L’inexplicable crim de la xafardera de Ca l’Andreu

Un relat de: Ivan Bonache
El sergent Martínez fumava mentre esperava els resultats de l’autòpsia.
El cos l’havia trobat el marit a la butaca del saló. No hi havia indicis de violència, no s’havien forçat ni panys ni finestres, no faltava cap objecte de valor, ningú no havia sentit res.
Durant els interrogatoris només va treure en clar que aquella dona no parava de xerrar ni un segon, sempre malfiant, xafardejant i mentint per ser el centre d’atenció. Ningú no li volia mal, però tampoc semblaven gaire afligits. D’alguna retorçada manera, tothom tenia algun mòbil, però no podia acusar a un poble sencer.
El telèfon va sonar i el va despenjar abans de que sonés per segona vegada.

- Paco, fa molts anys que ens coneixem i les hem vist de tots colors, però res semblant a això. El cadàver presenta ferides de punció als llavis, com ja saps tenia la boca cosida, però aquestes ferides no expliquen el decés. No he trobat cap altre signe de violència i el cos presenta una inflor i un color vermellós estranys. Negatiu en tòxics. En obrir-lo s’ha desinflat com un globus i he verificat que tots els òrgans interns estan rebentats. Ja et pots fer una idea. Tinc una hipòtesi, però no t’agradarà.
- Què t’empatolles tu ara? – Va dir aixafant la punta de la cigarreta al cendrer. – Dóna’m el què sigui, no tinc per on agafar aquest cas.
- Vistes les evidències forenses i l’informe de la científica que corrobora l’absència de violència a l’escena del crim, no puc més que conjecturar que l’assassí era algú conegut per la víctima i que al cosir-li la boca va provocar una acumulació de paraules, gasos al cap i a la fi, que al no trobar sortida la van anar inflant fins a rebentar-la per dins. No hi trobo cap altra explicació.

Va penjar el telèfon sense donar crèdit al que acabava de sentir. Allò no podia arribar als seus superiors. S’inventaria un sospitós i faria córrer algunes badomeries fins que el cas quedés arxivat i la gent del poble se n’oblidés.

Comentaris

 • Invitació "Comuniquem-nos!"[Ofensiu]

  Benvolgut / benvolguda

  Com a finalista del VI Concurs ARC de Microrelats a la Ràdio
  ens complau convidar-te a la II Trobada ARC de Literatura en Català
  i a l'acte de lliurament de premis i presentació del llibre "Comuniquem-nos",
  on es faran públics els premis principals del concurs.

  Invitació

  Associació de Relataires en Català (ARC)

 • Enhorabona![Ofensiu]

  Benvolgut / benvolguda relataire:

  Enhorabona! El teu relat ha estat seleccionat, pel jurat d’autors i d'autores de l'Associació de Relataires en Català, com a finalista del Concurs ARC de Microrelats a la Ràdio “Comuniquem-nos!” i per formar part del volum recopilatori amb totes les obres finalistes.

  És per això que, en haver quedat seleccionat/ada en la convocatòria, i per tal d’avançar feina, t’agrairíem que ens fessis arribar l’autorització perquè sigui inclòs al recull.

  Només cal que ens enviïs per correu electrònic a l'adreça: concursos.arc@gmail.com el text que adjuntem al final d’aquest comentari amb l’assumpte AUTORITZACIÓ PUBLICACIÓ COMUNIQUEM-NOS!, tot fent un copiar i enganxar, i complimentant les teves dades personals.

  Cordialment,

  Comissió Concursos


  TEXT AUTORITZACIÓ

  En/na .........................................................................................................

  amb DNI. número ......................................................................................

  i nick relataire ............................................................................................

  AUTORITZO a l’Associació de Relataires en Català (ARC) a incloure el microrelat ...................................................................................................

  seleccionat del mes de ..............................................................................,

  del qual en sóc autor/a, en el recull de microrelats “Comuniquem-nos!” que s’editarà a finals de 2016 mitjançant una plataforma digital de publicació.

  on vull constar amb el nom d'autor/a ...............................................................

  Així mateix també atorgo el meu consentiment per incloure qualsevol altre microrelat seleccionat al llarg de la present convocatòria i del qual jo en sigui l’autor/a i a difondre el seu contingut (en part o totalitat) pels mitjans habituals de l’ARC.

  Data .......................................

 • Bo, molt bo![Ofensiu]
  aurora marco arbonés | 08-05-2016 | Valoració: 10

  Novel·la negra i crim inusual en l'àmbit policíac. Però, atesa l'afecció que la víctima tenia de xerrar, malparlar i xafardejar, no és estrany que algú n'estigués fins als pebrots i se la carregués sense miraments. Jo sospito del marit. Deu de ser un suplici viure amb una dona que li dóna sempre a la llengua sense contenció ni continència. Jo crec que és un crim en defensa pròpia i no m'estranya que l'inspector Martínez ho deixés córrer i es fes el llonguis.

  Molt bon relat, Ivan. Hi ha un toc sarcàstic en el teu escrit que no es veu a primera vista però crec que tu també has justificat l'assassinat de la xafardera de Ca l'Andreu. Ep, ho dic sense mala intenció.

 • Cruel[Ofensiu]
  E. VILADOMS | 24-04-2016

  Ho confesso, tinc debilitat per la novel·la negra i, de la manera que has desenvolupat el relat, penso que tu també. No cal que et digui que m'ha agradat.
  Quina manera més cruel de morir, però.

 • Molt bo[Ofensiu]
  montserrat vilaró berenguer | 20-04-2016 | Valoració: 10

  Un bon relat, molt enginyos

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda: