una abraçada.

    Aleix

Valoració mitja: 9.75

l´Autor

Foto de perfil de Núria Freixa Domènech

Núria Freixa Domènech

4 Relats

27 Comentaris

3985 Lectures

Valoració de l'autor: 9.92

Biografia:
Manlleuenca, filla de la boira, resideixo a Tarragona, a ran de mar, encara que darrerament es pot dir que sóc nòmada.
Estimo la paraula, el vers, el que es diu i el que s'endevina. L'escena, la lectura, les tertúties, i més que res desfullar els dies amb la gent que estimo.
Vaig donar la mà a la millor professió, la de mestra, i duc l'altre aferrada a la ploma, que m'ha regalat algun reconeixement, com ara el primer premi en el XXè Concurs de Poesia Ametista d'Arbúcies, abril de 2015 i un segon premi de poesia al Mercat de les Lletres d'Igualada, setembre de 2015.
He quedat finalista en el concurs de Cartes d'Amor de Sant Joan de les Abadesses, 2014, escrit que es va dur a escena i recentment s'ha publicat en un recull:"Cartes d'amor", i en el Concurs de Calafell, 2015.
Va tenir la seva gràcia i m'ajudà a omplir l'armari, guanyar el microrelat del REC d'Igualada el 2014.
S'han publicat poemes en revistes, reculls poètics, llibre de català de 2n d'Ed. Cruïlla i, alhora, han fet camí per teatres, escoles, biblioteques o passejades literàries.
Blocs: pinzelladesdart.blogspot.com; Territoris Creatius; bibliopoemes.blogspot.com.
Em trobareu al Face, instagram i al twitter.
Formo part de " Teatre Dona", de Barcelona, sota la direcció d'Araceli Bruch, on donem veu, portant a escena, el treball de creadores en el món del teatre, la literatura,i les arts en general, per tal de fer-les visibles.
Comparteixo paraula i afectes amb el grup d'amics:" Tarats pels relats".
He publicat: " Versos a Galet", poemes d'escola i carrer, amb il.lustracions de Marta Mateos. Editorial Neopàtria, 2016, i "Surts a jugar?" d'Editorial Neopàtria, 2018, amb il.lustracions de Sofía Lana Martín.
Tinc poemes inclosos en el recull poètic de diversos autors: "99 poemes per a Nadal" .
Encantada de formar part del recull de l'ARC, col.lecció Elisenda Sala, 2017: " Relats Absurds", amb la Marató de TV3, amb: " Coses que passen", i amb" Carlota" , en el recull de 2018: " Per la vida, arts i lletres solidàries", també per la Marató.