Fragments de la memòria.4. El Jordi.

Un relat de: minotaure

Els records van i venen mentre em passejo pel que havia estat el barri del tomàquet. El Mateu, el Ramon, el Lluís gran, el Jordi...recordo noms, escenes, circumstàncies, històries viscudes o escoltades.

El Jordi i la seva família vivien a la mateixa escala que jo. Ell era el gran de cinc germans; s'encabien tots en un pis força petit sota terrat. El seu pare, de jove, havia patit un accident de cotxe i li havien amputat un braç.
El Jordi explicava meravelles del seu pare: com tenia més força en el seu únic braç que molts homes en els dos, com havia après a fer-ho tot amb una sola mà, com els portava regals quan guanyava a les cartes...
Li vaig explicar a la mare el que deia el Jordi del seu pare, com l'admirava. La mare va contestar:
-¿Recordes que els vam donar el teu vestit de comunió per al germà petit? No se'n podien pagar un. Això sí, van fer un gran convit, però al restaurant encara els esperen per pagar.
I la mare em va explicar totes les misèries de la família del Jordi. Vivien d'una minsa pensió del pare i de les hores que feia la mare netejant cases alienes. Les passaven molt magres. En aquella època tots els mobles i els electrodomèstics es pagaven a terminis, si més no així ho feien les famílies treballadores, com les que vivien al carrer Llacuna. Els pares del Jordi també compraven així però al cap de pocs terminis deixaven de pagar. No podien comprar a gairebé cap botiga del barri perquè a totes devien terminis o tenien algun fiat que no havien saldat.
Em vaig adonar que molta de la roba que se'm feia petita l'acabava aprofitant el germà petit del Jordi.
-Tota la família són uns fatxendes. Més val que no li facis gaire cas al teu amic quan t'expliqui aquestes grandeses. Prou desgràcia tenen amb la seva misèria.
-Però es veu que guanya molts diners jugant a cartes.
-Pots comptar! Per això la dona ha de netejar la merda dels altres.
Jo estava confós.
-Ja ho aniràs veient. Nosaltres som pobres però no li devem res a ningú i podem anar amb el cap ben alt per tot arreu.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

minotaure

25 Relats

11 Comentaris

19741 Lectures

Valoració de l'autor: 5.00

Biografia:
Relats encadenats que també podríem anomenar novel·la.

M'interessa molt que em critiqueu ja que és la manera de millorar aquesta primera novel·la que he escrit. Sobretot la prosa, l'estil, l'estructura narrativa.... ja que la història és més difícil de jutjar amb aquest sistema de lliuraments a termini.

Gràcies a tots

Lluís

També he d'agrair a Copèrnic i Vladimir que fa uns mesos es llegissin la novel·la (llavors tenia un altre nom) i em fessin la crítica.