La perruquera invisible

Un relat de: JoanaCarner

La perruquera invisible


És dilluns. Són les deu i deu del matí i la perruqueria té l'atmosfera adormida i opaca pròpia del primer dia de la setmana a aquestes hores. El noi jove, d'aire esportiu -més a prop dels trenta que dels vint- s'enfunda la bata blanca que l'aprenenta li ajuda a posar-se. Li agrada aquest establiment. S'hi sent còmode. Les bates sempre precintades en sengles bosses transparents. Els aprenents saben rentar el cap, no com esdevé en algunes perruqueries, també cares i teòricament de categoria, on a més de rentar-te el cabell et renten part de la cara o et mullen mitja esquena. El jove, amb aire desimbolt, s'asseu a la cadira del fons amb els cabells molls, i el mirall li retorna la seva imatge satisfeta.
--És que normalment em fa l'Edu, li diu a la noia que de peus al seu darrere apareix reflectida a la lluna amb una pinta a la mà esquerra i unes tisores a la dreta.
--L'Edu està malalt. Si m'expliques com ho vols, crec que ens en sortirem.
--Ah, bé! Cap problema, li respon el jove, intentant que la veu no delati la contrarietat que sent en trobar-se en mans d'una desconeguda. --Només vull repassar una mica les puntes, respectant la forma. Li sembla que el to li ha sortit massa sec, i per arranjar-ho pren embranzida amb un somriure:
--No t'he vist mai a la perruqueria.
-Doncs mira que fa deu anys que hi treballo!, respon la noia, sense cap espurna d'amabilitat.
L'Emma -així es diu la perruquera-, té uns trenta anys. És alta, ha aconseguit recuperar la figura després de tenir un fill fa dos mesos. No és lletja, però tampoc és maca. Ben mirat hom pot dir que és anodina. Avui s'ha barallat amb el company i està de mal cafè.
No se li pot dir a una noia que creu que està de bon veure, que no t'has fixat mai en ella; és com dir-li: "Com a dona no despertes el mínim interès, ets completament invisible". El jove esportiu s'adona que és això el que ha precipitat el seu "no t'he vist mai a la perruqueria", i intenta arreglar la situació amb un: Bé..., potser és que sempre vinc d'hora. Es mossega la llengua, però massa tard. No, avui no és el seu dia; se li fa evident que la noia li respondrà que sempre hi és a primera hora. La mirada d'odi contingut de la jove li fa veure que, en efecte, ha enfonsat el rem fins a les profunditats. El so reconfortant del mòbil el salva de la resposta agra que tem. La conversa telefònica podria ser curta, però ell l'allarga tot el que pot. La perruquera comença la seva comesa sense dir un mot, sense demanar-li més informació sobre la tallada de cabell. Ni tan sols li mira el rostre en cap moment. Té fixada la vista en el cap i les tisores. Vol fer-li gruar l'ofensa que acaba de rebre? El noi no s'atreveix a fer-li cap indicació sobre les seves preferències pel que fa als retocs, ni tan sols a dirigir-li un comentari amable. Però, d'altra banda, tampoc és tan greu el que ha dit! a més, per què li cal congraciar-se amb la perruquera anodina?, es demana. Potser perquè no se'n vengi i li faci una destrossa, avui precisament que surt amb la Nora, es respon.
El resultat final és més aviat decebedor, però el jove d'aire esportiu està decidit que una mossa invisible no li aixafi la trobada amb la nova conquesta. Això sí, des d'aquest incident, quan parla amb una dona que no coneix gaire, ho fa sobre el temps.

Comentaris

  • Invisibilitat evident[Ofensiu]
    Unaquimera | 07-03-2009 | Valoració: 10

    En aquest relat has aconseguit recrear molt bé la quotidianitat, i aprofitar el que sembla un detall anecdòtic per a establir la base d'una narració que encurioseix a la lectora des del primer paràgraf, precisament perquè reconec l'atmosfera, perquè visualitzo l'escenari, perquè m'agrada l'ambientació que aconsegueixes només amb un parell de frases.

    A partir d'aquest enquadrament, la trobada entre dos personatges neutres en principi ( ell, amb caire esportiu, ella alta i anodina ) esdevé una topada entre dos estats d'ànims divergents, un xoc frontal del qual salten espurnes d'incomprensió mútua a força de paraules mal triades i pitjor rebudes.

    Has reflectit amb molt d'encert el mal que poden fer, en segons quines ocasions, uns pocs mots poc oportuns... en canvi, pel mateix preu, una mirada atenta i un somriure, i sobre tot una o dues paraules encertades, poden aclarir el dia a qualsevol!
    Si ho vols comprovar, llegeix Amb les cames separades i trobaràs un començament semblant a aquest, personatges coincidents, mirades i reaccions, paraules que van i venen. Ja estic acostumada a les nostres coincidències, però no per això deixen de sorprendre'm cada cop... agradablement, per suposat.

    Sense comentar-te el temps que fa, t'envio una abraçada càlida abans de què finalitzi l'hivern,
    Unaquimera

  • Un relat que parteix...[Ofensiu]
    Vicenç Ambrós i Besa | 03-02-2008 | Valoració: 10

    d'un fet trivial. Planteges o enfoques el relat amb un toc d'humor, i tot ell constitueix l'anècdota d'un mal tràngol pel noi i d'una sensació gens positiva per la noia. La veritat és que el perruquer té poca vista... O també, és clar, pot ser que la noia l'enganyi. Però amb quina finalitat?

    La noia, d'altra banda, és força susceptible, en el sentit que no dóna gaires explicacions i li costa poc de posar-hi mala cara. Potser és que el perruquer presta tanta atenció als cabells que ni tan sols no es fixa en les cares...

    En qualsevol cas, és un relat ben divertit i entretingut. Un d'aquells relats, d'altra banda, que mostren com no cal una sofisticada trama per tal de redactar una bona obra literària.

    Per cert, saps que he après una expressió? "Estar de mal cafè". Sempre s'aprenen coses noves, jeje!

    Una abraçada ben forta i gràcies per aquest relat i pel comentari! Esperaré amb candeletes la teva opinió (ja t'avanço que hi ha alguns errors: va anar tot tan de pressa que no em van ni deixar corregir les galerades).

    Seguim en contacte,

    Vicenç

l´Autor

Foto de perfil de JoanaCarner

JoanaCarner

22 Relats

124 Comentaris

34331 Lectures

Valoració de l'autor: 9.86

Biografia:
Vaig néixer fa un temps. Estimo les paraules. RC és un bon lloc per escoltar i per dir.
Els meus amors?
De cada autor, de cada poeta preferit, tinc una obra, una poesia preferida. De cada obra preferida, tinc un bocí preferit. De cada compositor preferit, tinc una simfonia, una cançó preferida...

=======

Ves-te'n

Ves-te'n. Però ja sento que, des d'ara,
a la teva ombra m'estaré.
Mai més, solitària al llindar d'aquesta vida
reclosa i meva, no seré mestressa
dels viaranys del cor, i no alçaré la ma,
serena, al sol, com altres dies,
sense el record d'allò que jo estimava:
la teva mà en la meva.
L'ampla terra amb què el Destí ens separi
em deixa el teu cor en el meu,
amb batec doble.
Tot el que jo somnio i faig t'enclou,
com serva el vi gust de raïms.
I quan a Déu prego per mi,
també el teu nom escolta
i veu les nostres llàgrimes
mesclades als meus ulls.

Elisabeth Barrett Browning (1806-61)